NAC Breda

Country |
Active in |

NAC Breda

NAC Breda is een Brabantse voetbalclub die werd opgericht in 1912. De club kende enkele succesvolle periodes en werd eenmaal kampioen van Nederland. De club geldt tegenwoordig vooral als middenmoter, maar is in het recente verleden ook enkele keren gedegradeerd naar de Eerste Divisie. NAC Breda speelt haar thuiswedstrijden in het Rat Verlegh-stadion, dat is vernoemd naar een clubicoon. Het meest beladen duel voor NAC is dat met streekgenoot Willem II, dat doorgaans ook in sportief opzicht vaak spannend is. Historie NAC Breda NAC Breda kwam in 1912 voort uit een fusie tussen lokale clubs NOAD (opgericht in 1895) enRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Uit de oude doos: Barry van Galen

Begin van zijn carrière Van Galen maakte in 1991 zijn debuut in het professionele voetbal en dat deed hij pas op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste twee seizoenen wist hij gelijk een stempel te drukken, want de middenvelder kwam in 57 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten. Dit leverde hem uiteindelijk een transfer op naar […]

Read more

NAC Breda

NAC Breda is een Brabantse voetbalclub die werd opgericht in 1912. De club kende enkele succesvolle periodes en werd eenmaal kampioen van Nederland. De club geldt tegenwoordig vooral als middenmoter, maar is in het recente verleden ook enkele keren gedegradeerd naar de Eerste Divisie.

NAC Breda speelt haar thuiswedstrijden in het Rat Verlegh-stadion, dat is vernoemd naar een clubicoon. Het meest beladen duel voor NAC is dat met streekgenoot Willem II, dat doorgaans ook in sportief opzicht vaak spannend is.

Historie NAC Breda

NAC Breda kwam in 1912 voort uit een fusie tussen lokale clubs NOAD (opgericht in 1895) en ADVENDO (opgericht in 1904). Omdat zowel NOAD als ADVENDO afkortingen zijn, heeft NAC Breda formeel de langste clubnaam ter wereld.

NAC Breda was tot de invoering van het betaald voetbal één van de meest succesvolle clubs van de zuidelijke competitie en werd meermaals kampioen van het zuiden. In 1921 wist NAC zich na de kampioenspoule te kronen tot landskampioen.

NA de invoering van het betaalde voetbal was NAC Breda veelal een middenmoter, hoewel de club ook enkele uitschieters kende. Zo werd de club in 1960 en 1962 vijfde. In 1973 won NAC bovendien de beker, om in 1974 direct nog eens de finale te bereiken. Dit keer werd er echter kansloos verloren van PSV: 6 – 0.

Midden jaren tachtig ging het bergafwaarts, toen de club twee keer degradeerde en pas in 1994 terugkeerde in de Eredivisie.

Sindsdien degradeerde NAC nog eens twee keer en vecht het in deze eeuw regelmatig tegen een nieuwe degradatie. Een positieve uitschieter was er in 2008, toen NAC derde werd in de Eredivisie en zich zo plaatste voor Europees voetbal.

Fans en clubiconen van NAC Breda

De fans van NAC hebben enige bekendheid dankzij het zogenaamde Avondje NAC. Een typisch avondje NAC kent gezelligheid voor en na de wedstrijd, terwijl de ploeg tijdens de wedstrijd luidruchtig wordt aangemoedigd.

Met name tijdens derby’s zijn deze avondjes NAC duidelijk zichtbaar. Grote rivaal van NAC is Willem II. De streekgenoot bivakkeert veelal rond dezelfde posities in de Eredivisie.

Bovendien zijn er door de geschiedenis heen enkele belangrijke wedstrijden geweest voor promotie/degradatie en in de jaren veertig zelfs het landskampioenschap.

Andere rivaliteiten zijn er met Feyenoord, FC Eindhoven en PSV.

Het absolute clubicoon van NAC Breda is Antoon Verlegd, bijgenaamd Rat Verlegh. De aanvaller bracht NAC naar het enige kampioenschap en was onder meer als trainer, bestuurder en vrijwilliger bij de club betrokken. In 2006 werd het stadion van de club naar hem vernoemd.

Andere bekende spelers van NAC zijn onder meer Pierre van Hooijdonk, Kees Rijvers en Kees Kuijs. Jelle ten Rouwelaar kwam het vaakst uit voor de Bredase club: 355 competitieduels.