Club

NAC Breda

Land:
Nederland
Opgericht:
1912
Locatie:
Breda
Stadion:
Rat Verlegh Stadion
Veld:
Gras
Capaciteit:
19.000

Volg NAC Breda op de voet via deze pagina. Ontdek de laatste uitslagen, het aankomende programma en de statistieken van de Brabantse profclub. NAC Breda komt uit de in de Keuken Kampioen Divisie en in de KNVB Beker.

Programma NAC Breda

Bekijk hier de duels van NAC Breda die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag NAC Breda

Alle uitslagen van NAC Breda zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van NAC Breda in de Keuken Kampioen Divisie. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin NAC Breda actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken NAC Breda

NAC Breda selectie

Socials
@nacnl
Posts
Volgers
Volgend

Alles over NAC Breda

NAC Breda is een Brabantse voetbalclub die werd opgericht in 1912. De club kende enkele succesvolle periodes en werd één keer kampioen van Nederland. De club geldt tegenwoordig vooral als middenmoter, maar pendelt in de afgelopen jaren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie.

NAC Breda speelt haar thuiswedstrijden in het Rat Verlegh-stadion, dat vernoemd is naar een clubicoon. Het meest beladen duel voor NAC is die met streekgenoot Willem II. In sportief opzicht is dat ook vaak een spannend duel.

Historie

NAC Breda kwam in 1912 voort uit een fusie tussen lokale clubs NOAD (opgericht in 1895) en ADVENDO (opgericht in 1904). Omdat zowel NOAD als ADVENDO afkortingen zijn, heeft NAC Breda formeel de langste clubnaam ter wereld. NAC Breda was tot de invoering van het betaald voetbal één van de meest succesvolle clubs van de zuidelijke competitie en werd meermaals kampioen van het zuiden. In 1921 wist NAC zich na de kampioenspoule te kronen tot landskampioen.

Middenmoter

Na de invoering van het betaalde voetbal was NAC Breda veelal een middenmoter, hoewel de club ook enkele keren hoger eindigde. Zo werd de club in 1960 en 1962 vijfde. In 1973 won NAC bovendien de beker, om een jaar later nog eens de finale te bereiken. Dit keer werd er echter kansloos verloren van PSV met 6 – 0. Midden jaren tachtig ging het bergafwaarts, toen de club twee keer degradeerde en pas in 1994 terugkeerde in de Eredivisie.

Sindsdien degradeerde NAC diverse malen. Een positieve uitschieter was er in 2008, toen NAC derde werd in de Eredivisie en zich zo plaatste voor Europees voetbal.

Fans en clubiconen van NAC Breda

De fans van NAC hebben enige bekendheid dankzij het zogenaamde Avondje NAC. Een typisch avondje NAC kent gezelligheid voor én na de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd moedigen de fans hun ploeg luidruchtig aan.

Extra genieten voor en door fans

Vooral tijdens derby’s zijn deze bekende NAC avondjes duidelijk zichtbaar. Grote rivaal van NAC is Willem II. De streekgenoot bivakkeert veelal rond dezelfde posities in de Eredivisie. Bovendien zijn er door de geschiedenis heen enkele belangrijke wedstrijden geweest voor promotie/degradatie en in de jaren veertig zelfs het landskampioenschap. Andere rivaliteiten zijn er met Feyenoord, FC Eindhoven en PSV.

Rat Verlegh

Het absolute clubicoon van NAC Breda is Antoon Verlegd, bijgenaamd Rat Verlegh. De aanvaller bracht NAC naar het enige kampioenschap en was onder meer als trainer, bestuurder en vrijwilliger bij de club betrokken. In 2006 werd het stadion van de club naar hem vernoemd. Andere bekende spelers van NAC zijn onder meer Pierre van Hooijdonk, Kees Rijvers en Kees Kuijs. Jelle ten Rouwelaar behoort ook tot de bekende spelers en kwam het vaakst uit voor de Bredase club: 355 competitieduels.