Club

Everton

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Engeland
Competitie:
Locatie:
Liverpool

Volg Everton FC in de Premier League, de FA Cup en de Football League Cup. Check het laatste nieuws rondom de Engelse subtopper, maar ook het programma en de uitslagen. Check op deze pagina ook allerlei handige statistieken omtrent de club.

Programma Everton

Check hier alle wedstrijden van Everton die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Everton in de Premier League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Everton

Elke wedstrijduitslag van Everton vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Everton selectie

Socials
@everton
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Everton FC

Everton FC is een voetbalclub uit Liverpool die vrijwel de volledige clubgeschiedenis op het hoogste niveau heeft gespeeld. Hierbij gold Everton veelal als middenmoter, met zo nu en dan uitschieters naar boven. Everton FC speelt in Goodison Park, een sfeervol stadion met een capaciteit van ruim 39.000 toeschouwers. Grote rivaal van de club is Liverpool FC. Deze stadsderby is één van de meest beladen derby’s van het land. Bijnaam van Everton is The Toffees, vanwege een toffee winkel die in het verleden tegenover het stadion zat.

Historie

Everton FC werd in 1878 opgericht onder de naam St Domingo FC. In 1885 verhuisde de club naar Anfield, waar binnen enkele jaren een stadion werd gebouwd met een capaciteit van 20.000 toeschouwers. In 1892 kwam een conflict binnen de clubleiding tot een kookpunt. Dit had tot gevolg dat er met een afsplitsing twee clubs ontstonden, Liverpool en Everton. Anfield werd en is nog steeds de thuishaven van Liverpool, Everton vertrok destijds uit het stadion.

Prijzen

Everton was in 1888 mede-oprichter van de Football League en werd in het derde seizoen landskampioen. De club won in 1906 de FA Cup en werd nog eens kampioen in 1915 en 1939. In beide gevallen werd het speelprogramma onderbroken door een Wereldoorlog. Hoewel Everton tussen de twee Wereldoorlogen drie keer kampioen werd en nog een FA Cup won, degradeerde de club ook. De degradatie in 1930 werd een jaar later gevolgd door een kampioenschap met als resultaat een promotie uit de Second Division.

Donkere dagen voor Everton

Na de Tweede Wereldoorlog brak nog een zware periode voor Everton aan. Hoewel de club nog tot begin jaren vijftig op het hoogste niveau bleef spelen, liepen de resultaten terug. Dit leidde in 1951 tot opnieuw een degradatie. Dit keer zou het drie jaar duren voordat Everton terugkeerde in de First Division.

Terug uit het dal

Everton bleef hierna onafgebroken aanwezig op het hoogste niveau, waarbij met name de jaren zestig, zeventig en tachtig succesvol waren. De club werd kampioen in 1963, 1970, 1984 en 1987. Het jaar 1984 springt er hier het meest uit, omdat Everton dit jaar ook de FA Cup en League Cup won. Een jaar later werd de UEFA Cup Winner’s Cup gewonnen, de voorloper van de UEFA Cup en Europa League. Sinds de jaren negentig wordt Everton veelal afgetroefd door grotere clubs als Manchester United, Arsenal en stadgenoot Liverpool. Toch kan de club zo nu en dan nog mee doen in de subtop van Engeland.

Legendarische FA Cup-finale Everton FC

De FA Cup-finale van 1995 tussen Everton FC en Manchester United FC ging de geschiedenisboeken in als een legendarische wedstrijd. De ploeg van trainer Joe Royle versloeg de club uit Manchester met 1-0. Deze overwinning was opmerkelijk omdat Everton FC bijna het gehele seizoen tegen degradatie vocht. Onder Royle ging het de goede kant op met Everton, nadat Mike Walker datzelfde seizoen was weggestuurd door tegenvallende prestaties. In het seizoen 1995/96 won Royle met Everton FC ook de Engelse Super Cup door landskampioen Blackburn Rovers met 1-0 te verslaan.

Everton FC fans en clubiconen

Everton is één van de populairste clubs van Engeland en heeft ook buiten Liverpool en Engeland een aanzienlijke groep supporters. In delen van Azië is Everton één van de meest populaire clubs. Zoals hierboven beschreven is Liverpool de aartsrivaal van Everton. Deze rivaliteit gaat terug tot de oprichting van Liverpool en is eigenlijk nooit afgenomen in intensiteit, hoewel Liverpool recentelijk vaak de overhand heeft. De twee clubs bevinden zich hemelsbreed op slechts een kilometer van elkaar, waardoor ook in de stad duidelijke spanningen bestaan tussen de fans van beide teams. Het duel tussen beide ploegen heet de Merseyside Derby.

Everton heeft een groot aantal clubiconen uit zowel het verre als recente verleden. Enkele van hen zijn Dixie Dean, Peter Reid, Brian Labone, Graeme Sharp, Duncan Ferguson en Tim Howard.