RCD Espanyol

Country |
Active in |

RCD Espanyol

Bij voetbalclubs uit Barcelona denkt iedereen vaak alleen aan FC Barcelona, maar ook RCD Espanyol is een club uit de Catalaanse hoofdstad. De rivaliteit tussen RCD Espanyol en FC Barcelona is misschien nog wel groter dan die tussen Real Madrid en FC Barcelona. Ze willen dan ook absoluut niet met elkaar worden vergeleken. RCD Espanyol komt in het seizoen 2019/20 uit in de La Liga.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

RCD Espanyol

Bij voetbalclubs uit Barcelona denkt iedereen vaak alleen aan FC Barcelona, maar ook RCD Espanyol is een club uit de Catalaanse hoofdstad. De rivaliteit tussen RCD Espanyol en FC Barcelona is misschien nog wel groter dan die tussen Real Madrid en FC Barcelona. Ze willen dan ook absoluut niet met elkaar worden vergeleken. RCD Espanyol komt uit in de La Liga, het hoogste voetbalniveau in Spanje. 

De rivaliteit tussen beide clubs uit Barcelona heeft alles te maken met de meningsverschillen over een onafhankelijk Catalonië. Waar Espanyol een op Spanje-gericht team is, is FC Barcelona eerder een uithangbord voor een onafhankelijk Catalonië.

Historie RCD Espanyol

Espanyol is opgericht in 1900, waarmee het één van de oudste clubs van Spanje is. De naam RCD Espanyol schrijf je voluit als Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona. In deze naam zitten twee aanwijzingen die de rivaliteit tussen FC Barcelona en RCD Espanyol aangeven. Reial, wat koninklijk betekent, en Espanyol, wat Spanje betekent.

RCD Espanyol is een club voor mensen die houden van Spanje en van het Spaanse koningshuis. FC Barcelona is dat niet, en deze politieke verschillen liggen zo gevoelig dat de derby’s tussen beide clubs er erg hard aan toe gaan. De clubkleuren van Espanyol waren gedurende de beginjaren feloranje en rood, wat overeenkomt met de Spaanse vlag.

Door de jaren heen is de kleur van de club verandert naar blauw. De thuisshirts van RCD Espanyol zijn dan uitsluitend blauw met wit.

Historische prestaties

RCD Espanyol is een club die zo'n 120 jaar bestaat. Toch is het de club nog niet gelukt om de titel in Spanje te veroveren, hoewel de Spaanse beker wel meerdere malen werd gewonnen.

RCD Espanyol heeft slechts vier seizoenen van zijn bestaan niet meegedaan aan de Primera División. Europees gezien wist Espanyol twee keer de finale van de UEFA Cup te bereiken. Helaas voor RCD Espanyol werd deze finale ook twee keer verloren. De laatste finale was in 2007.

Espanyol geldt al decennia als stabiele middenmoter in La Liga. Hierbij kan het per seizoen sterk verschillen of de ploeg mee kan doen met de subtop, of juist moet vechten voor handhaving. In het seizoen 2019/20 zal de club voor het eerst deelnemen aan de Europa League.

Stadion, fans en derby

In 2009 opende het Estadi Cornellà-El Prat. Dit stadion werd gebouwd voor Espanyol met een capaciteit van meer dan 40.000 toeschouwers. De naam van het stadion is uit sponsoroverwegingen veranderd naar het Power8 stadion in 2014. In 2016 veranderde de naam naar het huidige ‘RCDE Stadion’.

Omdat Espanyol de politieke tegenhanger is van stadsgenoot FC Barcelona, zijn de derby’s tussen beide ploegen beladen. Met de opkomst van de Catalaanse onafhankelijkheidsstroming van de laatste jaren is deze verder opgelaaid. Op sportief vla is de derby echter vooral voor Espanyol een grote wedstrijd, gezien FC Barcelona vrijwel altijd de sterkere partij is.