actueel background image

Hoe Virgil van Dijk uitgroeide tot de beste verdediger

13 mei 2019 | 12:57 0

Virgil van Dijk beleefde een waanzinnig seizoen en won met Liverpool zelfs de UEFA Champions League. Onbegrijpelijk is het dat het zo lang geduurd heeft voor dat Van Dijk op het hoogste niveau (in de Champions League) heeft mogen optreden. De inmiddels al 28 jarige verdediger speelde in het seizoen 18/19 pas zijn eerste Champions League knock-out fase.

We vragen ons af hoe het kan dat een speler van zijn kwaliteiten pas op late leeftijd internationale erkenning gekregen heeft. Om dat te kunnen achterhalen hebben we een klein onderzoek gehouden naar zijn voetbalcarrière tot dusverre (anno 2019).

Het begin bij FC Groningen

Voordat Virgil van Dijk actief was bij FC Groningen speelde hij als rechtsback bij Willem II. Door een groeispurt in zijn tienerjaren werd hij al snel naar de centrale positie verplaatst. Deze groeispurt zorgde voor een aantal vervelende terugkerende blessures.

De verdediger had langere tijd veel last van zijn knie en lies gedurende zijn jeugd. Wanneer hij wel fit was, maakte hij veel indruk. Naast dat hij speelde voor het eerste team, kwam hij ook veel uit voor de U19 en U23 elftallen.

Op de leeftijd van 19 jaar debuteerde van Dijk onder Pieter Huistra. Die tijd was Virgil niet de hard trainende professional die hij nu is, zoals hij zelf verwoorde. Dit zag je destijds terug in zijn trainingsgewoontes. “In het begin moest hij gepusht worden om te trainen en zichzelf te verbeteren,” vertelde Huistra aan Sky Sports. Dick Lukkien, coach van het reserve team, zag dit ook bij de verdediger.

“Op het moment dat van Dijk naar het eerste team ging begon hij meer in zichzelf te investeren, hij ging vaker naar de sportschool en werd een sterkere speler.”

Virgil van Dijk FC Groningen

 

Een kans bij Celtic

De Schotse club had al snel door wat voor talent Virgil was toen hij naar Celtic kwam in de zomer van 2013. Kris Commons, de topscorer van Celtic op dat moment, had dit al door na de eerste keer dan van Dijk deelnam aan de training. Neil Lennon, coach van Celtic destijds, vertelde van Dijk dat hij moest genieten van de tijd bij de club nu hij er nog zat. Hij ging er niet vanuit dat de verdediger lang bij Celtic zou blijven. De trainer maakte zelfs de overweging om Virgil van Dijk op te stellen op het middenveld omdat hij zo rustig was aan de bal.

“Hij had een goede techniek en een geweldige rechtervoet. Hij was goed in de spelhervattingen en sommige vrije trappen die hij gescoord had voor Celtic waren prachtig. Hij las het spel ook erg goed. Er hing iets speciaals om hem heen omdat hij zelf ook wist hoe goed hij was.”

De verdediger liep in zijn tijd bij Celtic tegen hetzelfde probleem aan als dat hij deed in zijn tijd bij FC Groningen. In het tweede seizoen bij de Schotse club speelde hij onder leiding van trainer Ronny Deila. De manager liet weten dat Van Dijk zich lui kon opstellen op de trainingen.

Er waren zeldzame momenten in wedstrijden waar tegenstanders gebruik maakte van de gemakzucht die Virgil soms had. Commons werd gevraagd of de gemakzucht van Van Dijk als arrogantie gezien kon worden.

“Het zat aan de goede kant van arrogantie. Wanneer je zo goed bent als hij is het geen echte arrogantie. Je hebt zo iemand nodig. Het vloeit voort naar de rest van het team en de andere spelers. De prestaties van Virgil van Dijk bleven ten zuiden van Schotland niet onopgemerkt.

