Club

AFC Bournemouth

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Engeland
Competitie:
Locatie:
Bournemouth, Dorset

AFC Bournemouth is één van de meest degelijke clubs in de Premier League. Het team komt ook uit in de Engelse bekertoernooien, waaronder de FA Cup. Blijf op de hoogte van ‘The Cherries’ en bekijk deze pagina. Ontdek het programma, de uitslagen en diverse statistieken.

Programma AFC Bournemouth

Check hier alle wedstrijden van AFC Bournemouth die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van AFC Bournemouth in de Premier League. Bekijk ook de stand in de toernooien en andere competities waarin Bournemouth actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Uitslag AFC Bournemouth

Alle uitslagen van AFC Bournemouth zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

AFC Bournemouth selectie

Socials
@officialafcb
Posts
Volgers
Volgend

Historie AFC Bournemouth

AFC Bournemouth werd in 1899 opgericht onder de naam Boscombe FC. Anders dan bij de meeste andere clubs, bestaat er enige twijfel of 1899 het correcte jaar is, gezien er geen officiële documenten van de oprichting bewaard zijn gebleven. Bournemouth speelt haar thuiswedstrijden in het Dean Court stadion dat al sinds 1910 de thuishaven is van de club. Dit stadion biedt plek aan ruim 11.000 toeschouwers. In 1910, nog voordat de club professioneel was, ging de club spelen in Dean Court, op dat moment een simpel grasveld. Door de jaren heen is hier een stadion gebouwd, welke meerdere malen is gerenoveerd.

Bournemouth heeft een rivaliteit met Southampton en Portsmouth, dit zijn dus zeker mooie wedstrijden om te kijken.

Derde divisie

In 1923 mocht AFC Bournemouth voor het eerste in de Third Division spelen, op dat moment het derde niveau. Later zou dit de Football League One worden. Tot begin jaren zeventig heeft Bournemouth hier onafgebroken gespeeld. De club was een middenmoter met zo nu en dan een uitschieter naar boven toe. Het beste resultaat in deze periode was de tweede plek in 1948.

Wisselvallige periode

Vanaf de jaren zeventig speelde de club wisselvallig, met degradaties naar het vierde niveau in 1970 en 1975, maar ook een promotie naar het tweede niveau in 1987. Tot 2008 bleef Bournemouth echter vooral op het derde niveau actief. In 2008 degradeerde de ploeg, waarna in 2009 ternauwernood degradatie naar het vijfde niveau werd ontlopen.

Vanaf rampjaar 2009 veranderde echter alles. In zes jaar tijd bewoog Bournemouth van een degradatieplek op het vierde niveau naar promotie naar de Premier League. In 2016 volgde een zestiende plek, maar in 2017 werd de club negende in de Premier League, de opmars doorzettend. Hoger is de club nog niet op de ranglijst gekomen, maar in de afgelopen jaren kwam het niet opnieuw in de degradatiezone.

Derby’s

Al sinds het begin van de twintigste eeuw heeft Bournemouth de bijnaam The Cherries (de kersen) vanwege hun dieprode clubkleur. Voor de fans is het duel met Southampton het meest beladen. Sinds de promotie van Bournemouth naar de Premier League, is dit de enige derby met een streekgenoot. In het verleden was ook het duel met Portsmouth belangrijk, maar de ploegen zijn inmiddels enkele competitieniveaus van elkaar verwijderd.

Clubiconen en bekende spelers

De clubiconen van Bournemouth komen vooral uit de periode vanaf 2009, toen de ploeg een gedenkwaardige opmars naar de middenmoot van de Premier League inzette. Marc Pugh was er vrijwel vanaf het begin bij en speelde meer dan 250 competitieduels in het shirt van Bournemouth. Hij is houder van het wedstrijdrecord.

Andere bekende spelers van Bournemouth zijn Simon Francis, Steve Fletcher en Eddie Howe. Howe speelde tussen 1994 en 2002 en tussen 2004 en 2007 voor Bournemouth. In 2008 werd Howe op 31-jarige leeftijd coach van de club. In het seizoen 2011/2012 na was hij sindsdien de coach van Bournemouth, waarmee hij een grote invloed had op de recente successen.