In juli 2018 werd er voor 116e keer een nieuw seizoen afgetrapt in de Jupiler Pro league. De competitie kende ook dit seizoen weer zestien deelnemende voetbalclubs en kwam in mei 2019 tot zijn eind. KRC Genk wist verrassend de Belgische landstitel te veroveren, terwijl KSC Lokeren roemloos degradeerde uit het hoogste niveau.

Jupiler Pro League 2018/2019 stand

Jupiler Pro League 2018/2019 uitslagen

Reguliere competitie

KRC Genk wist in het reguliere seizoen al een flink gat te slaan met de achtervolgers, waardoor het bij het ingaan van de Play-off 1 al de grote favoriet was voor het landskampioenschap. KRC Genk won maar liefst achttien van de dertien competitieduels, het verloor drie duels. Club Brugge eindigde op de tweede plek in de reguliere competitie, de achterstand op de koploper was op dat moment al zeven punten. Standard Luik stond op de derde plek, gevolgd door RSC Anderlecht, KAA Gent en Antwerp FC.

Play-off 1, KRC Genk verzamelt 52 punten

In de Play-off 1 bleek het uiteindelijk nog bijzonder spannend te worden. KRC Genk zag zijn voorsprong slinken. Na tien play-off duels mocht Genk zich toch landskampioen noemen met 52 punten, Club Brugge kwam twee punten te kort. Standard Luik wist het gevecht om de derde plaats te winnen, de ploeg behaalde 40 punten. Antwerp FC plaatste zich met een vierde plaats voor de Testwedstrijd (Europa League play-offs) met 39 punten. KAA Gent (35 punten) en RSC Anderlecht (32 punten) grepen naast de Europese tickets.

Play-off 2 en de Testwedstrijd

In de Play-off 2 werden er zoals gebruikelijk in twee groepen gespeeld. KV Kortrijk en Sporting Charleroi kwamen in de twee groepen als winnaar uit de bus, waardoor de twee clubs tegenover elkaar stonden in de finale Play-off 2. KV Kortrijk kwam in de finale na zes minuten al op een 1-0 voorsprong door een treffer van Ezekiel, maar dit bleek niet voldoende. Osimhen scoorde zowel in de 42e en 56e minuut voor Sporting Charleroi, waardoor die ploeg zich plaatste voor de Testwedstrijd.

26 mei 2019 werd de Testwedstrijd (UEFA Europa League) gespeeld tussen Antwerp FC en Sporting Charleroi. In het Bosuilstadion bleek Antwerp FC met 3-2 te sterk voor de bezoekers. Mbokani (16e minuut, 67e minuut) en Refaelov (22e minuut) kwamen voor de thuisploeg tot scoren. Opmerkelijk genoeg stond Sporting Charleroi na 13 minuten al op een 0-2 voorsprong dankzij treffers van Osimhen (1e minuut) en Dessoleil (13e minuut). De bezoekers kwamen na twintig minuten met tien man te staan door een rode kaart van Zajkov.

Tickets Europees voetbal

KRC Genk mag zich als landskampioen gaan opmaken voor de groepsfase van de Champions League. Club Brugge bereikte de tweede plaats en won daarmee een ticket voor de derde voorronde van de Champions League. Standard Luik eindigde op plaats drie en plaatste zich daarmee voor de derde voorronde van de Europa League. Antwerp FC won de Testwedstrijd en zal gaan deelnemen aan de tweede voorronde van de Europa League. KV Mechelen werd kampioen op het tweede niveau, maar mag dankzij de winst in de Croky Cup deelnemen aan de groepsfase van de Europa League.

KSC Lokeren had het zwaar dit jaar

In het Jupiler Pro League-seizoen 2018/2019 degradeerde er opnieuw één club direct uit de competitie. KSC Lokeren was de ongelukkige en degradeerde na een zeer moeizaam seizoen op het Belgische hoogste voetbalniveau. Lokeren wist vijf van de dertig duels te winnen en verloor maar liefst twintig competitiewedstrijden. Uiteindelijk eindigde de degradant met 20 punten op de zestiende en laatste plek. De achterstand op Waasland-Beveren en KV Oostende bedroeg zeven punten.

Topscorer Hamdi Harbaoui

De Tunesische Belg Hamdi Harbaoui wist in het seizoen 2018/2019 de topscorerstitel te winnen. De aanvaller won de Gouden Stier door 25 doelpunten te noteren in 35 wedstrijden. Gemiddeld kwam de speler iedere wedstrijd 0,71 keer tot scoren. Harbaoui verliet direct aan het einde van het seizoen zijn werkgever Zulte Waregem. De spits werd verkocht aan Al-Arabi uit Qatar, dat door een clausule in het contract slechts een half miljoen euro hoefde te betalen voor de topscorer.

Pro Assist

Slechts drie spelers wisten in het Jupiler Pro League-seizoen tien of meer assists te leveren. Nill de Pauw (Zulte Waregem) was tienmaal aangever op een doelpunt. De Oekraïner Roeslan Malinovski (KRC Genk) kwam tot elf assists. De prijs voor de meeste assists kwam op naam van Hans Vanaken, de Belgische speler van Club Brugge leverde zeventien assists af.

Indrukwekkend aantal clean sheets van deze keepers

Vier doelmannen wist in tien duels of vaker de nul te houden in de Belgische voetbalcompetitie. In het seizoen 2018/2019 wist de Mexicaan Guillermo Ochoa (Standard Luik) tien keer de nul te houden, terwijl de Amerikaan Ethan Horvath (Club Brugge) dat elf keer deed. De Turkse goalie Sinan Bolat (Antwerp FC) slaagde erin om dertien keer de nul te bewaren. Maar de Australiër Danny Vukovíc wist zelfs veertien keer zijn doel helemaal schoon te houden.

Persoonlijke prijzen

De Gouden Schoen voor beste speler in de Jupiler Pro League 2018/2019 ging naar de Belg Hans Vanaken (Club Brugge). De prijs voor het mooiste doelpunt ging naar Siebe Schrijvers van Club Brugge. De prijs voor trainer van het jaar ging naar Philippe Clement van KRC Genk. Bekijk hieronder overige persoonlijke prijzen:

• Beste doelman: Lovre Kalinic (KAA Gent)
  • Beste belofte: Wesley Moraes (Club Brugge)
  • Beste trainer: Ivan Leko (Club Brugge)
  • Profvoetballer van het Jaar: Hans Vanaken (Club Brugge)
  • Scheidsrechter van het Jaar: Erik Lambrechts
  • Ebbenhouten Schoen: Aly Samatta (KRC Genk)
  • Trofee Raymond Goethals: Philippe Clement (KRC Genk)