Swansea City

Country |
Active in |

Swansea City

Swansea City is een voetbalclub uit de stad Swansea in Wales. Het is de hoogst geklasseerde club uit Wales die uitkomt in een Engelse competitie. Swansea speelt al sinds haar oprichting in de Engelse competitie en was één van de medeoprichters van de Football League Division Three. Swansea City speelde door de jaren voornamelijk op de lagere niveaus van het Engelse profvoetbal, maar was rond 1980 en is sinds 2011 vrij succesvol op het hoogste niveau. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Liberty stadion, dat plek biedt aan 21.000 toeschouwers. Grote rivaal is landgenoot Cardiff City FC (waar Lex ImmersRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Swansea City

Swansea City is een voetbalclub uit de stad Swansea in Wales. Het is de hoogst geklasseerde club uit Wales die uitkomt in een Engelse competitie. Swansea speelt al sinds haar oprichting in de Engelse competitie en was één van de medeoprichters van de Football League Division Three.

Swansea City speelde door de jaren voornamelijk op de lagere niveaus van het Engelse profvoetbal, maar was rond 1980 en is sinds 2011 vrij succesvol op het hoogste niveau. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Liberty stadion, dat plek biedt aan 21.000 toeschouwers. Grote rivaal is landgenoot Cardiff City FC (waar Lex Immers heeft gespeeld).

Historie Swansea City

Swansea City AFC werd opgericht in 1912 en is daarmee een relatief jonge voetbalclub in het Verenigd Koninkrijk. De club kwam in eerste instantie uit op het tweede niveau van de Southern League, maar werd in 1920 één van de mede-oprichters van de Football League Division Three, later de League Two geheten.

In 1925 volgde promotie naar het tweede niveau, waar Swansea uiteindelijk tot 1965 zou spelen, met uitzondering van enkele seizoenen in de jaren veertig, toen de club op het derde niveau speelde.

Hoewel Swansea in 1964 de halve finale van de FA Cup behaalde, degradeerde de ploeg een jaar later naar het derde niveau. Hierna brak een lange periode aan van extreme wisselvalligheid. De club degradeerde in 1967 naar het vierde niveau, keerde in 1969 terug, maar degradeerde alweer in 1974. Vanaf 1977 begon de eerste glorieperiode van Swansea City. Tussen 1978 en 1981 promoveerde de club drie keer, om voor het eerst uit te komen in de First Division, het hoogste niveau. Swansea versloeg direct topploegen als Leeds United, Manchester United, Arsenal en Tottenham, maar eindigde uiteindelijk als zesde.

In het volgende seizoen degradeerde kansloos uit de First Division, waarna al snel meer degradaties volgde. In 1987, vijf jaar na de zesde plaats in de First Division, speelde Swansea alweer in de middenmoot van het vierde niveau.

Het zou uiteindelijk tot 2011 duren voordat de club volledig herstelde. In dat je promoveerde Swansea na wederom een snelle opmars naar de Premier League, waar het sindsdien in de middenmoot uitkomt. Dit keer duurde het slechts zes jaar om van het vierde niveau naar het hoogste niveau te promoveren. In 2013 won Swansea de League Cup.

Swansea City: Fans en clubiconen

Hoewel Swansea City al sinds de oprichting in Engelse competities uitkomt, is de Welsh identiteit van de club nog altijd sterk aanwezig. Swansea heeft met name in recente jaren maar een klein aantal spelers uit Wales, maar houdt in traditie vast aan de cultuur van het land. De club is voor 20% in handen van een supportersgroep.

Voor de fans is het duel met Cardiff City zeer beladen. Hoewel de band met de eveneens Welsh club tot de jaren zestig vooral vriendschappelijk was, verdween dit snel met de opkomst van hooliganisme in de jaren zeventig. Sindsdien geldt de South Wales Derby als één van de meest verhitte en harde duels van het Verenigd Koninkrijk. Confrontaties tussen supporters zijn niet ongewoon.

In de clubhistorie vallen enkele spelers op bij Swansea City. Clubiconen zijn onder meer Ashley Williams, Garry Monk, Leon Britton, John Toshack en Wifred Milne.