competitie background image competitie background image
Competitie

Jupiler Pro League 2019/2020

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De Jupiler Pro League 2019/2020 bleek een seizoen om nooit meer te vergeten. De competitie werd namelijk vanwege het coronavirus vroegtijdig beëindigd en niet meer hervat. In juli 2019 werden de eerste competitieduels afgewerkt en in maart 2020 rolde de bal voor de laatste keer in het seizoen 2019/2020. Club Brugge mocht zichzelf landskampioen noemen, terwijl er geen enkele club uit de hoogste divisie degradeerde.

Jupiler Pro League 2019/2020 stand

Jupiler Pro League 2019/2020 uitslagen

Club Brugge wint de titel in 2020

Club Brugge wist in het seizoen 2019/2020 de landstitel te veroveren in de Jupiler Pro League. De topclub won 21 van de 29 wedstrijden en verloor slechts één competitieduel. Club Brugge kwam 58 keer tot scoren en incasseerde slechts 14 tegendoelpunten. De grote man aan de kant van Club Brugge was de Hans Vanaken, de middenvelder kwam 13 keer tot scoren in 29 wedstrijden. De voorsprong op de achtervolger KAA Gent bedroeg uiteindelijk 15 punten. Dankzij de titel won Club Brugge een ticket voor de groepsfase van de UEFA Champions League.

Topscorer Jupiler Pro League 2019/2020

In het seizoen 2019/2020 ging de topscorerstitel naar de Dieumerci Mbokani. De spits van Royal Antwerp FC kwam 18 keer tot scoren in 28 wedstrijden. Echter mocht ook de Canadese spits Jonathan David de titel opeisen met 18 doelpunten uit 27 wedstrijden. De spelers Hans Vanaken (13 doelpunten), Kayeh Rezaei (12 doelpunten) en Lior Refaelov (11 doelpunten) grepen naast de topscorerstitel in de Jupiler Pro League.

De meeste assists in de Jupiler Pro League 2019/2020

De middenvelder Ruud Vormer wist verreweg de meeste assists af te leveren in het seizoen 2019/2020. De Nederlander wist voor Club Brugge tot een totaal van 14 assists te komen in 27 wedstrijden. De Belg Vadis Odjidja-Ofoe eindigde op de tweede plek met 9 assists uit 26 wedstrijden. Topscorer Jonathan David wist naast 18 goals ook nog een achttal assists voor zijn rekening te nemen.

Individuele prijzen

Gouden Schoen: Hans Vanaken (Club Brugge)
Mooiste goal: Clinton Mata (Club Brugge)
Beste doelman: Simon Mignolet (Club Brugge)
Grootste talent: Yari Verschaeren (RSC Anderlecht)
Beste trainer: Philippe Clement (KRC Genk/Club Brugge)
Ebbenhouten Schoen: Dieurmerci Mbokani (Royal Antwerp FC)
Trofee Raymond Goethals: Philippe Clement (KRC Genk/Club Brugge)

Statistieken

Doelpunten

Club Brugge bleek niet de meest trefzekere ploeg van het seizoen 2019/2020. De eer voor de meeste doelpunten ging naar KAA Gent met 59 doelpunten, één treffer meer dan de landskampioen. Waasland-Beveren eindigde op de laatste plaats en kwam slechts 21 keer tot scoren. In totaal werden er 655 doelpunten gescoord.

Tegendoelpunten

Waasland-Beveren noteerde minste treffer en de meeste tegendoelpunten. De Belgische club kreeg 60 tegendoelpunten om de oren. KV Oostende deed het niet veel beter met 58 tegentreffers. Club Brugge maakt defensief een geweldige indruk en incasseerde slechts 14 tegendoelpunten in 29 wedstrijden.

Wat betekende het corona-virus voor de competitie?

Het corona-virus had een enorme impact op de Jupiler Pro League. De Belgische competitie werd in maart 2020 stilgelegd. Er werd halverwege mei besloten om de competitie te beëindigen en de huidige stand als eindstand aan te nemen. Club Brugge mocht voor de 16e keer in de clubhistorie de landstitel in ontvangst nemen. Er werd ook besloten om Waasland-Beveren te laten degraderen, wat uiteindelijk niet gebeurde. Enkel de bekerfinale werd nog afgewerkt en daarin was Royal Antwerp FC te sterk voor Club Brugge.

Welke clubs zouden er normaliter degraderen?

In de Jupiler Pro League zou alleen Waasland-Beveren degraderen uit de Jupiler Pro League. Echter besloot de Belgische club om de beslissing aan te vechten en met succes. Het besluit werd vernietigd, waardoor Waasland-Beveren ook in seizoen 2020/2021 uitkomt op het hoogste voetbalniveau van België.

Verdeling Europese tickets

Groepsfase UEFA Champions League: Club Brugge
Voorrondes UEFA Champions League: KAA Gent
Groepsfase UEFA Europa League: Royal Antwerp FC
Voorrondes UEFA Europa League: Sporting Charleroi
Voorrondes UEFA Europa League: Standard Luik