actueel background image

De 5 meest bijzondere Klassiekers

21 jan 2023 | 08:26 0

De Klassieker is zonder twijfel de meest beladen wedstrijd van Nederland. Zondag neemt Feyenoord het in De Kuip op tegen Ajax. Er staat veel op het spel. Bij winst kan Ajax de titel wel vergeten. Om alvast op te warmen hebben we de vijf meest memorabele Klassiekers op een rijtje gezet.

De 5 meest bijzondere Klassiekers

Feyenoord – Ajax 9-4 (29 november 1964)

Een uitslag waar niemand zijn geld op zou zetten, maar in 1964 was het realiteit. Feyenoord versloeg Ajax met maar liefst 9-4. Niet alleen de uitslag was bijzonder, het was namelijk de eerste Klassieker in de carrière van Johan Cruijff. Twee weken voor deze historische wedstrijd had hij zijn debuut gemaakt voor Ajax. Cruijff werd niet de grote man die dag. Dat was namelijk Hans Venneker. Hij maakte vijf doelpunten namens Feyenoord.

Ajax – Feyenoord 8-2 (18 september 1983)

Een lekker potje was het ook in 1983. Er stond die dag geen maat op Ajax. Aartsrivaal Feyenoord werd dat jaar met maar liefst 8-2 terug naar Rotterdam gestuurd. Een wedstrijd met veel grote namen op het veld. Marco van Basten was die dag met een hattrick de uitblinker bij Ajax. Ook onze huidige bondscoach Ronald Koeman scoorde voor de Amsterdammers. Johan Cruijff deed ook mee in deze wedstrijd. Ook dit keer stond hij aan de verkeerde kant van de score. De legendarische nummer 14 speelde toen namelijk bij Feyenoord.

Feyenoord – Ajax 0-5 (15 mei 1995)

Eén van de grootste vernederingen uit de historie van de Klassieker. Een week voor de Champions League finale tussen Ajax en AC Milan moesten de Amsterdammers nog even op bezoek bij Feyenoord. Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Jari Litmanen, Ronald de Boer en Finidi George bleven allemaal negentig minuten op de bank. Ajax speelde met een heus B-elftal. En met succes. De ploeg van Louis van Gaal won ook met de tweede garnituur van de aartsrivaal. En niet zo’n beetje ook. Met 5-0 werden de Rotterdammers compleet vernederd. Van Gaal was er zelfs overigens niet eens bij. Hij was in Italië om AC Milan te analyseren.

Feyenoord – Ajax 4-2 (29 januari 2012)

Wie in Rotterdam Feyenoord- Ajax zegt, zegt John Guidetti. De Zweed werd een Rotterdamse volksheld op 29 januari 2012. Met drie doelpunten had hij een belangrijk aandeel in de met 4-2 gewonnen Klassieker. Helaas kon Feyenoord de aanvaller na dat seizoen niet meer huiden. Guidetti werd namelijk gehuurd van Manchester City. Die ene wedstrijd in De Kuip was voor hemzelf ook het hoogtepunt van zijn loopbaan. Na Feyenoord speelde hij voor Stoke City, Celtic, Celta de Vigo, Deportivo Alavas, Hannover en AIK. In Rotterdam scoorde hij twintig keer in 23 wedstrijden. In de zeven jaar daarna scoorde hij in totaal 28 keer.

Feyenoord – Ajax 6-2 (27 januari 2019)

De laatste overwinning van Feyenoord op Ajax was ook een legendarische. Op 27 januari 2019 werd het in De Kuip 6-2. De grote mannen waren Robin van Persie (twee doelpunten), huidig Ajacied Steven Berghuis (twee assist en een doelpunt) en Jens Toornstra (drie assists). Zo grootst als Berghuis toen werd toegezongen, zo gehaat is hij nu bij de Feyenoord-aanhang. Berghuis is er zondag weer bij, maar dan wel in het shirt van Ajax. In Rotterdam hopen ze hem te kunnen trakteren op een herhaling van 2019. Voor de bijgelovige Feyenoord is het lekker dat de wedstrijd weer eind januari is. Wordt na 27 en 29 januari, 22 januari een Rotterdamse feestdag?

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.