actueel background image

Eredivisie speelronde 33: De laatste beslissingen vallen

19 mei 2023 | 08:04 0

Feyenoord is kampioen en SC Cambuur en FC Groningen zijn gedegradeerd. Maar in de laatste speelronde van de Eredivisie staat er nog altijd veel op het spel. Wie gaan de Play-Offs voor Europa in en wie juist voor degradatie?

Kampioen Eredivisie 2023

Ajax vecht voor plek 3

Voor Ajax is het sowieso een teleurstellend seizoen. De Amsterdammers gingen voor de titel en moeten inmiddels alles op alles zetten om plek drie te behalen. AZ ligt namelijk nog op de loer voor die plek en dus vreest Ajax de Conference League. Zondag komt FC Utrecht op bezoek en laat dat nu net een ploeg zijn waar Ajax het in eigen huis vaker lastig tegen heeft. Er moet en zal gewonnen worden, anders is de crisis bij Ajax niet meer te overzien.

Zondag 14.30 uur: Ajax – FC Utrecht

RKC droomt

FC Twente gaat sowieso de Play-Offs voor Europees voetbal spelen, maar wie weet gaat RKC wel met ze mee. De Waalwijkers beleven een geweldig seizoen en staan op een knappe negende plaats. De achterstand op sc Heerenveen is slechts een punt en dus zit het er echt nog in. Heerenveen moet zondag uit naar PSV en dus ruikt RKC bloed. Dan moet er wel gewonnen worden van FC Twente en dat is geen makkie.

Zondag 14.30 uur: RKC – FC Twente

Wedstrijd voor het gevoel

Sparta Rotterdam wil met een zo goed mogelijk gevoel de Play-Offs in. Dan is SC Cambuur op bezoek wel lekker. De ploeg uit Leeuwarden is al gedegradeerd en wil vooral dat het seizoen zo snel mogelijk voorbij is. Sparta hoopt thuis vooral aan het zelfvertrouwen te werken om vervolgens de Europese droom werkelijkheid te laten worden.

Zondag 14.30 uur: Sparta Rotterdam – SC Cambuur

Volendam bijna veilig

FC Volendam hoopt na zondag officieel veilig te zijn. Het kan eigenlijk al niet meer misgaan voor de Volendammers, maar je weet het nooit in voetbal. Een goed resultaat in Deventer zou aan alle onzekerheid een einde maken. Go Ahead kan in theorie nog Europees voetbal halen, maar dan moet wel echt alles meezitten. Die kans is dus nul. Toch is het voor de Eagles sowieso een goed seizoen en de laatste thuiswedstrijd winnen is altijd leuk.

Zondag 14.30 uur: Go Ahead Eagles – FC Volendam

Veilig Vitesse wil mooi afsluiten

Vitesse is eindelijk veilig na een lang en slepend seizoen. De focus kan eindelijk op volgend seizoen. Ze blijven in het GelreDome spelen en in de Eredivisie. Zondag staat de laatste thuiswedstrijd op het programma tegen het al gedegradeerde FC Groningen. Vitesse wil het seizoen goed afsluiten met winst in de laatste thuisoverwinning.

Zondag 14.30 uur: Vitesse – FC Groningen

Excelsior vecht voor lijfsbehoud

Voor Excelsior worden het twee spannende wedstrijden. Ze staan nog op een veilige plaats, maar zijn nog lang niet veilig. Winst op Fortuna Sittard kan zondag voldoende zijn. Zeker met in het achterhoofd het veel zwaardere programma van concurrent FC Emmen. Al krijgt Emmen zondag een ploeg op bezoek die al kampioen is en de teugels misschien laat vieren.

Zondag 14.30 uur: Excelsior – Fortuna Sittard

PSV kan klus klaren

Bekerwinst en de tweede plaats. Daarmee is het eerste seizoen onder leiding van Ruud van Nistelrooy toch wel redelijk geslaagd te noemen. Zondag kan PSV de tweede plaats definitief binnenhalen in eigen huis tegen sc Heerenveen. De Friezen hebben andere belangen. Hun plek in de Play-Offs hangt aan een zijden draadje en eigenlijk moet er gewonnen worden in Eindhoven. Een lastig klusje.

Zondag 14.30 uur: PSV – sc Heerenveen

AZ blijft pushen

AZ hoopt nog altijd op de derde plaats en dus moet er zondag gewonnen worden op bezoek bij NEC in Nijmegen. Voor NEC lijkt het seizoen wel over, al is er in theorie nog een kleine kans op Play-Offs. De ploeg moet in ieder geval winnen om hoop te houden. Voor één van de twee ploegen is het laatste sprankje hoop na zondag weg.

Zondag 14.30 uur: NEC. – AZ

Emmen krijgt dronken Feyenoord op bezoek

Wat zal FC Emmen blij zijn dat Feyenoord al kampioen is. Emmen moet winnen in de strijd om lijfsbehoud en krijgt zondag de kampioen op bezoek. Normaal een makkie voor Feyenoord, maar met een kampioensfeest en de champagne nog in de benen kan het wel eens lastig worden op het kunstgras van Emmen. De scherpste randjes zijn er inmiddels wel vanaf namelijk. Kan Emmen profiteren?

Zondag 14.30 uur: FC Emmen – Feyenoord

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.