actueel background image

Diego Maradona: de markante carrière van een Argentijnse voetbalgod

27 nov 2020 | 10:56 0

Woensdag 25 november 2020 kwam het trieste nieuws naar buiten dat de Argentijnse wereldster Diego Maradona was overleden. De markante voetballer kreeg in zijn eigen woning een hartstilstand. Ondanks het feit dat er meerdere ambulances waren uitgerukt kon het leven van de voetbalgod niet worden gered. Het overlijden van Maradona heeft wereldwijd veel teweeg gebracht.

maradona herdenking

De jeugdperiode van Maradona

Diego Armando Maradona France werd op 30 oktober 1960 geboren in Buenos Aires. De voetballer kwam uit een zeer arm gezin en bracht zijn jonge jaren door in een beruchte sloppenwijk. Maradona had drie zussen en twee broers. Opvallend genoeg zouden zijn twee broers later ook voetballer worden op professioneel niveau.

Diego Maradona ging in de jeugd van de lokale voetbalclub Estrella Roja spelen. Al op 10-jarige leeftijd werd zijn talent opgemerkt door scouts. Maradona werd toegelaten tot de jeugdopleiding van Argentinos Juniors. Op 12-jarige leeftijd mocht het talentje in de rust van het eerste elftal de bal hooghouden op het veld. Dit was ter vermaak van het publiek, maar ook vanwege de opzienbarende kwaliteiten van de speler.

Maradona bij Boca Juniors

Maradona speelde tussen 1976 en 1981 maar liefst 166 wedstrijden voor Argentinos Juniors. De aanvaller kwam tot 116 doelpunten voor de club. In 1981 vertrok de sterspeler naar het grote Boca Juniors. Uiteindelijk kwam Maradona tot 40 wedstrijden en 28 doelpunten. De hoge productie van de speler begon ook in Europa op te vallen. In 1982 werd Maradona voor een recordbedrag verkocht aan FC Barcelona. Echter ging het niet goed in zijn beginfase bij de voetbalclub.

De Argentijn had veel aanpassingsproblemen en kreeg even later ook nog last van geelzucht. Maradona moest enkele maanden aan de kant blijven. Zijn terugkeer was wel bijzonder te noemen. De aanvaller hielp FC Barcelona hoogstpersoonlijk aan de Copa del Rey en de Copa de la Liga. In de finale van het laatstgenoemde toernooi scoorde Maradona één van de mooiste doelpunten uit zijn carrière.

Laatste seizoen bij FC Barcelona

Maradona kende een vervelende start in het seizoen 1983/1984. De Argentijn werd al vroeg in het seizoen uit de wedstrijd getrapt door Andoni Goikoetxea. Maradona brak zijn been en moest vier maanden revalideren. Bij zijn langverwachte rentree kwam Maradona tot twee doelpunten in de gewonnen wedstrijd tegen Sevilla FC. Uiteindelijk eindigde FC Barcelona op de tweede plaats in de competitie.

De finale van de Copa del Rey ging verloren tegen de landskampioen Athletic Bilbao. In de finale schopte Maradona een speler naar de grond en ontstond er een gevecht tussen de twee teams. Het was ook gelijk de laatste wedstrijd van de speler in het shirt van FC Barcelona.

Transfer naar SSC Napoli

In de zomer van 1984 tekende Maradona een contract bij SSC Napoli. Diverse Italiaanse clubs wilde de aanvaller overnemen, maar de Argentijn koos voor Napoli. Het was een verrassende keuze. SSC Napoli moest in de voorgaande seizoenen strijden tegen degradatie en zat in zwaar weer. De komst van Maradona had een enorm effect. SSC Napoli eindigde in het seizoen 1984/1985 op de achtste plaats in de competitie. Het beste resultaat in lange tijd. In 1986 won Argentinië het WK-voetbal en dat was grotendeels te danken aan Maradona. Als kers op de taart won Maradona met SSC Napoli in het seizoen 1986/1987 ook nog eens de titel in de Serie A.

Maradona speelde uiteindelijk zeven seizoenen voor SSC Napoli. De club won tijdens zijn aanwezigheid tweemaal de titel in de Serie A en ook de UEFA Cup. In Napels kwam Maradona tot 188 wedstrijden en 81 doelpunten.

