actueel background image

Uitspraken van de UEFA over het EK en Europees voetbal

17 mrt 2020 | 13:26 0

EK verplaatst naar de zomer van 2021

Het EK 2020 is dinsdagmiddag door de Europese voetbalbond UEFA verplaatst naar de zomer van 2021. Deze maatregelen zijn genomen vanwege de ernst van het coronavirus. De UEFA kwam tot de conclusie na een overleg met de nationale voetbalbonden, clubs, competities en de spelersvakbond. Volgens de Franse kwaliteitskrant L’Équipe hebben alle partijen unaniem gestemd voor één jaar uitstel van het EK.

Tijdens de bespreking werden er ook andere voorstellen besproken. De opties om het EK aankomende zomer door te laten gaan, het toernooi verplaatsen naar december of het toernooi in zijn geheel te annuleren werden niet goedgekeurd. Diverse voetbalbonden hadden bij voorbaat al aangegeven om het EK te verplaatsen naar de zomer van 2021. Dankzij deze beslissing lijkt de kans groter dat de nationale competities nog dit seizoen worden uitgespeeld.

Aanvallers van het Nederlands elftal

Het verplaatsen van het EK naar 2021 is niet per definitie slecht nieuws voor het Nederlands elftal. Sterspeler Memphis Depay en spits Donyell Malen zouden het EK 2020 moeten missen vanwege blessureleed. Bondscoach Ronald Koeman zal hoogstwaarschijnlijk meer keuze hebben in de voorhoede dankzij het uitstellen van het eindtoernooi. Koeman beschikt nog over een tweejarig contract bij het Nederlands elftal.

Nederland zal het op het EK 2021 opnemen tegen Oekraïne en Oostenrijk. De laatste tegenstander zal één van de landen uit de play-offs zijn. Oranje zal Kosovo, Noord-Macedonië, Georgië of Wit-Rusland treffen in de groepsfase van het EK.

Datum KNVB bekerfinale geschrapt

De KNVB bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht zal niet worden gespeeld op 19 april 2020. De Koninklijke Nederlandse voetbalbond wilt beide clubs de kans geven om fit te worden voor de finale. Het is nog onduidelijk wanneer de bekerfinale wel zal plaatsvinden.

Nationale competities moeten 30 juni uitgespeeld zijn

De UEFA heeft de KNVB geïnformeerd over het feit dat de nationale competitie op 30 juni 2020 klaar moet zijn. De Europese voetbalbond heeft deze keuze gemaakt omdat de speler contracten eind juni kunnen aflopen. De KNVB zal binnenkort enkele scenario’s melden.

WK voor clubteams

De voetbalbond FIFA was een grote afwezige bij het topoverleg. De wereldvoetbalbond zit na de beslissing met de handen in het haar, aangezien het EK 2021 op hetzelfde moment zal plaatsvinden als het WK voor clubteams. Mogelijk dat de FIFA het toernooi zelf nog zal gaan verplaatsen naar een ander moment.

Champions League en Europa League finale

De finale van de Champions League is door de UEFA uitgesteld naar 27 juni 2020. Het duel zou normaliter op 30 mei worden gespeeld in het Turkse Istanbul. De finale van de Europa League is uitgesteld naar 24 juni. De hoop is dat de resterende duels in de Europese toernooien voor die data afgewerkt kunnen worden.

Copa América ook verplaatst naar 2021

Diverse Braziliaanse media melden dat ook de Copa América verplaatst zal gaan worden naar de zomer van 2021. Het toernooi zou dit jaar plaatsvinden in Argentinië en Colombia. De Copa América zou van 12 juni tot 12 juli 2020 worden gehouden. Vanwege het coronavirus zal het eindtoernooi rond dezelfde periode als het EK 2021 plaatsvinden.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.