Wedden op VAR momenten

De scheidsrechters hebben het tegenwoordig een stukje makkelijker dankzij de hulp van de Video Assistant Referee (VAR). In de beginfase zorgde deze vernieuwing voor nogal wat opschudding in de voetbalwereld, maar gelukkig zijn er ook veel voorstanders van de VAR.

Wat is VAR?

VAR, ook wel Video Assistent Referee, is een scheidsrechter die buiten het veld de arbitrage kan ondersteunen. Denk hierbij aan het maken van beslissingen tijdens de wedstrijd zoals een wel een penalty of juist niet, gele kaart of rode kaart etcetera. De VAR maakte in seizoen 2018/2019 zijn intreden in de Eredivisie, de Champions League en vele andere Europese voetbalcompetities. De online bookmakers spelen hier handig op in en bieden weddenschappen aan op een eventuele tussenkomst van de VAR.

Wat voor soort weddenschappen?

Sinds de komst van Video Assistant Referee zijn er wel wat kleine dingen aangepast bij de online bookmakers. De quoteringen voor rode kaarten zijn al een stuk gedaald, aangezien de kans dat er rood gegeven zal worden groter is geworden door de VAR. Maar ook de kans dat er eerder een strafschop gegeven zal worden is groter.

Online bookmakers bieden speciale weddenschappen aan die te maken hebben met de VAR. Denk hierbij aan weddenschappen zoals:

– Grijpt de VAR in? (Ja of Nee)
– In welke minuut zal de VAR ingrijpen?
– Wordt er een strafschop toegekend met de hulp van de VAR?
– Wordt er een rode kaart gegeven met de hulp van de VAR?

Mogelijk worden er ook live VAR-weddenschappen gecreëerd, bijvoorbeeld wanneer de VAR een kijkje gaat nemen naar een bepaalde situatie. Dan kan de speler wedden op of de VAR de beslissing zal handhaven of juist zal overrulen.

VAR in de Eredivisie

In het seizoen 2018/2019 – het jaar dat de VAR werd ingevoerd – had de VAR een grote invloed op het verloop van de competitie. Opvallend genoeg zou niet Ajax maar PSV landskampioen zijn geworden als er geen Video Assistant Referee aanwezig zou zijn geweest. In het gehele seizoen moest de VAR 106 keer ingrijpen. In 87 gevallen zou de VAR correct hebben ingegrepen, in dertien gevallen werd er ook door de assistent een verkeerde beslissing genomen en over zes situaties is nog altijd twijfel.

In totaal werden er in het Eredivisie seizoen 2018/2019 maar liefst 25 doelpunten alsnog afgekeurd. Twaalf strafschoppen werden teruggedraaid en in vier gevallen werd de bal alsnog op de stip gelegd. Slechts één keer werd er een rode kaart teruggedraaid, terwijl er zestien keer een rode kaart werd gegeven op advies van de videoscheidsrechter. Daarnaast kwam het driemaal voor dat een verkeerde speler een kaart kreeg, hierbij greep de VAR ook in.