NAC Breda

Country |
Active in |

NAC Breda

NAC Breda is een Brabantse voetbalclub die werd opgericht in 1912. De club kende enkele succesvolle periodes en werd één keer kampioen van Nederland. De club geldt tegenwoordig vooral als middenmoter, maar pendelt in de afgelopen jaren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Wint NAC Breda de beker in 2020?

NAC Breda maakt een bijzonder seizoen door met wisselvallige resultaten. De club staat momenteel op de 6e plaats in de Keuken Kampioen Divisie met 43 punten. Directe promotie lijkt onhaalbaar voor de Brabantse club, maar gelukkig liggen er nog voldoende kansen in de play-offs promotie/degradatie. NAC Breda heeft het seizoen wel al veel glans gegeven […]

Read more

NAC Breda wint na 20 jaar weer eens een periodetitel

In de Keuken Kampioen Divisie zijn er dit seizoen alweer negen wedstrijden gespeeld. NAC Breda staat momenteel aan kop met 22 punten, gevolgd door Cambuur Leeuwarden met 21 punten. De koppositie leverde de club uit Breda ook gelijk de eerste prijs van het seizoen op, namelijk de eerste periodetitel. De laatste keer dat NAC Breda […]

Read more

Uit de oude doos: Barry van Galen

Begin van zijn carrière Van Galen maakte in 1991 zijn debuut in het professionele voetbal en dat deed hij pas op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste twee seizoenen wist hij gelijk een stempel te drukken, want de middenvelder kwam in 57 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten. Dit leverde hem uiteindelijk een transfer op naar […]

Read more

NAC Breda

NAC Breda is een Brabantse voetbalclub die werd opgericht in 1912. De club kende enkele succesvolle periodes en werd één keer kampioen van Nederland. De club geldt tegenwoordig vooral als middenmoter, maar pendelt in de afgelopen jaren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie.

NAC Breda speelt haar thuiswedstrijden in het Rat Verlegh-stadion, dat vernoemd is naar een clubicoon. Het meest beladen duel voor NAC is die met streekgenoot Willem II. In sportief opzicht is dat doorgaans ook vaak een spannend duel.

Historie NAC Breda

NAC Breda kwam in 1912 voort uit een fusie tussen lokale clubs NOAD (opgericht in 1895) en ADVENDO (opgericht in 1904). Omdat zowel NOAD als ADVENDO afkortingen zijn, heeft NAC Breda formeel de langste clubnaam ter wereld.

NAC Breda was tot de invoering van het betaald voetbal één van de meest succesvolle clubs van de zuidelijke competitie en werd meermaals kampioen van het zuiden. In 1921 wist NAC zich na de kampioenspoule te kronen tot landskampioen.

Middenmoter

Na de invoering van het betaalde voetbal was NAC Breda veelal een middenmoter, hoewel de club ook enkele keren hoger eindigde. Zo werd de club in 1960 en 1962 vijfde. In 1973 won NAC bovendien de beker, om een jaar later nog eens de finale te bereiken. Dit keer werd er echter kansloos verloren van PSV met 6 – 0.

Midden jaren tachtig ging het bergafwaarts, toen de club twee keer degradeerde en pas in 1994 terugkeerde in de Eredivisie.

Sindsdien degradeerde NAC diverse malen. Een positieve uitschieter was er in 2008, toen NAC derde werd in de Eredivisie en zich zo plaatste voor Europees voetbal.

Fans en clubiconen van NAC Breda

De fans van NAC hebben enige bekendheid, dankzij het zogenaamde Avondje NAC. Een typisch avondje NAC kent gezelligheid voor én na de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd moedigen de fans hun ploeg luidruchtig aan.

Extra genieten voor en door fans

Met name tijdens derby’s zijn deze bekende NAC avondjes duidelijk zichtbaar. Grote rivaal van NAC is Willem II. De streekgenoot bivakkeert veelal rond dezelfde posities in de Eredivisie.

Bovendien zijn er door de geschiedenis heen enkele belangrijke wedstrijden geweest voor promotie/degradatie en in de jaren veertig zelfs het landskampioenschap.

Andere rivaliteiten zijn er met Feyenoord, FC Eindhoven en PSV.

Rat Verlegh

Het absolute clubicoon van NAC Breda is Antoon Verlegd, bijgenaamd Rat Verlegh. De aanvaller bracht NAC naar het enige kampioenschap en was onder meer als trainer, bestuurder en vrijwilliger bij de club betrokken. In 2006 werd het stadion van de club naar hem vernoemd.

Andere bekende spelers van NAC zijn onder meer Pierre van Hooijdonk, Kees Rijvers en Kees Kuijs. Jelle ten Rouwelaar behoort ook tot de bekende spelers en kwam het vaakst uit voor de Bredase club: 355 competitieduels.