Leicester City

Country |
Active in |

Leicester City

Leicester City is een Engelse voetbalclub die vrijwel haar hele historie op het eerste en tweede niveau van de Engelse voetbalpiramide uitkwam. In 2016 choqueerde Leicester City de voetbalwereld, door tegen alle verwachtingen in kampioen van Engeland te worden.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Leicester City

Leicester City is een Engelse voetbalclub die vrijwel haar hele historie op het eerste en tweede niveau van de Engelse voetbalpiramide uitkwam. In 2016 choqueerde Leicester City de voetbalwereld, door tegen alle verwachtingen in kampioen van Engeland te worden.

Leicester City speelt in het King Power stadion, dat plek biedt aan zo’n 32.000 toeschouwers. De fans van de club voelen een felle rivaliteit met Nottingham Forest en Derby County. De historie van de club wordt gekenmerkt door wisselvalligheid op zowel het eerste als tweede niveau.

Historie Leicester City

Leicester City werd opgericht in 1884 en is daarmee een vrij oude Engelse voetbalclub. Al in 1890 trad de club toe tot de Football Association en in 1891 nam het haar intrek in Filbert Street, het stadion waar Leicester City tot 2002 zou blijven spelen.

In 1894 speelde Leicester City voor het eerst op het tweede niveau, waar het tot 1908 zou spelen. In dat jaar eindigde de club als tweede, waarmee het promoveerde naar de First Division. Al na één seizoen degradeerde de club weer, mede door een 12 – 0 nederlaag tegen rivaal Nottingham Forest.

Pas in het begin van de jaren twintig keerde Leicester City terug op het hoogste niveau, waarna een sterke periode aanbrak. In 1929 werd de club op één punt tweede achter Sheffield Wednesday. Hoewel de club nog even meedraaide in de First Division, volgde midden jaren dertig wederom degradatie.

Hoog en laag, Leicester City zag het allemaal

Tussen de jaren vijftig en midden jaren zeventig was Leicester City een vrij stabiele middenmoter op het hoogste niveau, maar tot 2000 speelde de club vervolgens veelal op het tweede niveau. Hoewel de club zo nu en dan enkele seizoenen op het hoogste niveau speelde in deze periode, kwam het dieptepunt in 2008.

In dat jaar degradeerde Leicester City voor het eerst naar het derde niveau. Hier werd de club overigens direct kampioen en promoveerde dus weer naar het tweede niveau

Kampioen

Absoluut hoogtepunt was het seizoen 2015/2016. Leicester City was bij aanvang van het Premier League-seizoen de gedoodverfde favoriet om te degraderen, nadat de club in het vorige seizoen al ternauwernood degradatie wist te voorkomen. Bookmakers betaalden bij aanvang van het seizoen in veel gevallen zo’n vijfduizend keer de inzet uit, bij weddenschappen op het kampioenschap van Leicester City.

Tegen alle verwachtingen in won de club aan de lopende band, onder meer dankzij drijvende krachten Riyad Mahrez, N’Golo Kanté en Jamie Vardy. Leicester City werd uiteindelijk afgetekend kampioen. Nummer twee: Arsenal FC volgde op maar liefst tien punten afstand.

Fans en clubiconen Leicester City

Leicester City was lange tijd met name binnen en net buiten Leicester populair. Sinds het kampioenschap van 2016, heeft de club echter enige cultstatus verworven en is de populariteit vooral in oost-Azië sterk gestegen.

Clubiconen van Leicester City komen voornamelijk uit het recente verleden. Vrijwel het gehele kampioenen selectie van 2016 kan in het lijstje clubiconen gezet worden, in het bijzonder trainer Claudio Ranieri, Jamie Vardy, N’Golo Kanté en Riyad Mahrez.

Andere bekende voormalige Leicester City-spelers zijn Gary Lineker, Gordon Banks en Peter Shilton.