actueel background image

Kenmerken van bookmakers uitgelegd

19 mei 2022 | 10:53 0

Wanneer spelers willen wedden op een voetbalwedstrijd, hebben zij een bookmaker nodig. Voetbalwedden is een vorm van gokken en daarom staat het onder toezicht van de Nederlandse kansspelautoriteit. In dit artikel vertellen we meer over de kansspelwet en hoe deze het voetbalwedden in grote mate beïnvloed. Zo kunnen spelers niet meer bij iedere aanbieder terecht, omdat sommige geen vergunning hebben en dus illegaal opereren.

Kansspelwet Nederland

Per 1 oktober 2021 is de vernieuwde kansspelwet in Nederland in werking getreden. De eerdere dateerde uit 1964 en was niet meer up-to-date, want tussen 1964 en 2021 is er veel veranderd in de gokwereld. Gokken en wedden is grotendeels gedigitaliseerd, waardoor er aanpassingen nodig waren.

De nieuwe wet richt zich op online kansspelen. Het doel van de wet is om online casino’s en bookmakers te controleren, zodat het risico op een kansspelverslaving wordt voorkomen. Ook wil het consumenten beschermen en fraude en criminaliteit voor zijn. De Kansspelautoriteit stelt daarom strenge voorwaarden aan aanbieders en verleent alleen een vergunning als zij hieraan voldoen.

Wat betekent de kansspelwet voor voetbalwedden?

De kansspelwet heeft ervoor gezorgd dat voetbalwedden op minder plekken legaal is. Er zijn een aantal bekende aanbieders die geen vergunning hebben ontvangen, wat betekent dat spelers hier niet op een legale manier kunnen gokken. Deze aanbieders voldoen niet aan de eisen van de Kansspelautoriteit voor het voorkomen van verslaving, criminaliteit en fraude. Ook beschermen ze de consument onvoldoende. Dit zijn voor de Kansspelautoriteit genoeg redenen om geen vergunning te verlenen.

Keurmerken

Er zijn verschillende zaken waaraan spelers kunnen herkennen dat een aanbieder in het bezit is van een keurmerk. Denk aan de bekende slogan “speel bewust 18+” en aan een afgegeven vergunning van de Kansspelautoriteit.

Speel bewust 18+

De slogan “speel bewust 18+” wordt gebruikt om spelers aan te zetten tot verstandig gedrag tijdens het gokken. Bewust spelen betekent spelen met geld dat spelers kunnen missen, niet meer. De deelnemer laat zich niet van zijn stuk brengen en probeert zijn of haar verlies niet terug te winnen. De slogan geeft ook aan dat het spelen onder de 18 jaar (volgens de wet) illegaal is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelers onder de 18 jaar later meer kans hebben op (gok)problemen. Betrouwbare aanbieders hebben deze uitspraak niet alleen op hun website staan, maar handelen er ook naar: ze betalen niet uit wanneer spelers jonger zijn dan 18 jaar.

Vergunninghouder Kansspelautoriteit

Een andere manier waarop een betrouwbare aanbieder te herkennen is, is door te kijken naar de verleende vergunning. In Nederland geeft de Kansspelautoriteit vergunningen uit aan aanbieders die aan hun eisen voldoen. Op de website kansspelautoriteit.nl kunnen spelers gemakkelijk controleren of de aanbieder waarbij zij willen gaan wedden, een vergunning heeft gekregen. Gebruik hiervoor de kansspelwijzer.

Wat als een bookmaker geen keurmerk heeft?

Na controle kan het voorkomen dat de speler erachter komt dat de bookmaker die gekozen is, geen keurmerk heeft. Wat nu? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mag. Spelers overtreden dan de wet, want zij voeren een illegale actie uit. Als de Nederlandse Kansspelautoriteit hierachter komt, kunnen spelers een boete van 8.700 euro verwachten. De illegale bookmaker ontvangt ook een boete, deze kan oplopen tot wel 600.000 euro! Naast dat het een strafbaar feit betreft, lopen spelers ook risico. Zij hebben geen bescherming en spelen dus op eigen risico. Kies dus altijd voor een legale bookmaker.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.