Club

De Graafschap

Land:
Nederland
Opgericht:
1954
Coach:
Mike Snoei
Locatie:
Doetinchem
Stadion:
De Vijverberg
Veld:
Gras
Capaciteit:
12.600

De Superboeren strijden ieder seizoen voor één van de felbegeerde promotieplaatsen in de Keuken Kampioen Divisie. Jij kan als supporter op de hoogte blijven van De Graafschap door de clubpagina te bezoeken. Check het programma, bekijk de laatste uitslagen en verdiep jezelf in de statistieken.

Programma De Graafschap

Check hier alle duels van De Graafschap die dit seizoen op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag De Graafschap

Alle uitslagen van De Graafschap zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Standen

Check hier de huidige stand van De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities waarin De Graafschap actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken De Graafschap

De Graafschap selectie

Socials
@degraafschap
Posts
Volgers
Volgend

Alles over De Graafschap

Na één jaar Eredivisie keerde De Graafschap in 19/20 weer terug in de Eerste Divisie. De bijnaam van De Graafschap is de ‘Superboeren’ en de thuisbasis van de club is De Vijverberg in Doetinchem. De Achterhoekers wisten enkele jaren geleden nog het grote Ajax van de titel af te houden, maar hielden daar verder weinig aan over.

Geschiedenis

In Doetinchem werd op 1 februari 1954 BV De Graafschap opgericht. De club kwam tot stand onder leiding van Johan Roodbergen. Direct na de oprichting startte De Graafschap in de NBVB. Toen de KNVB en de NBVB fuseerden, trad de club toe tot de profcompetitie en was daarmee de eerste club in Doetinchem die profvoetbal ging spelen.

De Graafschap is tot op de dag van vandaag nog de enige club uit de NBVB die zelfstandig bestaat.

Heen en weer bij De Graafschap

De Graafschap wist in de gehele clubhistorie nooit een landstitel te veroveren, ook het nationale bekertoernooi werd nooit gewonnen. Sinds De Superboeren in 1974 voor de allereerste keer wisten te promoveren naar de hoogste voetbalafdeling van Nederland, promoveerde en degradeerde het vele malen. Om die reden staat de club ook wel bekend als een ‘heen en weer’, datzelfde geldt overigens voor FC Den Bosch en FC Volendam.

Spelend in de Eredivisie

Tussen 1995 en 2003 speelt De Graafschap onafgebroken in de Eredivisie. De beste prestatie van de club is het behalen van de achtste positie in het seizoen 1996/97. Sindsdien schommelt de club tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie. In twee laatste Eredivisie seizoenen (15/16 en 18/19) kwam de Graafschap twee keer tot een zeventiende plaats. Beide keren lukte het niet om via de play-offs in de Eredivisie te blijven.

De Graafschap wint de play-offs

In het voetbalseizoen 2017/2018 moest alles totaal anders bij De Graafschap, nadat het een seizoen eerder in het rechter rijtje eindigde in de Eerste Divisie. Diverse spelers moesten vertrekken en enkele nieuwelingen kwamen de selectie versterken. Het ging voornamelijk om transfervrije spelers of huurlingen. De financiële mogelijkheden waren namelijk niet bepaald groot in Doetinchem.

De Graafschap begon wisselvallig aan het seizoen en in de winterperiode werden er veel punten verspild. Desondanks eindigde de club op de vierde plaats in de competitie en mocht het deelnemen aan de play-offs. De Graafschap zegevierde hierin tegen SC Telstar en Almere City, waardoor de ploeg promoveerde naar de Eredivisie. Bekend is dat dit maar één seizoen duurde.

Bijnaam De Graafschap

De naam Superboeren, die als geuzennaam dient, werd in de jaren 90’ verzonnen door een onbekende supporter op de tribune. Hans Kraay is de eerste persoon die deze term de wereld inbracht via de media. Hij is niet de bedenker van deze term zoals sommigen denken. Superboeren is zowel een term die op de spelers als de supporters van toepassing is. Een  veelgebruikte term door de Superboeren is: “Proud to be a Superboer’’.

Stadion De Vijverberg

Het voetbalstadion De Vijverberg is de thuisbasis van De Graafschap. Dit stadion werd geopend in 1954 en biedt plaats aan ruim 12.600 bezoekers. In het seizoen 2006/2007 werd het stadion door de voetbalclub overgenomen van de gemeente, tegen een zeer lage prijs. Dit gaf de club de kans om het stadion vervolgens weer met enorme winst door te verkopen aan een groep investeerders. Dit gaf De Graafschap nieuwe financiële mogelijkheden en werd het stadion uitgebreid met 1600 stoeltjes.