De Graafschap

Country |
Active in |

De Graafschap

In het Eredivisie-seizoen 2018/2019 mogen de clubs weer afreizen naar Doetinchem. De Graafschap slaagde er vorig voetbalseizoen namelijk in om te promoveren naar het hoogste niveau. De Achterhoekers wisten enkele jaren geleden nog het grote Ajax van de titel af te houden, maar hielden daar verder weinig aan over. De bijnaam van De Graafschap is de 'Superboeren'. De hoogste klassering ooit van de club is een achtste plaats in de Eredivisie, kunnen zij dit resultaat overtreffen?

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Uit de oude doos: Martijn Meerdink

Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Wij trappen deze week af met een voetballer die ooit nog eens één interland speelde voor Oranje: Martijn Meerdink.

Read more

Meerdink: ‘AZ heeft weer erg slim en goed ingekocht’

Het nieuwe seizoen is begonnen en diverse oud-voetballer hebben al hun verwachtingen naar buiten gebracht. Ditmaal is het de beurt aan Martijn Meerdink. De oud-voetballer van De Graafschap, AZ en FC Groningen. De aanvaller beëindigde in 2010 zijn carrière, welke voldoende hoogtepunten maar ook dieptepunten heeft gekend. Meerdink blikt terug op zijn voetbalcarrière en blikt […]

Read more

De Graafschap

uitslagen de graafschapBV De Graafschap is een Nederlandse profclub gevestigd in Doetinchem. De thuisbasis van de voetbalclub is De Vijverberg en de ‘Superboeren’, zoals de club ook wel genoemd wordt, komen uit in de Eredivisie. De club werd opgericht op 1 februari 1954.

Geschiedenis van De Graafschap

In Doetinchem werd op 1 februari 1954 BV De Graafschap opgericht. Onder leiding van Johan Roodbergen kwam De Graafschap tot stand. Direct na de oprichting startte De Graafschap in de NBVB. Toen de KNVB en de NBVB fuseerden, trad de club toe tot de profcompetitie en was daarmee de eerste club in Doetinchem de profvoetbal ging spelen.

De Graafschap is tot op de dag van vandaag nog de enige club uit de NBVB die zelfstandig bestaat. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het splinternieuwe stadion De Vijverberg.

Tussen 1995 en 2003 speelt De Graafschap onafgebroken in de Eredivisie. De beste prestatie van de club is het behalen van de 8e positie in het seizoen 1996/97. Sindsdien schommelt de club tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie. Sinds het huidige seizoen (2015/2016) voetbalt de club weer in de Eredivisie.

Bijnaam De Graafschap

De naam Superboeren, die als geuzennaam dient, werd in de jaren 90’ verzonnen door een onbekende supporter op de tribune. Volgens sommigen is Hans Kraay Jr. de bedenker van deze term, dit is echter niet juist. Hans Kraay is echter wel de eerste persoon die deze term de wereld inbracht via de media.

Superboeren is zowel een term die op de spelers als de supporters van toepassing is. Een veelgebruikte term door de Superboeren is: “Proud to be a Superboer’’.

Heen en weer bij De Graafschap

De Graafschap wist in de gehele clubhistorie nooit een landstitel te veroveren, ook het nationale bekertoernooi werd nooit gewonnen. Een achtste plaats werd behaald in het seizoen 1996/1997. Sinds De Superboeren in 1974 voor de allereerste keer wisten te promoveren naar de hoogste voetbalafdeling van Nederland, promoveerde en degradeerde het tot zeven keer toe. Om die reden staat de club ook wel bekend als een ‘heen en weer', datzelfde geldt overigens voor FC Den Bosch en FC Volendam.

De Graafschap wint de play-offs

In het voetbalseizoen 2017/2018 moest alles totaal anders bij De Graafschap, nadat het een seizoen eerder in het rechter rijtje eindigde in de Eerste Divisie. Diverse spelers moesten vertrekken en enkele nieuwelingen kwamen de selectie versterken. Het ging voornamelijk om transfervrije spelers of huurlingen, aangezien de financiële mogelijkheden niet bepaald groot zijn in Doetinchem.

De Graafschap begon toch redelijk wisselvallig aan het seizoen en in de winterperiode werden er veel punten gemorst. Desondanks eindigde de club op de vierde plaats in de competitie en mocht het deelnemen aan de play-offs. De Graafschap zegevierde hierin tegen SC Telstar en Almere City, waardoor de ploeg promoveerde naar de Eredivisie.

Stadion De Vijverberg

Het voetbalstadion De Vijverberg is de thuisbasis van De Graafschap. Dit stadion werd geopend in 1954 en biedt plaats aan ruim 12,600 bezoekers. In het seizoen 2006/2007 werd het stadion door de voetbalclub overgenomen van de gemeente, tegen een zeer lage prijs. Dit gaf de club de kans om het stadion vervolgens weer met enorme winst door te verkopen aan een groep investeerders. Dit gaf De Graafschap weer financiële mogelijkheden en daarnaast werd het stadion uitbreidt met 1600 stoeltjes.