De laatste clubs van Maradona

Maradona vertrok in 1992 bij SSC Napoli en ging voetballen voor Sevilla FC. In één seizoen kwam de Argentijn tot 26 wedstrijden en vijf doelpunten. Een seizoen later keerde Maradona terug in Argentinië. De speler kwam in het seizoen 1993/1994 uit voor Newell’s. Echter kwam de aanvallende middenvelder slechts tot vijf wedstrijden voor de voetbalclub. Tussen 1995 en 1997 speelde Maradona nog voor Boca Juniors. In totaal kwam de voetballer tot 30 wedstrijden en zeven treffers. In 1997 besloot Maradona te stoppen als profvoetballer.

Maradona op het WK 1986

In 1986 werd Diego Armando Maradona opgenomen in de Argentijnse selectie voor het WK-voetbal in Mexico. Het Zuid-Amerikaanse land wist de groepsfase eenvoudig te overleven. In de groepsfase won Argentinië van Zuid-Korea en werd ook Bulgarije verslagen. De topper tegen de Italiaanse ploeg eindigde in een 1-1 gelijkspel. Vanzelfsprekend noteerde Maradona de gelijkmaker.

In de achtste finales trof Argentinië het sterke Engeland. Maradona scoorde de 1-0 met zijn hand, ook wel bekend als ‘De hand van God’. Het doelpunt werd door de FIFA verkozen tot het doelpunt van de eeuw. Pas in 2006 gaf Maradona toe het doelpunt met zijn hand gemaakt te hebben. De treffer werd goedgekeurd. Maradona tekende ook de 2-0 aan. De wereldberoemde solo staat bij menig voetballiefhebber nog in het geheugen gegrift. Argentinië won de achtste finale met 2-1.

In de halve finale was het opnieuw Maradona die de wedstrijd eigenhandig wist te beslissen. Het duel tegen België werd gewonnen door twee doelpunten van de iconische voetballer. In de finale kwamen de Argentijnen op een 2-0 voorsprong, maar de West-Duitsers kwamen terug tot 2-2. In de 84e minuut scoorde Maradona de beslissende en winnende treffer.

maradone kust beker

Weggestuurd op het WK 1994

De 33-jarige Maradona werd opgeroepen voor het WK 1994. De speler kwam in de eerste groepswedstrijd tot scoren tegen de Grieken. In de tweede wedstrijd won de ploeg van Nigeria. Daarna volgde er opvallend nieuws. Maradona werd namelijk weggestuurd. De sterspeler werd betrapt op het gebruik van drugs en moest de ploeg direct verlaten. Argentinië werd vervolgens in de kwartfinale uitgeschakeld door het destijds sterke Roemenië. Maradona speelde geen enkele interland meer. De middenvelder kwam tot 91 interlands en 34 goals voor zijn land.

Bondscoach van het Argentijnse elftal

Maradona werd ruim voor het WK 2010 aangesteld tot bondscoach van het Argentijnse elftal. De legende kwalificeerde zich voor het eindtoernooi. Uiteindelijk behaalde het Zuid-Amerikaanse land de kwartfinale, waarin Duitsland een maatje te groot bleek te zijn. Maradona zou in eerste instantie de ploeg ook naar het WK 2014 moeten loodsen. Echter zou de oud-voetballer dat willen doen met dezelfde technische staf, terwijl de Argentijnse voetbalbond andere gezichten wilde zien. De bond besloot het contract van Maradona niet te verlengen.

Maradona was ook als hoofdtrainer actief bij Textil Mandiyú, Racing Club, Al-Wasl, Al-Fujairah, Dorados de Sinaloa en Gimnasia de la Plata. De Argentijn was ook nog even voorzitter van de voetbalclub Dinamo Brest.

De gezondheidsproblemen van Maradona

In 2000 moest Maradona zich laten opnemen in het ziekenhuis. De Argentijn kreeg last van hartproblemen en dat had vanzelfsprekend te maken met zijn drugsgebruik. Direct na de ziekenhuisopname vertrok de oud-voetballer naar een drugskliniek in Cuba. Vier jaar later kwam Maradona wederom in het ziekenhuis terecht, ditmaal vanwege een hartinfarct. Hij zou een overdosis aan cocaïne hebben ingenomen. Daarnaast zou Maradona ook kampen met overgewicht en een veel te hoge bloeddruk. Na een maagverkleining ging het alweer een stuk beter en mocht Maradona toetreden tot het raad van bestuur van zijn oude liefde Boca Juniors. In 2007 kwam Maradona wederom in het ziekenhuis te liggen.

Dat was ook het geval in de zomer van 2018. Maradona was zelf naar het ziekenhuis gegaan en zou wederom onder invloed zijn geweest van drugs. Op 25 november 2020 kwam Maradona te overlijden in La Plata. De Argentijn is overleden aan een hartstilstand.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.