Willem II

Country |
Active in |

Willem II

Willem II is een voetbalclub uit Tilburg en een van de oudere profclubs van Nederland. Aan het begin en halverwege de 20e eeuw was Willen II een van de Nederlandse topclubs. De Tilburgers werden drie keer landskampioen. De verdere historie kenmerkt zicht met diverse hoogte- en dieptepunten. Willem II speelt haar wedstrijden in het Koning Willem II stadion, dat plek biedt aan bijna 15.000 toeschouwers.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Ontknoping van de 3e periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie 19/20

Dit seizoen strijden de clubs in de Keuken Kampioen Divisie voor twee directe tickets naar de Eredivisie. Ook vindt er een strijd plaats om de deelnamebewijzen voor de play-offs. In de nacompetitie promotie/degradatie maken een zevental clubs kans op één plek op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Het gaat om zes clubs uit de Keuken Kampioen […]

Read more

Keuken Kampioen Divisie op de maandagavond 10-2-20

Nederland was afgelopen zondag in de ban van storm Ciara. Alle voetbalwedstrijden werden afgelast door de KNVB, zowel de professionele voetbalduels als de amateurwedstrijden. De duels op de maandagavond 10 februari 2020 lijken vooralsnog gewoon door te gaan. Diverse belofte elftallen komen in actie. Jong FC Utrecht speelt een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, Jong AZ […]

Read more

Transferwaarden van de talenten in de Keuken Kampioen Divisie

In de Eredivisie lopen bijzonder veel talenten rond, waarvan enkelen een overstap maken naar een internationale topclub. In de Keuken Kampioen Divisie zijn de spelers van de toekomst actief. Diverse talenten zijn de laatste maanden flink duurder geworden, tenminste als wij de website Transfermarkt.nl moeten geloven. Alleen al in de maand januari zouden maar liefst […]

Read more

Willem II

Willem II is een voetbalclub uit Tilburg en een van de oudere profclubs van Nederland. Aan het begin en halverwege de 20e eeuw was Willen II een van de Nederlandse topclubs. De Tilburgers werden drie keer landskampioen. De verdere historie kenmerkt zicht met diverse hoogte- en dieptepunten. Willem II speelt haar wedstrijden in het Koning Willem II stadion, dat plek biedt aan bijna 15.000 toeschouwers.

Historie Willem II

Willem II werd in 1896 opgericht door een medewerker van de NS samen met elf vrienden. Hoewel de club in eerste instantie ‘Tilburgia’ werd genoemd, veranderde deze al snel naar Willem II, naar de voormalige koning die in Tilburg zijn hoofdkwartier had.

In 1904 sloot Willem II zich aan bij de landelijke voetbalbond, maar kon in eerste instantie nauwelijks meekomen met de gevestigde ploegen. Dat veranderde na een tiental jaren wel, wat uiteindelijk leidde tot het eerste kampioenschap van de club in 1916. Tot in de jaren vijftig deed Willem II regelmatig mee om de titel, hoewel de club nooit verder kwam dan het regionale kampioenschap.

Succes gevolgd door een dieptepunt

Vlak voor en na de invoering van professioneel voetbal in 1955 brak een nieuwe succesperiode aan voor Willem II. In 1951 won Willem II de kampioenspoule voor haar tweede landskampioenschap. Tijdens het eerste seizoen van betaald voetbal kroonde Willem II zich wederom tot landskampioen.

Hierna brak een wisselvallige periode aan, die tot het einde van de jaren tachtig zou duren. Enkele keren degradeerde de ploeg, om toch ook snel weer terug te keren in de Eredivisie. Dieptepunt was de periode tussen 1967 en 1979, toen Willem II uitsluitend in de Eerste Divisie speelde en de meeste seizoenen niet erg hoog op de ranglijst eindigde.

Terug naar boven

In 1980 keerde de topclub eindelijk terug op het hoogste niveau. Sindsdien degradeerde de ploeg nog drie keer, waarvan de laatste keer tijdens het seizoen 2013/2014. Telkens wist Willem II betrekkelijk snel terug te keren in de Eredivisie, waar het veelal onderin de middenmoot eindigt.

