toernooi background image

Kwalificatie play-offs EK 2020

Aan het Europees kampioenschap voetbal 2020 nemen 24 landen deel. Twintig nationale teams plaatsen zich voor de eindronde via de reguliere kwalificatiefase. Dit doen deze twintig landen door als eerste of tweede in hun groep te eindigen. De vier resterende tickets worden verdeeld via de play-offs voor Euro 2020. Voor het eerst komen er play-offs aan te pas om de startbewijzen voor een EK te verdelen. Dat hangt samen met de introductie van de Nations League. Hoe dat allemaal zit lees je hieronder.

Dit zijn de landen die deelnemen aan de play-offs

De volgende landen nemen in maart 2020 deel aan de play-offs voor het EK

  • League A: IJsland vs. Roemenië, Bulgarije vs. Hongarije*
  • League B: Bosnië en Herzegovina vs. Noord-Ierland*, Slowakije vs. Ierland
  • League C: Schotland vs. Israel, Noorwegen vs. Servië*
  • League D: Georgië vs. Wit-Rusland*, Noord Macedonië vs. Kosovo

* Winnaars van deze halve finale, spelen de finale in eigen land. Bijvoorbeeld: Als Hongarije wint van Bulgarije, dan speelt het de finale tegen IJsland of Roemenië in eigen land.

Wat zijn de EK kwalificatie play-offs?

Op 21 maart 2019 begonnen de kwalificatierondes voor Euro 2020. Daaraan nemen 55 landen deel. Die worden verdeeld over tien groepen. Per groep plaatsen de nummers één en twee zich voor de eindrondes die in twaalf Europese steden wordt afgewerkt. Er vallen dus 35 landen buiten de boot. Zestien daarvan krijgen een herkansing via de play-offs. Die zestien nationale teams worden verdeeld over vier groepen, gebaseerd op de divisie waarin ze speelden in de Nations League. Om een ticket voor het EK te bemachtigen, moet een land binnen zijn groep de halve finale en daarna de eindstrijd winnen.

We hebben nog wat veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

In 2018 werd voor het eerst het landentoernooi Nations League georganiseerd. De Nations League zou een echte prijs worden, inclusief beker en geldbedrag. Om het toernooi extra waarde te geven, kwam er een koppeling met het Europees kampioenschap. Er zijn dus twee manieren om mee te mogen doen aan het EK: via de reguliere kwalificatie en via de play-offs. Ben je in de Nations League wel als eerste geëindigd in je poule, maar ben je niet op reguliere wijze geplaatst voor het EK 2020? Dan mag je meedoen aan de play-offs. Is de winnaar van een poule al wel geplaatst, dan worden de vier hooggeplaatste landen (gebaseerd op het aantal behaalde punten) per divisie toegelaten.
Het aantal landen dat zich plaatst voor het EK via de play-offs is vier. Het aantal deelnemende landen aan de play-offs is zestien. De play-offs worden per divisie van de Nations League georganiseerd. Er komt dus per divisie (A, B, C en D) een play-off. De loting vindt plaats op 22 november 2019. Om een play-off groep te winnen, moet een land dus twee opponenten verslaan, eerst in de halve finale, dan in de finale. Zo rollen er vier winnaars uit de bus die elk een startbewijs krijgen voor het EK 2020. In verband met de verplaatsing van het EK 2020 is er nog geen nieuwe speeldatum voor de play-offs bekend.
De vier landen die via de play-offs het EK 2020 bereiken, zullen net als de andere 20 deelnemers gewoon in de groepsfase starten. De winnaar van League A (IJsland, Roemenië, Bulgarije, Hongarije) komt in Groep F terecht met Duitsland, Frankrijk en Portugal.De winnaar van League B (Bosnië, Ierland, Noord-Ierland, Slowakije) speelt in Groep E tegen Spanje, Polen en Zweden.De winnaar van League C (Schotland, Israël, Noorwegen, Servië) zal op het EK uitkomen in Groep D met Engeland, Kroatië en Tsjechië.De winnaar van League D (Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië, Kosovo) speelt in Groep C met Oekraïne, Nederland en Oostenrijk. Er is één uitzondering, mocht Roemenië zich plaatsen dan zal dat land in de groep met Oranje terechtkomen.
In verband met het coronavirus is het EK 2020 verplaatst naar 2021. Nieuwe data voor de play-offs zijn daarom nog niet bekend. De play-offs worden gespeeld tussen 26 en 31 maart 2020. Dat komt neer op twaalf wedstrijden in zes dagen. De halve finales zijn gepland op 26 en 28 maart, de finales op 31 maart 2020. Er zijn vier leagues en in iedere league worden halve finales en een finale gespeeld. Zo blijven er vier landen over die het EK ticket veroveren. De meeste wedstrijden worden gespeeld om 20:45 uur, een enkele begint om 18:00 uur (Nederlandse tijd).Halve finales:
  • Het best geklasseerde team neemt het op tegen de nummer vier (26-28 maart 2020)
  • De nummers twee en drie in het klassement nemen het tegen elkaar op (26-28 maart 2020)
Finale
  • De winnaars van de halve finales nemen het in hun league tegen elkaar op (29-31 maart 2020)
In verband met het coronavirus is het EK 2020 verplaatst naar 2021. Nieuwe data voor de play-offs zijn daarom nog niet bekend. In Groep A strijden vier landen om een plaats op het EK 2020. De loting heeft uitgewezen dat IJsland het moet opnemen tegen Roemenië en Bulgarije tegenover Hongarije staat in de halve finale. De winnaar van de wedstrijd Bulgarije – Hongarije speelt in de finale in eigen land. De finale zal op 31 maart 2020 plaatsvinden en de winnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor het Europees Kampioenschap.In Groep B staan Bosnië Herzegovina en Noord-Ierland tegenover elkaar en strijden Slowakije en Ierland voor een finaleplaats. De winnaar van de wedstrijd Bosnië Herzegovina – Noord-Ierland speelt een thuiswedstrijd in de finale van de play-offs. De finale zal op 31 maart 2020 worden gespeeld en de winnaar plaatst zich voor het EK 2020.In Groep C staan er pittige wedstrijden op het programma. In de halve finale zal Schotland thuisspelen tegen Israël en krijgt Noorwegen het sterke Servië op bezoek. De winnaar van laatstgenoemde wedstrijd zal in de finale in eigen land spelen. De finale zal plaatsvinden op 31 maart 2020.Op 26 maart 2019 worden ook de halve finales in Groep D afgewerkt. Georgië speelt een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland, terwijl Noord-Macedonië het verrassende Kosovo op bezoek krijgt. De winnaar van de wedstrijd tussen Georgië en Wit-Rusland speelt de finale in eigen huis.

Wanneer is de loting van de groepen?

De datum van de loting voor de play-offs was 22 november 2019. Eigenlijk is het geen echte loting. Per divisie van de Nations League worden vier landen toegelaten tot de play-offs. De UEFA kijkt naar de positie van die landen op de Overall Nations League Ranking. In elke play-off groep speelt het hooggeplaatste team thuis tegen het laagst-geplaatste team en speelt het als tweede hoogst-geplaatste team thuis tegen het derde geplaatste team. Wel wordt geloot welke van de twee landen in de finale thuis mag spelen.

Welke landen hebben zich geplaatst voor het EK?

Engeland, Tsjechië, Oekraïne, Polen, Portugal, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland, Zwitserland, Kroatië, Wales, Spanje, Zweden, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Turkije, België en Rusland.