ADO Den Haag

Land |
Actief in |

ADO Den Haag

ADO Den Haag is een Nederlandse profclub die uitkomt in de Eredivisie. ADO Den Haag werd in 1905 opgericht en heeft in de historie meerdere fusies doorgemaakt met andere lokale clubs. ADO geldt tegenwoordig veelal als lage middenmoter en vecht vaak tegen degradatie, maar is in de vroege historie meermaals landskampioen geworden. Sinds 2007 speelt ADO in het Cars Jeans stadion, dat plek biedt aan 15.000 toeschouwers en zo nu en dan gebruikt wordt voor wedstrijden van het dames Nederlands elftal en grote hockeywedstrijden. ADO Den Haag heeft een zeer fanatieke fanschare. Historie ADO Den Haag Opgericht in 1905, geldtLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

ADO Den Haag

ADO Den Haag is een Nederlandse profclub die uitkomt in de Eredivisie. ADO Den Haag werd in 1905 opgericht en heeft in de historie meerdere fusies doorgemaakt met andere lokale clubs. ADO geldt tegenwoordig veelal als lage middenmoter en vecht vaak tegen degradatie, maar is in de vroege historie meermaals landskampioen geworden.

Sinds 2007 speelt ADO in het Cars Jeans stadion, dat plek biedt aan 15.000 toeschouwers en zo nu en dan gebruikt wordt voor wedstrijden van het dames Nederlands elftal en grote hockeywedstrijden. ADO Den Haag heeft een zeer fanatieke fanschare.

Historie ADO Den Haag

Opgericht in 1905, geldt ADO Den Haag als één van de oudste clubs van Nederland. Met name in de eerste decennia na de oprichting van de club was Den Haag één van de topclubs van Nederland.

Aan het begin van de twintigste eeuw werkte ADO zich snel op naar de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal op dat moment, tijdens de Tweede Wereldoorlog kende de club haar succesvolste periode, met landskampioenschappen in 1942 en 1943. In 1941 werd de kampioenswedstrijd verloren van Heracles Almelo.

De club was in deze periode uiterst populair in Den Haag en daarbuiten. De kampioenswedstrijd van 1941 in De Kuip trok maar liefst 65.000 toeschouwers. Hoewel ADO het direct na de invoering van het professioneel voetbal in 1955 lastig had, wist het zich rond het einde van de jaren zestig en de jaren zeventig te profileren als topclub.

Hoewel ADO geen kampioen werd, eindigde de club wel drie keer op de derde plaats van de Eredivisie en wist het nog eens zeven keer in de top zes te eindigen. Bovendien legde ADO beslag op de nationale beker in 1968 en 1975, terwijl het in 1959, 1963, 1964, 1966, 1972 en 1987 de finale verloor.

Deze jaren kenden echter ook dieptepunten, waarbij 3 april 1982 de zwartste dag vormde. Op deze dag staken vandalen de hoofdtribune in brand, die niet meer gered kon worden.

Vanaf de jaren tachtig ging het ook sportief bergafwaarts, met drie degradaties. In de jaren negentig speelde ADO voornamelijk in de Eerste Divisie. In 2004 keerde ADO terug in de Eredivisie, waar het op één seizoen na niet meer uit verdween.

Fans en clubiconen van ADO

De fans van ADO Den Haag staan bekend om hun fanatisme en onvoorwaardelijke steun, ook in moeilijke tijden. Tijdens het laatste kwartier van een thuiswedstrijd begint het Haags Kwartiertje, waarin de fans extra luidruchtig zijn en de club opvallend vaak nog tot scoren weet te komen.

De fans van ADO onderhouden nauwe vriendschappelijke banden met de fans van Swansea City, Legia Warschau, Club Brugge en Juventus. Bij thuiswedstrijden van deze clubs zijn vlaggen van ADO Den Haag niet ongebruikelijk.

Aartsrivaal van ADO is Ajax, dat het ondanks het sportieve kwaliteitsverschil vaak opvallend moeilijk heeft in duels met ADO. Enige rivaliteit is er ook met Feyenoord. Hoewel deze minder sterk is, deels vanwege het feit dat beide clubs bekendstaan als arbeidersclubs.

Bekende voormalige spelers van ADO zijn onder meer Dick Advocaat, Martin Jol en recentelijk Lex Immers en Tom Beugelsdijk. Immers heeft een tatoeage van het clublogo op zijn kuit, terwijl Beugelsdijk na een kortstondig avontuur in Duitsland vanwege heimwee terugkeerde bij ADO in 2015.

Haags Kwartiertje van ADO Den Haag

Iets typisch Haags is het Haags Kwartiertje. Het Haags Kwartiertje ontstond volgens supporters in het seizoen 1964/65. Het kwartier gaat in na 74 minuten en 50 seconden en is bedoeld om de spelers een extra motivatie te geven.

Of het helpt is niet duidelijk. Er zijn wedstrijden waarbij ADO Den Haag in het laatste kwartier nog gelijk maakte of zelfs gelijk maakte en won, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van wedstrijden waarin het Haags Kwartiertje niet hielp. Al met al een bijzonder gebaar van de supporters.

Stadion van ADO Den Haag

ADO Den Haag speelt zijn thuisduels in het Cars Jeans Stadion, tot 2017 heette het voetbalstadion nog het Kyocera Stadion. De thuishaven van de Haagse voetbalclub is gelegen in de wijk Forepark, ver buiten het centrum. Het stadion heeft ruim 27 miljoen euro gekost en biedt plaats aan ruim vijftienduizend bezoekers. Tijdens het WK hockey in 2014 werden er ook wedstrijden afgewerkt in het stadion, hiervoor werd een speciale kunstgrasmat aangelegd.