Wedden op VAR momenten

De scheidsrechters hebben het tegenwoordig een stukje makkelijker dankzij de hulp van de Video Assistant Referee (VAR). In de beginfase zorgde deze vernieuwing voor nogal wat opschudding in de voetbalwereld, maar gelukkig zijn er ook veel voorstanders van de VAR.

In het seizoen 2018/2019 maakte de VAR zijn intreden in de Eredivisie, de Champions League en vele andere Europese voetbalcompetities. De online bookmakers gaan hier zeer binnenkort handig op inspelen en weddenschappen aanbieden op een eventuele tussenkomst van de VAR.

Wat voor soort weddenschappen?

Sinds de komst van Video Assistant Referee zijn er wel wat kleine dingen aangepast bij de online bookmakers. De quoteringen voor rode kaarten zijn al een stuk gedaald, aangezien de kans dat er rood gegeven zal worden groter is geworden door de VAR. Maar ook de kans dat er eerder een strafschop gegeven zal worden is groter.

Binnenkort zullen de online bookmakers ook speciale weddenschappen gaan aanbieden die te maken hebben met de VAR. Er kan gedacht worden aan weddenschappen zoals:

– Zal de VAR ingrijpen? (Ja of Nee)
– In welke minuut zal de VAR ingrijpen?
– Zal er strafschop worden toegekend met de hulp van de VAR?
– Zal er een rode kaart worden gegeven met de hulp van de VAR?

Mogelijk worden er ook live VAR-weddenschappen gecreëerd, bijvoorbeeld wanneer de VAR een kijkje gaat nemen naar een bepaalde situatie. Dan kan jij wedden op of de VAR de beslissing zal handhaven of juist zal overrulen. In ieder geval zal het een spannende en innovatieve aanpassing worden voor de online wedders.

VAR in de Eredivisie

In het seizoen 2018/2019 had de VAR een grote invloed op het verloop van de competitie. Opvallend genoeg zou niet Ajax maar PSV landskampioen zijn geworden als er geen Video Assistant Referee aanwezig zou zijn geweest. In het gehele seizoen moest de VAR 106 keer ingrijpen. In 87 gevallen zou de VAR correct hebben ingegrepen, in dertien gevallen werd er ook door de assistent een verkeerde beslissing genomen en over zes situaties is nog altijd twijfel.

In totaal werden er in het Eredivisie seizoen 2018/2019 maar liefst 25 doelpunten alsnog afgekeurd. Twaalf strafschoppen werden teruggedraaid en in vier gevallen werd de bal alsnog op de stip gelegd. Slechts één keer werd er een rode kaart teruggedraaid, terwijl er zestien keer een rode kaart werd gegeven op advies van de videoscheidsrechter. Daarnaast kwam het driemaal voor dat een verkeerde speler een kaart kreeg, hierbij greep de VAR ook in.