Club

RCD Espanyol

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Spanje
Competitie:
Locatie:
Barcelona

Blijf op de hoogte van de Spaanse voetbalclub RCD Espanyol.  De club werd opgericht in 1900 en kent als bijnaam ‘Los Pericos’. Ontdek op deze pagina de uitslagen, het programma en allerlei handige statistieken.

Programma RCD Espanyol

Check hier alle wedstrijden van RCD Espanyol die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van RCD Espanyol in de La Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag RCD Espanyol

Alle uitslagen van RCD Espanyol vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

RCD Espanyol selectie

Socials
@rcdespanyol
Posts
Volgers
Volgend

Alles over RCD Espanyol

Bij voetbalclubs uit Barcelona denkt iedereen vaak alleen aan FC Barcelona, maar ook RCD Espanyol is een club uit de Catalaanse hoofdstad. De rivaliteit tussen RCD Espanyol en FC Barcelona is misschien nog wel groter dan die tussen Real Madrid en FC Barcelona. Ze willen dan ook absoluut niet met elkaar worden vergeleken.

De rivaliteit tussen beide clubs uit Barcelona heeft alles te maken met de meningsverschillen over een onafhankelijk Catalonië. Waar Espanyol een op Spanje-gericht team is, is FC Barcelona eerder een uithangbord voor een onafhankelijk Catalonië.

Historie

Espanyol is één van de oudste clubs van Spanje, opgericht in 1900. De naam RCD Espanyol schrijf je voluit als Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona. In deze naam zitten twee aanwijzingen die de rivaliteit tussen FC Barcelona en RCD Espanyol aangeven. Reial, wat koninklijk betekent, en Espanyol, wat Spanje betekent.

RCD Espanyol is een club voor mensen die houden van Spanje en van het Spaanse koningshuis. FC Barcelona is dat niet, en deze politieke verschillen liggen zo gevoelig dat de derby’s tussen beide clubs er erg hard aan toe gaan. De clubkleuren van Espanyol waren gedurende de beginjaren feloranje en rood, wat overeenkomt met de Spaanse vlag. Door de jaren heen is de kleur van de club verandert naar blauw. De thuisshirts van RCD Espanyol zijn blauw met wit.

Clubnaam RCD Espanyol

Espanyol is één van de Spaanse clubs die het privilege heeft om de naam ‘’Reial’’ te mogen dragen. Dit privilege werd toegekend door Koning Alfonso XIII in 1912. Tijdens de regeringsperiode van Fransisco Franco, die het Catalaans verbood, luidde de clubnaam Real Club Deportivo Español. Pas na de dood van Franco in 1995, veranderde de naam van de vereniging weer terug in Espanyol. Opvallend aan de naam van de club is dat het ‘Spanje’ betekent maar geschreven is in het Catalaans.

Historische prestaties

RCD Espanyol is een club die zo’n 120 jaar bestaat. Toch is het de club nog niet gelukt om de titel in Spanje te veroveren, hoewel de Spaanse beker wel meerdere malen werd gewonnen. Europees gezien wist Espanyol twee keer de finale van de UEFA Cup te bereiken. Helaas voor de club werd deze finale ook twee keer verloren. De laatste finale was in 2007.

Espanyol geldt al decennia als stabiele middenmoter in La Liga. Hierbij kan het per seizoen sterk verschillen of de ploeg mee kan doen met de subtop, of juist moet vechten voor handhaving. In het seizoen 2019/20 nam de club voor het eerst deel aan de Europa League.

Stadion, fans en derby

In 2009 opende het Estadi Cornellà-El Prat. Dit stadion werd gebouwd voor Espanyol met een capaciteit van meer dan 40.000 toeschouwers. De naam van het stadion is uit sponsoroverwegingen veranderd naar het Power8 stadion in 2014. In 2016 veranderde de naam naar het huidige ‘RCDE Stadion’. Omdat Espanyol de politieke tegenhanger is van stadsgenoot FC Barcelona, zijn de derby’s tussen beide ploegen beladen. Met de opkomst van de Catalaanse onafhankelijkheidsstroming van de laatste jaren is deze verder opgelaaid. Op sportief vlak is de derby vooral voor Espanyol een grote wedstrijd, gezien FC Barcelona vrijwel altijd de sterkere partij is.