Rond de eeuwwisseling kende de club nog een korte succesperiode. Onder leiding van Co Adriaanse werd Willem II vijfde in 1998 en tweede in 1999, wat Champions League-voetbal opleverde.

In de nationale beker was Willem II twee keer succesvol, met eindwinst in 1944 en 1963.

De fans en clubiconen van Willem II

De fanatieke supporterskern van Willem II bevindt zich op de zogenaamde ‘Kingsside’, tegenover het uit vak. Deze groep staat erom bekend luidruchtig de ploeg aan te moedigen en organiseert regelmatig mooie sfeeracties.

Als Brabantse club zijn de meest beladen duels die met andere Brabantse clubs. Van de verschillende Brabantse derby’s is het duel met NAC Breda het meest beladen voor Willem II. De twee ploegen spelen vaak op hetzelfde sportieve niveau, wat niet het geval is bij de derby’s met FC Eindhoven en PSV.

Clubiconen

Een grote naam is Sami Hyypiä. De Fin was één van de belangrijkste spelers in het team dat Willem II in 1999 naar de tweede plek bracht en maakte uiteindelijk een droomtransfer naar Liverpool. Andere belangrijke personen uit de clubhistorie zijn Co Adriaanse, František Fadrhonc, John Feskens en Joris Mathijsen.

Glorietijd onder Co Adriaanse bij Willem II

In 1977 neemt Willem II Co Adriaanse aan. Adriaanse was bij Ajax actief als hoofd van de jeugdopleiding en neemt bij Willem II de A-selectie onder zijn hoede. In het begin gaat het Adriaanse bepaald niet voor de wind. Het is pas in de tweede seizoenshelft dat Willem II loskomt en de ploeg op een knappe vijfde plaats eindigt. Een positie die recht geeft op Europees voetbal.

Europees voetbal

Voor het eerst in 35 jaar speelt Willem II weer in Europees verband. In de eerste ronde van de UEFA-cup treft het Dinamo Tbisili. Willem II verslaat de Georgische ploeg twee keer met 3-0 en komt in de volgende ronde het grotere Real Betis tegen. Na een knappe 1-1 in de heenwedstrijd blijken de Spanjaarden in de terugwedstrijd oppermachtig, het wordt 3-0.

Nog datzelfde seizoen eindigt Willem II knap als tweede in de Eredivisie, achter Feyenoord. Een plek die recht geeft op de Champions League. Het vertrek van sterspeler Sami Hyypiä deed Willem II geen goed. In de poule, met Spartak Moskou, Girondins du Bordeaux en Sparta Praag, werden er slechts 2 punten verzameld.

De ploeg eindigt het seizoen op de 9e plek in de Eredivisie waarna coach Co Adriaanse wordt ontslagen.

Koning Willem II Stadion

Willem II werkt al de thuiswedstrijden af in het Koning Willem II Stadion. Het voetbalstadion staat vanzelfsprekend in Tilburg en biedt plaats aan ruim 14.500 bezoekers. Alle zitplaatsen in het stadion zijn overdekt en verwarmd, het veld beschikt ook over een moderne veldverwarming. De meest fanatieke supporters van de club zitten in de vakken A, B en C. In 2000 heeft het Koning Willem II Stadion een flinke renovatie ondergaan.

Mounir El Hamdaoui bij Willem II

Willem II nam de Marokkaanse spits Mounir El Hamdaoui in 2006 over van Tottenham Hotspurs. De aanvaller was gelijk met 1,1 miljoen euro de duurste aankoop in de clubhistorie. De supporters konden slechts één seizoen van El Hamdaoui genieten, want AZ nam hem een jaar later over voor het gigantisch transferbedrag van 7,8 miljoen euro. Bij de Alkmaarse club won de spits het landskampioenschap, de titel tot voetballer van het jaar en werd hij topscorer in de Eredivisie.