toernooi background image

Loting

Het EK 2020 zal aankomende zomer worden gespeeld in diverse Europese steden. De loting heeft op 30 november 2019 plaatsgevonden. Daardoor is bekend geworden welke landen elkaar ontmoeten in de groepsfase van het EK 2020. Nog niet alle deelnemende landen zijn bekend, aangezien ook de play-offs nog gespeeld moeten worden. Navigeer met het menu hierboven naar de groepsfase om alle complete groepen te bekijken.

Het EK 2020 start over
Het EK 2020 start over
Dagen
Uur
min
sec

De loting van het Nederlands Elftal

Het Nederlands elftal is uitgeloot in groep C met Oekraïne, Oostenrijk en Play-off Winner D (of Roemenië).

Oranje mannen

vlaggen van portugal frankrijk duitsland

EK voetbal groepsfase loting

De loting voor de groepsfase van het EK 2020 vond plaats op zaterdag 30 november 2019 in Boekarest. Aangezien er twaalf speelsteden zijn, is er geen gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. Wel was bekend dat sommige landen sowieso bij elkaar in de groep terecht zouden komen. Alleen als beide landen zich natuurlijk ook daadwerkelijk plaatsen voor het eindtoernooi. De speelsteden zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. Nederland zit in groep C en komt uit tegen Roemenië als zij zich nog weet te plaatsen.

Groep A: Italië en Azerbeidzjan

Groep B: Rusland en Denemarken

Groep C: Nederland en Roemenië

Groep D: Engeland en Schotland

Groep E: Spanje en Ierland

Groep F: Duitsland en Hongarije

Waar en wanneer is de loting?

De loting voor de kwalificatiefase van het EK 2020 vond plaats op 2 december 2018. In de kwalificatie konden er deelnamebewijzen worden gewonnen voor het eindtoernooi. Daarnaast krijgen diverse landen ook nog de kans om zich via de play-offs te plaatsen. De data van de lotingen op een rij:

  • Vrijdag 22 november 2019: loting voor de play-offs
  • Zaterdag 30 november 2019 om 18:00 uur: loting voor de groepsfase van het EK 2020 in Boekarest

Tijdens de loting voor de groepsfase van het EK werden ook de vier winnende landen uit de play-offs meegenomen. Deze worden simpelweg aangeduid als ‘winnaar 1, winnaar 2, winnaar 3, winnaar 4.’ De openingswedstrijd op het EK wordt op 11 juni 2021 gespeeld.

Play-offs loting: hoe werkt het?

Er zullen zestien landen deelnemen aan de play-offs vanuit de Nations League. Het gaat om vier groepen van vier landen. Deze wedstrijden worden in maart 2020 gespeeld. De winnaar van iedere poule in de eerste editie van de Nations League heeft zich automatisch gekwalificeerd voor de play-offs, waaronder Nederland. Mocht een land zich via de normale kwalificatie hebben geplaatst voor het EK 2020, dan zal het eerstvolgende hoogst genoteerde land in de league deelnemen. Het kan voorkomen dat landen uit lagere divisies tegen een sterke tegenstander moeten uitkomen. Op vrijdag 22 november 2019 is de loting verricht voor de play-offs. De play-offs wedstrijden worden gespeeld in oktober en november 2020.

De loting voor grote eindtoernooien voor landen wordt live uitgezonden bij de NOS. De loting voor het EK 2020 zal dan ook rechtstreeks te zien zijn op één van de NPO-zenders. Daarnaast kan je ook live de loting zien via de NOS-app of de website van de NOS. Loting gemist? Check dan alle informatie onze website en Facebook.

Bij deze editie van het Europees kampioenschap zal er worden gekeken naar de stand in de Nations League om de pot-indeling te kunnen bepalen. De eindstand in de kwalificatie speelde ook een grote rol. Hieronder vind je de pot indelingen:

  • Pot 1: België, Italië, Engeland, Duitsland, Spanje, Oekraïne
  • Pot 2: Frankrijk, Polen, Zwitserland, Kroatië, Nederland, Rusland
  • Pot 3: Portugal, Turkije, Denemarken, Oostenrijk, Zweden, Tsjechië
  • Pot 4: Wales, Finland, Play-off winnaars (4)

Bij de loting voor een groot eindtoernooi zijn er altijd speciale gasten aanwezig. Ook dit jaar waren er tien heren uitgenodigd om te helpen bij de loting, waaronder Nederlander Ruud Gullit. Verder waren ook andere bekende voetballers aanwezig, zoals Iker Casillas, Philipp Lahm en Francesco Totti. Ruud Gullit mocht de balletjes uit pot 2 trekken, waaronder dus ook Nederland.Tijdens de loting voor de Nations League was de Fin Jari Litmanen van de partij. De oud-Ajacied ontving in 1993 de prijs voor ‘Voetballer van het Jaar’ in Nederland. Ook de Portugees Deco en de Tsjech Vladimir Smicer waren aanwezig bij de loting.

Wanneer begint het hoofdtoernooi?

Diverse speelsteden hadden zich kandidaat gesteld voor de openingswedstrijd op het EK 2020. De eer ging naar de Italiaanse stad Rome. In het Stadio Olimpico wordt het eindtoernooi op vrijdag 11 juni om 21:00 uur afgetrapt. Dit maakte de UEFA in december 2017 al bekend. Amsterdam had zich ook kandidaat gesteld, maar werd niet verkozen. In de Nederlandse hoofdstad worden er wel drie groepsduels en een achtste finale gespeeld. De twee halve finales en de finale worden gespeeld op Wembley in Londen.

In welke steden worden de EK-wedstrijden gespeeld?