actueel background image

Feyenoord vs. Ajax: de derde klassieker in 2018-2019

21 feb 2019 | 08:28 0

De Amsterdammers zullen zich zeker willen revancheren na de nederlaag in januari dit jaar, maar de Rotterdammers hebben, zoals vaker in het bekertoernooi, het thuisvoordeel. Zijn de statistieken dus in het voordeel van Feyenoord of Ajax?

De Klassieker sinds 2009

Sinds het seizoen 2009-2010 hebben Ajax en Feyenoord 24 keer tegen elkaar gespeeld. Ajax won 15 wedstrijden, Feyenoord slechts 3 en er werd 6 keer gelijk gespeeld.

Ajax speelde 12 van de 24 klassiekers in eigen huis en won daarvan 10 keer en speelde 2 keer gelijk. In de andere 12 wedstrijden die in de Kuip werden gespeeld, werd er door Feyenoord 3 keer gewonnen, 5 keer verloren en 4 keer gelijk gespeeld.

In de wedstrijden dat Feyenoord en Ajax elkaar troffen, was de stand met rust 10x gelijk. Van dit aantal dat de ruststand gelijk was, werd er 6x gewonnen door Ajax, 3x gelijk gespeeld en 1 keer winst door Feyenoord geboekt. Feyenoord kwam zelf slechts 3x op voorsprong voor rust en speelde daarmee 1 keer gelijk en wonnen ze 2 wedstrijden.

Doelpunt statistieken

Het is duidelijk dat Ajax vaker wint van Feyenoord dan andersom. Ook het aantal doelpunten is royaal in het voordeel van Ajax in de afgelopen 10 seizoenen. Er werd in totaal 75 keer gescoord, dat maakt een gemiddelde van 3 doelpunten per wedstrijd. Bijna twee derde van de doelpunten werd door Ajax gemaakt. Slechts 1 wedstrijd kon er niet gejuicht worden en eindigde 0-0, dit was in januari 2015.

In de doelpunten zijn er een aantal aspecten opvallend. Slechts 4 van alle doelpunten werden gemaakt tussen de 10e en 20e minuut, dit moment van de wedstrijd is dus niet erg lucratief voor beide teams. Zowel voor Ajax als Feyenoord geldt dat de meeste van hun doelpunten in de tweede helft gemaakt zijn.

Ajax is de enige van de twee teams die wist te scoren in de eerste vijf minuten van een klassieker. Het snelste doelpunt viel in de eerste minuut op 2 april 2017 en werd gemaakt door L. Schöne. De topscorer voor Ajax in de klassieker is S. de Jong met 7 doelpunten.

Bij Feyenoord kwam het snelste doelpunt in de zesde minuut dankzij G. Pelle op 18 augustus 2013.

J. Toornstra deelt de klassieker topscorer plek met J. Guidetti en G. Pelle, allen maakte zij 3 doelpunten. Dankzij de gewonnen thuiswedstrijd in januari 2019 staat R. van Persie momenteel op 2 treffers en kan dus met 1 doelpunt in het net beschreven lijstje worden toegevoegd.

Ajax en Feyenoord in de KNVB beker

Slechts 4 van de 24 klassiekers stond in het teken van het bekertoernooi. Hiervan waren er 2 die als bekerfinale gespeeld werden in een uit en thuiswedstrijd.

Ajax is sinds 2013-2014 niet meer actief geweest in de halve eindstrijd van het bekertoernooi. De laatste keer dat de Amsterdammers de beker wonnen, was met de zojuist genoemde klassiekers in 2010.

Het is inmiddels geen geheim meer dat Feyenoord in het bekertoernooi het geluk aan haar zijde heeft door vrijwel altijd thuiswedstrijden te loten. Ook tegen Ajax zou dit voordeel met zich mee kunnen brengen door het overweldigende legioen. Feyenoord won de beker nog in 2016 en 2018, respectievelijk ten koste van FC Utrecht en AZ.

Seizoen 2018-2019

Ajax is nog in de running voor drie prijzen: De landstitel, de Champions League en de KNVB beker. De Amsterdamse club kent hierdoor ook een druk programma, waarbij er binnenkort ook nog eens naar Madrid afgereisd wordt. De vermoeidheid onder de spelers en de belangen in de verschillende toernooien zouden voor Ajax een negatieve rol kunnen spelen in de KNVB beker.

Feyenoord kan daarentegen alleen de KNVB beker nog winnen en in de competitie slechts de derde plek veilig stellen. Wil Giovanni van Bronckhorst in zijn laatste seizoen als trainer van Feyenoord nog een prijs pakken, dan is het bekertoernooi de enige optie. Eerst wacht zondag 25 februari nog de kraker met PSV in competitieverband. Of Feyenoord dan nog genoeg energie over houdt om Ajax wederom te verslaan, is nog maar de vraag.

Geld inzetten op Ajax of Feyenoord?

Met de afgelopen 10 jaar aan klassiekers in beeld is het Ajax dat in het voordeel is om op voorhand uitgeroepen te worden als winnaar. Met de statistieken hierboven opgesomd, is het daarnaast zeer aannemelijk dat er in de reguliere speeltijd gescoord zal worden. Hierbij is de kans groot dat vooral in de tweede helft doelpunten zullen vallen. Komt Feyenoord op achterstand voor rust dan is het volgens statistieken waarschijnlijk dat Ajax er met de winst van door zal gaan.

Tip! Zet je geld in op deze wedstrijd? Let dan even op het feit dat je de eindstand voorspelt voor de reguliere speeltijd en niet de eventuele verlenging. Op zoek naar de beste odds bij betrouwbare bookmakers? Neem dan eens een kijkje op onze voetbal wedden pagina.

Ben je een beginner met online gokken op voetbal wedstrijden? Kijk dan zeker even bij onze uitleg, waarin alles staat wat je moet weten.

Wedden op de eredivisie is populair.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.