Sparta Rotterdam

Country |
Active in |

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is de oudste professionele voetbalclub van Nederland en geldt als de tweede club van Rotterdam. Afkomstig uit de wijk Spangen, was Sparta met name in de jaren twintig en vijftig een vooraanstaande club met diverse successen. Recentelijk geldt Sparta voornamelijk als degradatiekandidaat in de Eredivisie, die afwisselend in de Eerste Divisie en Eredivisie uitkomt. Sparta speelt haar thuiswedstrijden in stadion het Kasteel, dat een historische gevel heeft dat doet denken aan een kasteel. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 10.000 toeschouwers. Historie Sparta Rotterdam Opgericht in 1888, is Sparta met enige afstand de oudste professionele voetbalclub van Nederland,Read more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is de oudste professionele voetbalclub van Nederland en geldt als de tweede club van Rotterdam. Afkomstig uit de wijk Spangen, was Sparta met name in de jaren twintig en vijftig een vooraanstaande club met diverse successen.

Recentelijk geldt Sparta voornamelijk als degradatiekandidaat in de Eredivisie, die afwisselend in de Eerste Divisie en Eredivisie uitkomt. Sparta speelt haar thuiswedstrijden in stadion het Kasteel, dat een historische gevel heeft dat doet denken aan een kasteel. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 10.000 toeschouwers.

Historie Sparta Rotterdam

Opgericht in 1888, is Sparta met enige afstand de oudste professionele voetbalclub van Nederland, hoewel enkele amateurverenigingen nog ouder zijn. Met deze vroege oprichting wist Sparta zich ook lange tijd te profileren als profclub. Hoewel ook Feyenoord vrij snel opkwam als topclub, mocht Sparta zich tijdens enkele periodes de eerste club van Rotterdam noemen.

Door de jaren heen maakte Sparta twee gouden periodes door, waarvan de eerste het eerste decennium van de twintigste eeuw. In 1909, 1911, 1912, 1913 en 1915 werd de club landskampioen, met tussendoor veelal hoge ereplaatsen. Ook won de club tussen 1909 en 1911 driemaal op rij de beker.

In de jaren dertig en veertig was Sparta consequent een topploeg die meedeed om de titel, maar werd de club nooit kampioen. Dit veranderde in de jaren vijftig, toen de club direct voor en na de invoering van het betaald voetbal meermaals afdelingskampioen werd en in 1959 landskampioen. Het jaar hiervoor won Sparta ook de beker.

De club groeide snel en bereikte in 1959 als eerste Nederlandse club ooit de kwartfinale van de Europa Cup 1, die verloren werd van Glasgow Rangers.

Het succes van de club hield aan tot het begin van de jaren zeventig. Sparta won nog twee keer de beker en deed consequent mee in de top van de Eredivisie, maar vanaf de jaren zeventig ging dit achteruit. Dit waren namelijk de jaren dat de Klassieke Top Drie zich liet zien en Ajax, Feyenoord en PSV in negen jaar tijd vier keer de Europa Cup 1 wonnen en één UEFA Cup (nu Europa League).

Tot eind jaren tachtig was Sparta nog een subtopper, waarna het steeds meer veranderde in een middenmoter. In 2002 degradeerde de club voor het eerst naar de Eerste Divisie sinds de invoering van het betaald voetbal, waarna de club veelal pendelde tussen de Eerste Divisie en Eredivisie.

Fans en clubiconen

Vanwege de rijke historie van Sparta, heeft de club een grote fanschare. Ook buiten Rotterdam is Sparta een redelijk populaire club, hoewel dit in recente jaren door matige resultaten minder is geworden.

De club kent rivaliteit met stadsgenoten Feyenoord en Excelsior, waar historisch gezien met name de rivaliteit met Feyenoord groot is. Op sportieve gronden is recentelijk vooral de rivaliteit met Excelsior groot.

Door de jaren heen heeft Sparta een groot aantal clubiconen gekregen. Een belangrijke naam is Denis Nevile. De Engelsman stond aan de basis van de tweede gouden periode van Sparta in de jaren vijftig.

Andere bekende namen uit de historie van Sparta zijn onder meer Louis van Gaal, Pim Doesburg, Tonny van Ede, Edward Metgod, Bok de Korver en meer recentelijk Kevin Strootman en Winston Bogarde.

Sparta Rotterdam in de Keuken Kampioen Divisie

Sparta Rotterdam zal vanaf het seizoen 2018/2019 uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie. De nieuwe naam van de Eerste Divisie werkt in de zomer van 2018 bekendgemaakt. Deze nieuwe competitienaam zal de competitie voor minimaal drie seizoenen dragen. Sinds de juli 2006 was Jupiler de hoofdsponsor van de voetbalcompetitie, maar heeft nu dus een opvolger gekregen.