actueel background image

De carrière van Marc Overmars

20 feb 2020 | 12:21 0

De meeste voetballiefhebbers kennen Marc Overmars als een snelle vleugelaanvaller. Zijn bijnaam was ‘TGV’, natuurlijk omdat de aanvaller over bijzonder veel snelheid beschikte. Overmars begon zijn carrière bij Go Ahead Eagles. Daarna speelde de Nederlander nog voor Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona. In zijn tijd bij Ajax won Overmars veel prijzen, waaronder de Champions League en de Wereldbeker voor clubs.

In 2009 stopte Overmars met de sport vanwege blessureleed. Hedendaags is Overmars actief als directeur voetbalzaken bij Ajax. Met dit artikel blikken we terug op zijn voetbalcarrière als speler, belichten we zijn transfers en zijn prijzen.

marc overmars

kivnl / Shutterstock.com

De beginjaren van Overmars in Nederland

Marc Overmars begon op zijn zesde levensjaar met voetbal, hij ging spelen voor SV Epe. Acht jaar lang was de speler actief bij de amateurvereniging, waarna hij de overstap maakte naar Go Ahead Eagles. In 1990 mocht Overmars op 17-jarige leeftijd zijn debuut maken op het tweede niveau van Nederland. In het seizoen 1990/1991 speelde de aanvaller elf wedstrijden bij de club uit Deventer. In die elf wedstrijden wist hij één doelpunt te maken. In de zomer van 1991 kocht Willem II het talent voor een bedrag van 500.000 gulden. In zijn eerste seizoen in Tilburg speelde Overmars 31 duels en scoorde hij één doelpunt.

Overmars bij AFC Ajax

Na één seizoen in Tilburg verkaste Overmars naar AFC Ajax. In Amsterdam mocht de speler op 16 augustus 1992 al meteen zijn debuut maken in de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen FC Dordrecht. Halverwege september tekende Overmars voor zijn eerste doelpunt in het shirt van Ajax. Dit deed hij in de thuiswedstrijd tegen Casino Salzburg in de UEFA Cup. In datzelfde seizoen scoorde Overmars drie doelpunten in de Eredivisie en vier treffers in het bekertoernooi. Overmars speelde alle wedstrijden mee in zijn eerste seizoen bij Ajax. Hij won dan ook de prijs voor speler van het jaar (Gouden Schoen).

In het seizoen 1994/1995 speelde Overmars 27 competitieduels in het shirt van Ajax. Hij wist in die wedstrijden acht maal het net te vinden. Ajax werd ongeslagen landskampioen en won de UEFA Champions League. In 1995 raakte Overmars zwaar geblesseerd en moest hij de rest van het seizoen vanaf de kant toekijken. In 1996/1997 kon Overmars weer meespelen in het eerste van Ajax. Het was ook gelijk zijn laatste seizoen in Amsterdam.

Transfers in Europa

Nadat de carriere van  Overmars in Nederland een kickstart had gekregen, verkaste hij naar het buitenland. Hij ging spelen bij Arsenal en later bij FC Barcelona.

Overmars bij Arsenal FC

Overmars speelde vijf seizoenen bij Ajax en koos daarna voor een nieuw avontuur in Engeland. Arsenal FC betaalde vijftien miljoen gulden voor de sterspeler. In Londen won Overmars in zijn eerste seizoen direct de landstitel en de FA Cup. De Nederlander scoorde zijn eerste doelpunt voor de club in de finale van de FA Cup. Overmars speelde drie seizoenen voor Arsenal. Hij verloor met de Engelse topclub de finale van de UEFA Cup tegen het Turkse Galatasaray.

Recordtransfer naar FC Barcelona

In 2000 werd Overmars door Arsenal FC verkocht aan FC Barcelona. De speler werd voor een recordbedrag van 88 miljoen gulden (40 miljoen euro) verkocht aan de Spaanse grootmacht. Overmars speelde vier seizoenen voor FC Barcelona en won daar geen enkele grote prijs. Hij moest in de zomer van 2004, wegens hardnekkig blessureleed, een einde maken aan zijn profcarrière.

Terugkeer in het betaalde voetbal

Nadat Overmars het profvoetbal vaarwel had gezegd besloot de speler om het over een andere boeg te gooien. Overmars werd onderdeel van de raad van commissarissen van Go Ahead Eagles. In de zomer van 2008 keerde de speler weer terug op het veld, natuurlijk bij GAE. In mei 2009 speelde Overmars zijn laatste wedstrijd voor club uit Deventer. Hij mocht één minuut voor tijd invallen tegen Top Oss, maar moest na twee zware tackles geblesseerd het veld verlaten. In het seizoen 2009/2010 speelde Overmars nog wel een aantal wedstrijden voor de amateurvereniging SV Epe.

Functie bij Ajax

Na zijn functie als lid van de Raad van Commissarissen werd Overmars technisch directeur bij Go Ahead Eagles. Deze functie werd in juli 2012 beëindigd. Op dat moment ging hij de functie van algemeen directeur voetbalzaken bij AFC Ajax bekleden. Hij zou zich bezig gaan houden met transfers, de jeugd(opleiding) en scouting.

Overmars in Oranje

Marc Overmars debuteerde op 24 februari 1993 in het Nederlands elftal. Overmars was op dat moment 19 jaar oud. In het duel tegen Turkije kwam de aanvaller al na vier minuten tot scoren. Na afloop van het WK 1994 ontving Overmars de prijs voor ‘Best Young Player’. In oktober 1995 schreef Overmars geschiedenis door binnen een tijdbestek van dertien minuten een hattrick te noteren tegen Malta. Overmars speelde in totaal 86 interlands voor Oranje en kwam daarin 17 keer tot scoren.

Erelijst

Marc Overmars won met Ajax en Arsenal diverse prijzen in de jaren 90. Hieronder zie je welke dat zijn.

Prijs
Jaartal
Wereldbeker voor clubteams
1995
UEFA Champions League
1994, 1995
UEFA Super Cup
1995
Eredivisie kampioen
1993/1994, 1994/1995, 1995/1996
KNVB Beker
1992/1993
Nederlandse Supercup
1994, 1995
Premier League kampioen
1997/1998
FA Cup
1998
FA Community Shield
1998, 1999
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.