Southampton

Country |
Active in |

Southampton

Southampton FC is een Engelse voetbalclub uit het zuiden van Engeland. Het grootste deel van de clubhistorie gold Southampton als middenmoter op het hoogste niveau, maar rond de eeuwwisseling viel de club hard terug. Sinds 2012 speelt Southampton weer onafgebroken in de Premier League.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Hoe Virgil van Dijk uitgroeide tot de beste verdediger

We vragen ons af hoe het kan dat een speler van zijn kwaliteiten pas op late leeftijd internationale erkenning gekregen heeft. Om dat te kunnen achterhalen hebben we een klein onderzoek gehouden naar zijn voetbalcarrière tot dusverre (anno 2019). Het begin bij FC Groningen Voordat Virgil van Dijk actief was bij FC Groningen speelde hij […]

Read more

Southampton

Southampton FC is een Engelse voetbalclub uit het zuiden van Engeland. Het grootste deel van de clubhistorie gold Southampton als middenmoter op het hoogste niveau, maar rond de eeuwwisseling viel de club hard terug. Sinds 2012 speelt Southampton weer onafgebroken in de Premier League.

Southampton, bijgenaamde The Saints, speelt haar thuiswedstrijden in het St. Mary’s stadion. In dit stadion passen ruim 32.000 toeschouwers. Southampton kent een felle rivaliteit met streekgenoot Portsmouth en Bournemouth.

Historie Southampton FC

Southampton werd in 1885 opgericht als St. Mary’s Y.M.A. door leden van de lokale kerk. Deze oorsprong heeft ook geleid tot de bijnaam van de club. In eerste instantie speelde de club in de Southern League, waar het al snel in staat was om enkele professionele spelers aan te trekken.

Na drie kampioenschappen tussen 1897 en 1899 werd de clubnaam veranderd naar Southampton FC. Dankzij de successen kon de club voor tienduizend pond een stadion laten bouwen. In stadion The Dell werd uiteindelijk tot 2001 gespeeld.

De Southern League werd ook in 1901, 1903 en 1904 gewonnen, terwijl in 1900 en 1902 de FA Cup-finale werd bereikt. In 1920 mocht Southampton toetreden tot de nieuwe Third Division, waarna in 1922 al promotie naar het tweede niveau volgde. De club zou vervolgens 31 jaar op het tweede niveau spelen en in 1948 (derde), 1949 (derde) en 1950 (tweede) bijna promoveren. Southampton viel in de jaren vijftig en zestig terug en speelde veelal een bijrol in op het derde niveau. In 1960 keerde de club terug op het tweede niveau, waarna in 1966 de eerste promotie ooit naar het hoogste niveau volgde.

Al in het begin van de jaren zeventig degradeerde Southampton weer naar het tweede niveau, maar tussen het einde van de jaren zeventig en 2005 volgde een lange periode in de middenmoot van de First Division/Premier League. De periode tussen 2005 en 2010 was donker, met twee degradaties die elkaar kort opvolgden. De club krabbelde echter snel op en wist in korte tijd de weg in te slaan van het derde niveau naar de Premier League, waar het sinds 2012 een middenmoter is.

In het seizoen 2014/15 verschenen de gebroeders Koeman bij de Engelse club. Onder leiding van de twee broers gaat het Southampton FC voor de wind. Na het eerste seizoen eindigt de club op een zevende plek in de Premier League. De ploeg haalde in dit zelfde seizoen een clubrecord binnen; 63 punten in de Premier League.

Fans en clubiconen Southampton FC

Een kenmerkend onderdeel van de clubcultuur van Southampton is het lied When The Saints Go Marching In, dat het niet-officiële clublied werd dankzij de bijnaam van de club. Voor de fans van Southampton is het duel met streekgenoot Portsmouth erg belangrijk. Dit beladen duel wordt echter al enige tijd niet meer gespeeld, omdat beide ploegen op verschillende niveaus uitkomen. Recentelijk is de concurrentie met de andere streekgenoot Bournemouth gegroeid.

Southampton heeft enkele clubiconen uit zowel het verre verleden als recente jaren. Terry Paine kwam tussen 1956 en 1974 liefst 815 keer uit voor de ploeg. Mick Channon was in twee periodes in de jaren zestig, zeventig en tachtig goed voor een recordaantal van 228 doelpunten. Andere bekende (voormalige) spelers zijn Theo Walcott, Morgan Schneiderlin, Claus Lundekvam en Jason Dodd.