competitie background image competitie background image
Competitie

Tweede Divisie

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De beste amateurclubs komen uit in de Tweede Divisie in Nederland. Wie pakt de titel en mag zich de beste van Nederland noemen? Volg de competitie en clubs hier op de voet!

Tweede Divisie programma

Bekijk alle wedstrijden op het programma van de Tweede Divisie en mis geen enkel duel meer!

Tweede Divisie stand

Wij bieden je de volledige tussenstanden van de Tweede Divisie. Je ziet meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie.

Tweede Divisie uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Tweede Divisie? Je vindt ze hier! Kijk ook naar statistieken door naar de wedstrijdpagina te gaan.

De bookmakers keurmerken

Nederlands kampioen amateurvoetbal

Er spelen momenteel achttien clubs mee in de Tweede Divisie Nederland. Alle ploegen spelen twee wedstrijden tegen elkaar, thuis en uit. Er worden per club dus in totaal 34 duels afgewerkt. De nummer één van de Tweede Divisie wint het Nederlands kampioenschap amateurvoetbal.

Promotie en degradatie

Vanaf het seizoen 2021/2022 zal de kampioen van de Tweede Divisie verplicht promoveren naar de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie). De twee clubs die op de laatste plaatsen eindigen degraderen naar de Derde Divisie. De nummers vijftien en zestien moeten handhaving bewerkstelligen via de play-offs tegen de periodewinnaars uit de Derde Divisie.

Opzet en historie van de Tweede Divisie

In 1956 werd de opzet van het betaald voetbal in Nederland drastisch aangepast. Naast de Eredivisie en de Eerste Divisie werd ook de Tweede Divisie opgericht. Op dat moment bestond het betaalde voetbal pas twee seizoenen in ons land. In de Tweede Divisie speelde destijds dertig clubs, deze ploegen kwamen uit in twee aparte competities van vijftien clubs. Tussen 1960 en 1962 werd er slechts één competitie afgewerkt in de Tweede Divisie. Maar in de seizoenen 1962/1963 en 1965/1966 werden de twee competities weer teruggebracht, alleen toen met twee afdelingen met zeventien ploegen.

Vanaf het seizoen 1966/1967 werd er duidelijkheid geschept en ging de competitie definitief door met één afdeling. Vier jaar later was het einde verhaal voor de Tweede Divisie en dat had alles te maken met de saneringen in het professionele voetbal. De meeste clubs uit de competitie werden weer teruggezet naar de amateurklasse. De overige clubs werden overgezet naar de Eerste Divisie. Lange tijd was de Eerste Divisie dan ook het laagste niveau in het Nederlandse betaalde voetbal.

Terugkeer

De Tweede Divisie keerde vanaf het seizoen 2016/2017 weer terug. De clubs uit de competitie kregen de kans om via een goede eindklassering te promoveren naar de Eerste Divisie, terwijl de laag geklasseerde ploegen degradeerde naar de Derde Divisie. Desondanks bleek er weinig tot geen belangstelling te zijn voor promotie naar het betaalde voetbal. Dit kwam door de strenge licentie eisen van de KNVB, de amateurclubs konden hier niet aan voldoen. Deze regeling werd dan ook weer snel afgeschaft. Echter keert deze maatregel terug in het seizoen 2021/2022.