Benieuwd naar de wedstrijden en uitslagen in de Copa del Rey? Je vindt het hier allemaal! Blijf via VoetbalUitslagen.com op de hoogte van het Spaanse bekertoernooi.

Copa del Rey programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de Copa del Rey zie je hieronder. Is jouw favoriete team op weg naar de Spaanse bekerfinale?

Copa del Rey uitslagen

Nieuwsgierig naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Copa del Rey? Je checkt de uitslag van iedere wedstrijd hieronder.

De bookmakers keurmerken

Over het Spaanse bekertoernooi

De Copa del Rey is het bekertoernooi voor Spaanse voetbalteams. De volledige naam van de Spaanse beker luidt: Campeonato de España Copa de Su Majestad el Rey. Opvallend genoeg zijn het niet de topclubs Real Madrid en Atlético Madrid, maar Athletic Bilbao dat het na FC Barcelona het beste presteert. Athletic Bilbao heeft zich door de jaren heen bewezen als een echte cupfighter.

Geschiedenis van de Copa del Rey

De Copa del Rey heeft één van de rijkste geschiedenissen van alle voetbalcompetities in de wereld. In de beginjaren was de Copa del Rey de hoofdcompetitie van het Spaanse voetbal. Dat was nog voor dat Spanje een competitie had die over een heel seizoen werd afgewerkt.

De eerste editie van het bekertoernooi vond plaats in 1903, waarmee het de oudste voetbalcompetitie van Spanje is. Barcelona is de huidige recordhouder met meer dan 25 overwinningen.

Opzet

Aan de Copa del Rey nemen teams uit de Primera División, de Segunda A en een gelimiteerd aantal teams uit de Segunda B en Tercera División deel. De eerste rondes van de cup bestaan uit één wedstrijd. Deze wordt gespeeld in het stadion van de club dit het laagste geklasseerd is.

Vanaf de laatste 32 tot aan de halve finales worden er twee wedstrijden gespeeld om te bepalen wie doorgaat naar de volgende ronde. Daarin speelt elk team één keer thuis en één keer uit.

De finale is wel weer één wedstrijd die altijd op neutraal terrein wordt afgewerkt. De winnaar van de beker plaatst zich voor de Europa League van het volgende seizoen.

Wat levert de bekerwinst op?

De Copa del Rey is het oudste en bekendste voetbaltoernooi van Spanje. Naast de eeuwige roem mag de winnaar van het bekertoernooi ook aantreden in de Supercopa de España, oftewel de Spaanse supercup. De bekerwinnaar mag zich ook gaan opmaken voor een Europees avontuur. Hij krijgt een direct ticket voor de groepsfase van de UEFA Europa League.

In welke voorrondes komen welke teams in actie?

Sinds het seizoen 2005/2006 stromen de Spaanse topclubs pas in bij de achtste finale. Voor die tijd werden de beste clubs geacht om al deel te nemen aan de zestiende finales. Deze nieuwe opzet geldt alleen voor Spaanse clubs die deelnemen aan de Champions League of de Europa League. Andere clubs uit het hoogste Spaanse voetbalniveau moeten al deelnemen aan de Copa del Rey vanaf de knock-outronde III. Voetbalclubs uit de Segunda División B starten al in de voorronde, de eerste speelronde van het bekertoernooi. Clubs uit de Segunda División A beginnen in de knock-outronde I.

Het Copa del Rey toernooi begint in voorronde, waarna de knock-outrondes I tot en met IV worden gespeeld. In derde en laatste fase worden de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld. Tweede elftallen van clubs zijn uitgesloten van deelname aan de Copa del Rey.

Topscorers aller tijden

10. César (47 doelpunten voor Elche, Granada en FC Barcelona)
9. Santillana (48 doelpunten voor Real Madrid)
8. Ladislao Kubala (49 doelpunten voor FC Barcelona)
7. Ferenc Puskás (49 doelpunten voor Real Madrid)
6. Lionel Messi (51 doelpunten voor FC Barcelona)
5. Edmundo Suárez (52 doelpunten voor Valencia CF)
4. Quini (55 doelpunten voor FC Barcelona en Sporting de Gijón)
3. Guillermo Gorostiza (62 doelpunten voor Athletic Bilbao en Valencia)
2. Josep Samitier (69 doelpunten voor FC Barcelona en Real Madrid)
1. Telmo Zarra (81 doelpunten voor Athletic Bilbao)

Laatste tien winnaars

2009/2010: Sevilla FC (2-0 overwinning op Atlético Madrid)
2010/2011: Real Madrid (1-0 overwinning op FC Barcelona)
2011/2012: FC Barcelona (3-0 overwinning op Athletic Bilbao)
2012/2013: Atlético Madrid (2-1 overwinning op Real Madrid)
2013/2014: Real Madrid (2-1 overwinning op FC Barcelona)
2014/2015: FC Barcelona (3-1 overwinning op Athletic Bilbao)
2015/2016: FC Barcelona (2-0 overwinning op Sevilla FC)
2016/2017: FC Barcelona (3-1 overwinning op Deportivo Alavés)
2017/2018: FC Barcelona (5-0 overwinning op Sevilla FC)
2018/2019: Valencia CF (2-1 overwinning op FC Barcelona)

Sergio Ramos die de beker liet vallen

In het seizoen 2010/2011 wist Real Madrid de Copa del Rey te veroveren. In de nacht van 21 april 2011 werd de bekerwinst uitbundig gevierd in Madrid. Alle spelers vierde het feest op een bus, welke door de stad ging. Echter liet verdediger Sergio Ramos de beker uit zijn handen vallen, waarna de bus er overheen reed. De beker brak in tien stukken. Real Madrid ontving daarna een vervangende replica van de beker.