De Klassieker: van toen tot nu

Hét affiche van de Eredivisie: De Klassieker. Ajax en Feyenoord staan voor de 179e keer tegenover elkaar. Het belooft een spannende editie te worden, beide clubs wonnen de laatste tijd weinig wedstrijden. De grote vraag: wie gaat er met de winst vandoor?

Klassieker in cijfers

In competitieverstand stonden beide clubs 155 keer tegenover elkaar. Als we de statistieken van deze ontmoetingen mogen geloven, gaat Ajax er zondag met de overwinning vandoor. Liefst 69 edities van De Klassieker won Ajax. Feyenoord zegevierde 45 keer en 41 keer eindigde de topper in een gelijkspel.

De laatste jaren wordt het publiek niet verwend als het gaat om doelpunten. Dit was in het verleden wel anders. De grootste overwinning van Ajax op Feyenoord dateert uit 1983. In Amsterdam maakte Ajax er een doelpuntenfestijn van en won met 8-2.

Voor de grootste overwinning van Feyenoord op Ajax moeten we verder terug in de tijd. Op 29 november 1964 wonnen de Rotterdammers met 9-4 van Ajax. Legendarische namen als Coen Moelijn, Hans Kraay Sr., Piet Keizer en Sjaak Zwart sieren deze Klassieker. Maar geen van deze namen blijkt na 90 minuten de belangrijkste man van de wedstrijd. Deze eer krijgt de jeugdspeler Hans Venneker. Hij maakt 4 van de 9 doelpunten voor Feyenoord en is dé grote man.


Zowel Ajax als Feyenoord draaien tot dusver een beter seizoen dan een jaar geleden. Na de 21e speelronde van vorig jaar stond Ajax 2e met 43 punten, Feyenoord had 5 punten minder en stond toentertijd 4e.

Seizoen 2015-2016: Titelstrijd

Dit seizoen is het verschil aanmerkelijk groter. Ajax strijdt met PSV om de 1e plaats en staat 2e met 49 punten. Feyenoord staat 3e met een flinke achterstand van 13 punten. Frank de Boer liet zich deze week uit over de slechte reeks die Feyenoord achter de rug heeft. ‘Eén wedstrijd verliezen kan, maar vijf…Zij proberen ook weer de weg naar boven te vinden en dat moment komt steeds dichterbij, maar hopelijk lukt dat zondag nog niet', laat de Ajax-trainer weten.

Het spel van Ajax is de laatste tijd ook niet wat het moet zijn. Zelfs Mister Ajax Sjaak Swart denkt dat Ajax tekort komt voor de titel en voorspelt dat PSV er met de titel vandoor gaat. ‘PSV wordt kampioen. Nu wel, ja. Ondanks het feit dat PSV nog in de Champions League zit. Het is een voetbalterm dat altijd alles voor de landstitel moet wijken, maar bij Ajax gebeurt dat niet…'. Wat gaat het zondag worden? Deed Ajax de genadeklap uit aan Feyenoord en kunnen de Rotterdammers de aansluiting definitief vergeten? Of heeft Feyenoord na de overwinning in de KNVB-beker de smaak weer te pakken en weet het Ajax te verslaan?