Celtic Virgil van Dijk

 

Hoogste podium met Southampton

Southampton was de club die Van Dijk uiteindelijk de kans gaf om te spelen in de Premier League. Ronald Koeman, destijds coach van Southampton, legde 13 miljoen pond neer voor de verdediger in de zomer van 2015. Ondanks dat hij een geweldige periode bij Celtic achter de rug had, waren er nog steeds suggesties dat het topniveau van de Premier League een uitdaging zou worden voor Van Dijk. Deze verwachtingen waren snel van de baan. Opnieuw, net als bij Celtic, was zijn klasse anders dan die van de rest.

“Het verraste iedereen hoe snel hij zich had aangepast in de Premier league, kwaliteit spelers passen zich eenmaal gemakkelijk aan. De beste voetballers lijken altijd veel tijd en ruimte te hebben. Hij was ook zo. Vanaf het moment dat hij de eerste keer het gebouw binnen kwam lopen kon je zien dat hij volbloed was. Het was een elegante en sierlijke speler. Je hoefde niet heel slim te zijn om te zien wat voor kwaliteitsspeler hij was, zelfs na zijn eerste trainingssessie.” – Sammy Lee

Zijn eerste seizoen bij Southampton bleek ook de beste eindstand in de competitie voor de club te zijn in 30 jaar tijd. Van Dijk werd halverwege dat seizoen benoemd als captain van de Saints. Zijn leiderschapskwaliteiten waren onvermijdelijk volgens Koeman en Lee.

In januari 2018 vertrok de verdediger naar Liverpool. The Reds boden 75 miljoen pond voor de Nederlander en Southampton ging uiteindelijk akkoord met deze transfersom.

Virgil van Dijk Southampton

 

Droomclub Liverpool

Volgens de oud-ploeggenoot van Van Dijk, waar hij twee keer kampioen mee werd bij Celtic, komen de twijfels en vertragingen in de carrière van Virgil door het nalaten van het snel geloven in talent. “Het lijkt wel of het systeem zo werkt,” zei Commons. “De top 6 durft niet de gok te nemen voor een speler van £13m maar betalen wel £75m voor een speler die zich al heeft bewezen.”

Vanaf zijn eerste wedstrijd voor Liverpool tot op heden heeft geen enkele club in de Premier League minder tegendoelpunten geïncasseerd dan dat Liverpool deed. Het was een verbazingwekkende ommekeer voor een team dat daarvoor voornamelijk bekritiseerd werd op de slechte verdediging.

“De transformatie van de verdediging van Liverpool, dat is dankzij hem,” zei Commons.

Zij die hem goed kennen wisten dat dit ging gebeuren.

“Het is voor mij totaal geen verrassing,” zei Lee. Lukkien deelde deze mening. “Ik ben onder de indruk van hoe hij zich ontwikkeld heeft, maar het is voor mij geen verrassing omdat ik wist dat hij het in zich had. Ik ben erg trots op hem.”

Virgil van Dijk Liverpool

 

Speler van het jaar

Van Dijk kwam binnen bij Liverpool als duurste verdediger ter wereld maar nu wordt hij ook nog erkend als beste verdediger ter wereld. De statistieken van Virgil laten dit zien.

 

Statistieken Virgil van Dijk

Het is de enige verdediger in de Premier League die meer dan twaalf wedstrijden gespeeld heeft en geen één keer voorbij gedribbeld is door een tegenstander. Daarnaast heeft hij nog geen enkele wedstrijd gemist. Met deze statistieken is het geen verrassing dat Van Dijk PFA Speler van het Jaar is geworden.

Het blijft wonderbaarlijk dat een speler van zijn klasse zo’n lange reis heeft moeten maken voor de absolute top.

Van FC Groningen naar de beste verdediger van de wereld, Virgil van Dijk is het beste wat momenteel op de velden rondloopt.

Bron: Skysports

 

 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.