competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
18

De Tweede Divisie was tussen 1956 en 1971 het laagste professionele voetbalniveau in Nederland. Maar sinds de vernieuwde opzet in 2016 spelen de beste amateurclubs in deze competitie. Echter kan je het eerder semiprofessioneel noemen, aangezien de clubs in de Tweede Divisie een x-aantal spelers onder contract moeten hebben. De Tweede Divisie is eigenlijk het derde voetbalniveau van ons land, maar de clubs kunnen momenteel nog niet promoveren naar de Keuken Kampioen Divisie. Vanaf het voetbalseizoen 2020/2021 krijgen de clubs wel de kans om te promoveren naar het betaalde voetbal

Tweede Divisie uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Tweede Divisie? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken van een specifieke wedstrijd. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Tweede Divisie

Tweede Divisie stand

In de tussenstand van de Tweede Divisie zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Daarnaast kun je ook nog eens schakelen tussen thuis en uit statistieken in de Tweede Divisie en HF/FT (halftime/fulltime). Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Tweede Divisie programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de Tweede Divisie zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn. In het schema staat altijd de eerstvolgende ronde in de Tweede Divisie voor jou klaar. Zo ben je voor het weekend altijd goed voorbereid. Je kunt ook naar wedstrijden later in het seizoen al een kijkje nemen.
v

Beginfase van de Tweede Divisie

In 1956 werd de opzet van het betaalde voetbal in Nederland drastisch aangepast. Naast de Eredivisie en de Eerste Divisie werd ook de Tweede Divisie opgericht. Op dat moment bestond het betaalde voetbal pas twee seizoenen in ons land. In de Tweede Divisie speelde destijds dertig clubs, deze ploegen kwamen uit in twee aparte competities van vijftien clubs. Tussen 1960 en 1962 werd er slechts één competitie afgewerkt in de Tweede Divisie. Maar in de seizoenen 1962/1963 en 1965/1966 werden de twee competities weer teruggebracht, alleen toen met twee afdelingen met zeventien ploegen.

Vanaf het seizoen 1966/1967 werd er duidelijkheid geschept en ging de competitie definitief door met één afdeling. Maar vier jaar later was het einde verhaal voor de Tweede Divisie en dat had alles te maken met de saneringen in het professionele voetbal. De meeste clubs uit de competitie werden weer teruggezet naar de amateurklasse, terwijl de overige clubs werden overgezet naar de Eerste Divisie. Lange tijd was de Eerste Divisie dan ook het laagste niveau in het Nederlandse betaalde voetbal.

Terugkeer

De Derde Divisie keerde vanaf het seizoen 2016/2017 weer terug, de KNVB nam dit besluit twee jaar eerder. De clubs uit de competitie kregen de kans om via een goede eindklassering te promoveren naar de Eerste Divisie, terwijl de laag geklasseerde ploegen degradeerde naar de Derde Divisie. Desondanks bleek er weinig tot geen belangstelling te zijn voor promotie naar het betaalde voetbal. Dit kwam door de strenge licentie eisen van de KNVB, de amateurclubs konden hier niet aan voldoen. Deze regeling werd dan ook weer snel afgeschaft, maar zal weer terugkeren in het seizoen 2020/2021.

Nederlands kampioen amateurvoetbal

Er spelen momenteel achttien clubs mee in de Tweede Divisie Nederland. Alle ploegen spelen twee wedstrijden tegen elkaar, zowel een thuisduel als een uitwedstrijd. Er worden per club dus in totaal 34 duels afgewerkt. De nummer één van de Tweede Divisie wint het Nederlands kampioenschap amateurvoetbal.

Promotie en degradatie

Vanaf het seizoen 2020/2021 zal de kampioen van de Tweede Divisie verplicht moeten promoveren naar de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie). De twee clubs die op de laatste plaatsen eindigen degraderen naar de Derde Divisie, terwijl de nummers vijftien en zestien handhaving moet bewerkstelligen via de play-offs tegen de periodewinnaars uit de Derde Divisie.