3 - 2
22 januari 2023
1 - 1

Klassieker in cijfers

In competitieveband stonden beide clubs 166 keer tegenover elkaar. Ajax won maar liefst 77 edities van de Klassieker. Feyenoord zegevierde 45 keer en 44 keer eindigde de topper in een gelijkspel.

De grootste overwinning van Ajax op Feyenoord dateert uit 1983. In Amsterdam maakte Ajax er een doelpuntenfestijn van en won met 8-2.

Voor de grootste overwinning van Feyenoord op Ajax moeten we verder terug in de tijd. Op 29 november 1964 wonnen de Rotterdammers met 9-4 van Ajax. Legendarische namen als Coen Moelijn, Hans Kraay Sr., Piet Keizer en Sjaak Zwart sieren deze Klassieker. Maar geen van deze namen blijkt na 90 minuten de belangrijkste man van de wedstrijd. Deze eer krijgt de jeugdspeler Hans Venneker. Hij maakt 4 van de 9 doelpunten voor Feyenoord en is dé grote man.

De 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax eind januari 2019 is er ook één voor in de boeken, zowel qua doelpunten als qua sfeer.

John Guidetti

John Guidetti speelde in het seizoen 2011/2012 voor Feyenoord. In dat seizoen kwam de spits tot 23 wedstrijden en 20 doelpunten. Drie van zijn doelpunten scoorde de Zweed in De Klassieker. Op zondag 29 januari 2012 won Feyenoord met 4-2 in de eigen Kuip. Guidetti was de grote man met een hattrick, het maakte de speler direct een clubicoon.

Graziano Pellè

De Italiaan Graziano Pellè speelde in het seizoen 2013/2014 op huurbasis voor Feyenoord. De aanvaller keerde terug naar Nederland, nadat hij tussen 2007 en 2011 voor AZ uitkwam. In Rotterdam speelde Pellè 29 wedstrijden en kwam de lange aanvaller 27 keer tot scoren. Een seizoen later nam Feyenoord de spits definitief over. In oktober 2012 leek Ajax het uitduel bij Feyenoord met 2-1 te gaan winnen. Feyenoord pakte in de blessuretijd alsnog een punt dankzij een wonderschoon doelpunt van Pellè. De wereldgoal ging de boeken in als één van de mooiste doelpunten ooit in De Klassieker.

Robin van Persie

De clubicoon Robin van Persie speelde voor Feyenoord diverse Klassiekers. Echter sprint De Klassieker van januari 2019 er toch met kop en schouders bovenuit. De Rotterdamse club won in eigen huis met 6-2 van Ajax, ondanks dat het een 2-0 voorsprong uithanden gaf. In zijn laatste wedstrijd tegen Ajax noteerde Van Persie zowel de 3-2 als de 4-2 en besliste hij eigenhandig het topduel in de Eredivisie. Van Persie kwam uit de jeugdopleiding van Feyenoord en speelde ook voor Arsenal en Manchester United. In 2019 stopte de spits met voetballen.

Jean-Paul Boëtius

Jean-Paul Boëtius mocht op 28 oktober 2012 debuteren voor Feyenoord in De Klassieker. Feyenoord speelde met 2-2 gelijk en één van de doelpunten kwam op naam van het jonge talent. Boëtius zag Lex Immers een voorzet van Wesley Verhoek missen, waardoor de bal voor zijn voeten kwam. De speler twijfelde geen seconde en schoot de bal koelbloedig in het doel. De voetballer zelf noemde het bij FoxSports de mooiste dag van zijn leven. Boëtius speelde sinds zijn zesde levensjaar bij de Rotterdamse club en hoorde een dag van te voren dat hij mocht spelen. Overigens moest de speler een dag later weer gewoon met de tram naar de club, aangezien hij pas een week later een auto van de club kreeg.

Siem de Jong

Siem de Jong speelde op 11 november 2007 zijn eerste Klassieker ooit. In de 28e minuut kwam Feyenoord op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Pierre van Hooijdonk. In de 52e minuut scoorde Dennis Rommedahl de gelijkmaker, het was eigenlijk de eerste grote kans van de Amsterdammers. Na een kwartier in de 2e helft mocht de piepjonge Siem de Jong het veld inkomen voor Gregory van der Wiel. Enkele minuten later kwam de bal op schlemielige wijze voor de voeten van het talent terecht en noteerde De Jong de 1-2. In de 74e minuut werd het weer gelijk. Theo Lucius zag zijn strafschop gestopt worden door Maarten Stekelenburg, maar in de rebound scoorde Jonathan de Guzman.

Ricardo van Rhijn

Ricardo van Rhijn speelde vijf seizoenen bij Ajax en wist ook zijn stempel te drukken in De Klassieker. In het seizoen 2014/2015 won Ajax met 0-1 in De Kuip. Het winnende doelpunt viel al in de 4e minuut. De Amsterdammers kregen een vrije trap op net geen 30 meter van het doel. Een flinke afstand, maar de verdediger ging achter de bal staan. Een prachtig geplaatste bal viel in het net, terwijl doelman Kenneth Vermeer alleen maar kon toekijken. Feyenoord kreeg voldoende kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar het bleef 0-1.

Hedwiges Maduro

In het seizoen 2004/2005 debuteerde Hedwiges Maduro in het eerste elftal van Ajax. De 20-jarige middenvelder mocht korte tijd na zijn debuut ook meespelen in De Klassieker. Op 17 april 2005 kwam Feyenoord op een 2-1 voorsprong te staan. Salomon Kalou en Dirk Kuyt leken de wedstrijd te beslissen. Echter scoorde Zdenek Grygera de gelijkmaker in de 86e minuut. Na een razendsnelle counter noteerde Maduro in de 91e minuut de winnende treffer. Opvallend genoeg waren alle uitsupporters al onderweg naar de trein, waardoor Maduro zijn feestje moest vieren voor een leeg uitvak.

Ajax-Feyenoord in de Beker

Ajax was sinds 2013 tot 2019 niet meer actief geweest in de halve eindstrijd van het bekertoernooi. De laatste keer dat de Amsterdammers de beker wonnen, was met de dubbele klassieker finale in 2010. Daar is in 2019 verandering in gebracht. De club won met 4-0 van Willem 2 en sleepte daarmee de KNVB Beker binnen. Feyenoord won de beker nog in 2016 én in 2018 en stond in 2020 in de finale, maar deze wedstrijd is gestaakt in verband met het coronavirus.

Slechts 5 van de 25 klassiekers in de afgelopen 10 jaar stonden in het teken van het bekertoernooi. Hieronder de uitslagen van deze beker klassiekers.