Sparta Rotterdam

Country |
Active in |

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is de oudste professionele voetbalclub van Nederland en geldt als de tweede club van Rotterdam. Afkomstig uit de wijk Spangen, was Sparta met name in de jaren twintig en vijftig een vooraanstaande club met diverse successen.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Sparta-Feyenoord statistieken en geschiedenis

Voor de allereerste Rotterdamse derby tussen Sparta en Rotterdam gaan we bijna 100 jaar terug in de tijd. Op 17 maart 1923 speelde Sparta in eigen huis tegen Feyenoord. Sindsdien volgden er nog 141 ontmoetingen en daar komen er in het seizoen 2019/20 minimaal twee bij. De wedstrijden tussen Feyenoord en Sparta in de Eredivisie […]

Read more

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Halve Finale

Bekijk hier de finale wedstrijden van de Eredivisie nacompetitie 2019 Op vrijdag 10 mei en dinsdag 14 mei werden de eerste rondes van de nacompetitie 2019 gespeeld. Hier nam Cambuur het op tegen Almere City en NEC tegen RKC Waalwijk. Cambuur was over twee wedstrijden gezien de betere ploeg (2-2, 2-1). NEC Nijmegen gaf een […]

Read more

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Eerste ronde

Benieuwd naar de halve finales en finales in de nacompetitie 2019? Klik op de link om te zien welke teams het 19 en 22 mei tegen elkaar gaan opnemen! Op vrijdag 3 mei werd de 38e en daarmee laatste speelronde in de Keukenkampioen divisie gespeeld. FC Twente bekroonde zich een week eerder al tot kampioen […]

Read more

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is de oudste professionele voetbalclub van Nederland en geldt als de tweede club van Rotterdam. Afkomstig uit de wijk Spangen, was Sparta met name in de jaren twintig en vijftig een vooraanstaande club met diverse successen.

Recentelijk geldt Sparta voornamelijk als degradatiekandidaat in de Eredivisie, die afwisselend in de Eerste Divisie en Eredivisie uitkomt. Sparta speelt haar thuiswedstrijden in stadion het Kasteel, dat een historische gevel heeft dat doet denken aan een kasteel. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 11.000 toeschouwers.

Historie Sparta Rotterdam

Sparta met enige afstand de oudste professionele voetbalclub van Nederland. De club is opgericht in 1988. Met deze vroege oprichting wist Sparta zich ook lange tijd te profileren als profclub. Hoewel ook Feyenoord vrij snel opkwam als topclub, mocht Sparta zich tijdens enkele periodes de eerste club van Rotterdam noemen.

Succesperiodes

Door de jaren heen maakte Sparta twee gouden periodes door. De eerste succesvolle periode was in het begin van de 20e eeuw. In 1909, 1911, 1912, 1913 en 1915 werd de club namelijk landskampioen, met tussendoor veelal hoge ereplaatsen. Ook won de club tussen 1909 en 1911 driemaal op rij de beker.

In de jaren dertig en veertig was Sparta consequent een topploeg die meedeed om de titel. In die periode werden de Spartanen geen kampioen. Hier kwam in de jaren vijftig verandering. Na de invoering van het betaald voetbal, werden de Rotterdammers meerdere malen afdelingskampioen en in 1959 landskampioen. Ook de beker werd tussendoor één keer gewonnen.

Kwartfinale in Europa

De club groeide snel en bereikte in 1959 als eerste Nederlandse club ooit de kwartfinale van de Europa Cup 1, die verloren werd van Glasgow Rangers.

Het succes van de club hield aan tot het begin van de jaren zeventig. Sparta won nog twee keer de beker en deed consequent mee in de top van de Eredivisie, daarna ging dit achteruit. Dit waren namelijk de jaren dat de Klassieke Top Drie zich liet zien en Ajax, Feyenoord en PSV in negen jaar tijd vier keer de Europa Cup 1 wonnen en één UEFA Cup (nu Europa League).

Tot eind jaren tachtig was Sparta nog een subtopper, waarna het steeds meer veranderde in een middenmoter. In 2002 degradeerde de club voor het eerst naar de Eerste Divisie sinds de invoering van het betaald voetbal, waarna de club veelal pendelde tussen de Eerste Divisie en Eredivisie.

Fans en clubiconen

Vanwege de rijke historie van Sparta, zijn er veel fans. Ook buiten Rotterdam is Sparta een redelijk populaire club, hoewel dit in recente jaren door matige resultaten minder is geworden.

De club kent rivaliteit met stadsgenoten Feyenoord en Excelsior, waar historisch gezien met name de rivaliteit met Feyenoord groot is. Op sportieve gronden is recentelijk vooral de rivaliteit met Excelsior groot.

Door de jaren heen heeft Sparta een groot aantal clubiconen gekregen. Een belangrijke naam is Denis Nevile. De Engelsman stond aan de basis van de tweede gouden periode van Sparta in de jaren vijftig.

Andere bekende namen uit de historie van Sparta zijn onder meer Louis van Gaal, Pim Doesburg, Tonny van Ede, Edward Metgod, Bok de Korver en meer recentelijk Kevin Strootman en Winston Bogarde.