actueel background image

De trainerscarrière van Frank Rijkaard

15 mei 2020 | 16:58 0

Frank Rijkaard wist in zijn voetbalcarrière veel prijzen te winnen. De middenvelder veroverde met Ajax diverse landstitel, maar won ook tweemaal de Europacup I (UEFA Champions League). Zijn beste prestatie is de eindoverwinning op het EK 1988. Als je meer wilt weten over de voetbalcarrière van Frank Rijkaard, dan zit je hier goed! In dit artikel gaan wij wat dieper in op de trainerscarrière van de voormalig-topvoetballer.

Bondscoach bij Oranje

Frank Rijkaard kon na het beëindigen van zijn carrière als voetballer niet stilzitten. De oud-sterspeler besloot om het trainersvak in te gaan. Rijkaard wel al snel aangesteld als assistent-trainer bij het Nederlands elftal. Na enkele jaren werd Rijkaard zelfs bondscoach bij Oranje. In 1998 en 1999 verliep het niet op rolletjes binnen het nationale elftal en werden er vele oefenwedstrijden verloren. Op het EK 2000 in eigen land ging het alweer een stuk beter. Nederland bereikte de halve finale van het Europese eindtoernooi voor landen. Na afloop van het EK 2000 stopte Rijkaard als bondscoach.

Trainer bij Sparta Rotterdam

Een jaar na het EK-voetbal werd Rijkaard aangesteld tot hoofdtrainer bij Sparta Rotterdam. Naast de komst van Rijkaard werden er ook enkele bekende voetballers aangetrokken, waaronder Aron Winter en Regi Blinker. Dit had alleen niet gewenste effect. Sparta moest in het seizoen 2001/2002 welgeteld 75 tegendoelpunten incasseren en kwam zelfs slechts 26 keer tot scoren.

Sparta Rotterdam eindigde op de 17e plaats en degradeerde via de nacompetitie. Het was de eerste keer in de clubhistorie dat Sparta Rotterdam degradeerde en moest uitkomen op het tweede niveau. Rijkaard hield de eer aan zichzelf en vertrok bij de Rotterdamse club.

Hoofdcoach bij FC Barcelona

Ondanks het rampseizoen bij Sparta werd Rijkaard in 2003 aangesteld als hoofdcoach bij FC Barcelona. In zijn eerste seizoen in Catalonië werd de trainer met zijn team tweede van Spanje. In 2005 wist Rijkaard wel de titel te veroveren met de Spaanse topclub.

In 2006 werd FC Barcelona wederom landskampioen, daarnaast werd er met 0-3 gewonnen op bezoek bij de aartsrivaal Real Madrid. In 2006 won FC Barcelona ook de UEFA Champions League door de finale met 1-0 af te rekenen met Arsenal. In 2008 werd Rijkaard ontslagen bij FC Barcelona, nadat er in een teleurstellend seizoen met 4-1 werd verloren van Real Madrid.

Bewogen periodes

Rijkaard wist echter niet overal een goede indruk achter te laten. Hij is meermaals ontslagen en heeft in onderstaande functies geen succes weten te behalen.

Avontuur in Turkije

In 2009 koos Frank Rijkaard voor een nieuw avontuur bij de Turkse topclub Galatasaray SK. Rijkaard nam assistent-trainer Johan Neeskens mee naar Turkije. Het doel van de club was om in Europa hoge ogen te gooien en de landstitel te winnen. Rijkaard wist hier niet in te slagen, waardoor het trainersduo in 2010 werd ontslagen.

Bondscoach van Saoedi-Arabië

In de zomer van 2011 werd Frank Rijkaard de nieuwe bondscoach van Saoedi-Arabië. Het doel van de trainer was om het WK 2014 te bereiken, echter mislukte de missie. De beslissende wedstrijd tegen het sterker geachte Australië ging met 4-2 verloren. Daarnaast werd het land ook al direct uitgeschakeld in de Gulf Cup van 2013. Begin 2013 werd Rijkaard ontslagen door de voetbalbond van Saoedi-Arabië.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.