actueel background image

De carrière van Rinus Michels

06 mei 2020 | 13:05 0

De Nederlandse voetballer en coach Marinus Jacobus Hendricus (Rinus) Michels werd op 9 februari 1928 geboren in Amsterdam. De oud-trainer kwam op 3 maart 2005 te overlijden in de gemeente Aalst. Michels ontving in 1999 de prijs voor de beste voetbalcoach van de 20e eeuw, deze prijs werd vergeven door de FIFA. In 2007 werd Michels door de krant ‘The Times’ uitgeroepen tot de beste voetbaltrainer van na de Tweede Wereldoorlog.

Voetbalcarrière van Rinus Michels

In de jongere jaren van Michels heeft hij veel indruk gemaakt als basketballer en zwemmer. Echter verkoos het Michels een carrière in de voetbalwereld. Hij speelde tussen 1945 en 1958 uitsluitend voor AFC Ajax. Hij speelde 269 duels voor de topclub en kwam daarin 122 keer tot scoren. In 1947 en 1957 won Michels met Ajax de landstitel. Michels speelde ook een vijftal interlands voor het Nederlands elftal. In 1958 moest de speler noodgedwongen een einde maken aan zijn carrière als profvoetballer, dit vanwege hardnekkige herniaklachten.

Succes als voetbaltrainer

Rinus Michels boekte zijn grootste successen als voetbaltrainer. In 1956 begon hij als gymleraar bij een dovenschool in Amsterdam, hij werkte daar negen jaar lang. In 1965 tekende Michels een contract bij zijn oude liefde Ajax. Daarvoor had hij ervaring opgedaan als coach bij de amateurclubs AFC en JOS. Michels en het trainerschap bleek een gouden combinatie. De coach won met zijn team viermaal de landstitel en drie keer de KNVB Beker. Daarnaast bereikte hij met Ajax tweemaal de finale van de Europacup I. In 1971 won Ajax de Europese beker dankzij een 2-0 overwinning op het Griekse Panathinaikos.

FC Barcelona

FC Barcelona logo

In 1971 ging Michels een avontuur aan in Spanje. De trainer werd aangesteld als hoofdcoach bij FC Barcelona. Drie jaar later kwam ook Johan Cruijff naar de Catalaanse topclub. In 1974 werd FC Barcelona landskampioen en vier jaar later werd ook de Copa del Rey gewonnen. Naast de bovenstaande clubs is Michels ook trainer geweest bij de Los Angelos Aztecs, Bayer Leverkusen en 1. FC Koln.

 

Michels bij het Nederlands voetbalelftal

Michels koos na zijn periode bij FC Barcelona voor een nieuw avontuur bij Oranje. In totaal werd de trainer viermaal aangesteld tot bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Hij loodste Oranje in 1974 naar de WK-finale, waarin werd verloren van West-Duitsland. In 1988 was het wel raak, Oranje won het EK-voetbal door met 2-0 te winnen van de Sovjet-Unie. In 1992 stopte Michels als bondscoach.

Hartoperatie

Begin 2005 werd Rinus Michels geopereerd in de Belgische plaats Aalst. De oud-trainer kreeg een pacemaker en een nieuwe hartklep. Hoewel de operatie niet beter had kunnen verlopen, bleek het uiteindelijk toch te zwaar voor Michels. Op 3 maart 2005 overleed Michels aan complicaties van de operatie.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.