Club

Swansea City

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Wales
Competitie:
Locatie:
Swansea

De Engelse voetbalclub Swansea City AFC speelt in de Football League Championship, FA Cup en de EFL Cup. Jij kan The Swans volgen op deze pagina. Check de voetbaluitslagen, het programma en de statistieken.

Programma Swansea City

Check hier alle wedstrijden van Swansea City die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Swansea City in de Championship. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Swansea City

Elke wedstrijduitslag van Swansea City vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Swansea City selectie

Socials
@swansofficial
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Swansea City

Swansea City is een voetbalclub uit de stad Swansea in Wales. Het is de hoogst geklasseerde club uit Wales die uitkomt in een Engelse competitie. Swansea speelt al sinds haar oprichting in de Engelse competitie en was één van de medeoprichters van de Football League Division Three. De club speelde door de jaren heen voornamelijk op de lagere niveaus van het Engelse profvoetbal, maar was rond 1980 en is sinds 2011 vrij succesvol op het hoogste niveau. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Liberty stadion, dat plek biedt aan 21.000 toeschouwers. Grote rivaal is landgenoot Cardiff City FC (waar Lex Immers heeft gespeeld). De ploeg uit Welsh degradeerde in het seizoen 2017/2018 na een lange tijd weer uit de Premier League, waardoor het nu actief is op het tweede niveau van Engeland.

Historie

Swansea City AFC is een relatief jonge voetbalclub in het Verenigd Koninkrijk. De club werd opgericht in 1912. Swansea kwam in eerste instantie uit op het tweede niveau van de Southern League, maar werd in 1920 één van de mede-oprichters van de Football League Division Three, later de League Two geheten. In 1925 volgde promotie naar het tweede niveau, waar Swansea uiteindelijk tot 1965 zou spelen, met uitzondering van enkele seizoenen in de jaren veertig, toen de club op het derde niveau speelde.

Hoewel Swansea in 1964 de halve finale van de FA Cup behaalde, degradeerde de ploeg een jaar later naar het derde niveau. Hierna brak een lange periode aan van extreme wisselvalligheid. De club degradeerde in 1967 naar het vierde niveau, keerde in 1969 terug en degradeerde alweer in 1974. Vanaf 1977 begon de eerste glorieperiode van Swansea City. Tussen 1978 en 1981 promoveerde de club drie keer, om voor het eerst uit te komen in de First Division, het hoogste niveau. Swansea versloeg direct topploegen als Leeds United, Manchester United, Arsenal en Tottenham, maar eindigde uiteindelijk als zesde. In het volgende seizoen degradeerde kansloos uit de First Division, waarna al snel meer degradaties volgde. In 1987, vijf jaar na de zesde plaats in de First Division, speelde Swansea alweer in de middenmoot van het vierde niveau.

Net geen amateurvoetbal

In het seizoen 2002/2003 hing de toekomst van Swansea City AFC aan een zijdedraadje. De club speelde in de Football League Two en kon in de laatste speelronde van het seizoen degradatie naar het amateurvoetbal ternauwernood voorkomen. In de laatste speelronde werd er met 4-2 gewonnen van Hull City, mede dankzij twee penalty’s.

Promotie

In het voetbalseizoen 2007/2008 was er van degradatiegevaar geen sprake. Sterker nog, Swansea City wist het kampioenschap te behalen in de Football League One. Dankzij een geweldig seizoen promoveerde de club hierdoor naar de Championship. Het was op dat moment exact 24 jaar geleden dat de club uitkwam op dat niveau. In het seizoen 2008/2009 werd Swansea City AFC achtste in de Championship en een jaar later werd de voetbalclub zevende.

Premier League

In het seizoen 2010/2011 wist Swansea City zich te kwalificeren voor de play-offs promotie/degradatie. De ploeg bereikte de finale, waarin het moest uitkomen tegen Reading FC. De club uit Welsh slaagde erin om in het Wembley Stadium met 4-2 te winnen. De grote man aan de kant van Swansea City AFC was de spits Scott Sinclair, hij kwam namelijk driemaal tot scoren. Swansea City AFC promoveerde naar het hoogste voetbalniveau van het land, de Premier League.

Handhaving en de League Cup

In het seizoen 2011/2012 werd er in de eerste speelronde direct met 4-0 verloren van Manchester City. Desondanks wist Swansea City AFC zijn rug te rechten en werd de elfde plaats veiliggesteld. Een seizoen later werd de club negende, maar wist het ook te stunten. Want Swansea City won in 2013 de League Cup, waardoor het zich mocht gaan opmaken voor een Europees avontuur.

Europa League

In het seizoen 2013/2014 stroomde Swansea City AFC de derde voorronde van de Europa League in. Hierin werd uiteindelijk over twee duels met 4-0 gewonnen van het Zweedse Malmö FF. In de vierde en laatste voorronde werd het Roemeense Petrolul Ploiesti over twee wedstrijden met 6-3 verslagen. In de groepsfase eindigde de club op de tweede plaats in een groep met St. Gallen, Kuban Krasnodar en Valencia CF. In de eerste knock-out ronde werd er over twee duels met 3-1 verloren van SSC Napoli.

Fans en clubiconen

Hoewel Swansea City al sinds de oprichting in Engelse competities uitkomt, is de Welsh identiteit van de club nog altijd sterk aanwezig. Swansea heeft met name in recente jaren maar een klein aantal spelers uit Wales, maar houdt in traditie vast aan de cultuur van het land. De club is voor 20% in handen van een supportersgroep.
Voor de fans is het duel met Cardiff City zeer beladen. Hoewel de band met de eveneens Welsh club tot de jaren zestig vooral vriendschappelijk was, verdween dit snel met de opkomst van hooliganisme in de jaren zeventig. Sindsdien geldt de South Wales Derby als één van de meest verhitte en harde duels van het Verenigd Koninkrijk. Confrontaties tussen supporters zijn niet ongewoon.

In de clubhistorie vallen enkele spelers op bij Swansea City. Clubiconen zijn onder meer Ashley Williams, Garry Monk, Leon Britton, John Toshack en Wifred Milne.

Prijzenkast

Swansea City AFC won in de clubhistorie diverse prijzen. In 1925, 1949 en 2008 won de club de hoofdprijs in de Football League One, terwijl de eerste plaats in de League Two alleen in 2000 werd bereikt. In 1994 en 2006 won Swansea City de Football League Trophy en in 2013 de Football League Cup. De voetbalclub won tien keer de Welsh Cup, tweemaal de FAW Premier Cup en vijf keer de FAW Welsh Youth Cup.

John van Zweden bij Swansea City AFC

De opvallendste verschijning bij Swansea is John van Zweden. De Hagenees is mede-eigenaar van Swansea City AFC en is al jaren groot fan van Swansea. Dit begon allemaal omdat Van Zweden op zijn 16e een goede penvriend had die idolaat was van Swansea. Van Zweden kreeg hetzelfde gevoel te pakken.

In 2002 stond de club aan de rand van de afgrond. Geldschieters moesten de club te hulp schieten en één van die geldschieters was John van Zweden. De Hagenees investeerde 50.000 pond en redde met nog meer geldschieters de club. Swansea speelde destijds in de Football League Two, maar promoveerde na de financiële injectie seizoen na seizoen. Dit leidde ertoe dat het aandeel van Van Zweden steeds meer waard werd. Tot op de dag van vandaag is John van Zweden aandeelhouder bij Swansea City AFC.