toernooi background image

Bilbao

Bilbao, in de Spaanse autonome regio Baskenland, is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld, is Estadio San Mamés. Dit is de thuishaven van de voetbalclub Athletic Club de Bilbao. De stad met ongeveer 350.000 inwoners ligt in het uiterste noorden van Spanje, vlakbij de Golf van Biskaje. Na Rome is het de meest zuidelijk gelegen speelstad op de wereldbol. De tijd is hetzelfde als in Nederland.

Lokale tijd Bilbao
Lokale tijd Bilbao

Estadio San Mamés: het podium voor het EK 2020 in Spanje

Het moderne San Mamés is opgeleverd in september 2013 en biedt plek aan 53.289 supporters. Het stadion wordt ook wel ‘Nuevo San Mamés’ genoemd, want er was naast dit nieuwe San Mamés ook een oude San Mamés. Dat werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe voetbaltempel. In 2016 werd het dak verbreed, zodat meer zitplaatsen beschermd worden tegen de regen. De buitenkant van San Mamés is volgehangen met miljoenen ledlampjes. Niet alleen Athletic Bilbao speelt op deze plek zijn thuismatches, ook het Baskische nationale elftal (niet aangesloten bij de FIFA of UEFA) noemt dit zijn thuishaven.

bilbao stadion

Het Spaanse voetbalelftal plaatste zich soeverein voor het EK 2020 en speelt alle drie de groepswedstrijden in eigen land. Drie groepswedstrijden van poule E plus één partij in de tweede ronde worden in Bilbao gespeeld. De eerste wedstrijd op het heilige gras van San Mamés is op maandag 14 juni (21:00 uur) tussen Spanje en Zweden. De Spaanse ploeg treft Polen op zaterdag 19 juni (21:00 uur) en de winnaar van League B in de play-offs op woensdag 23 juni (18:00 uur). De wedstrijd in de tweede ronde gaat tussen de winnaar van poule B en een van de nummers drie van poule A, D, E of F. Na zondag 27 juni is de rol van Bilbao op Euro 2020 uitgespeeld.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Maandag 14 juni 2021
Spanje – Zweden
21:00 uur
Zaterdag 19 juni 2021
Spanje – Polen
21:00 uur
Woensdag 23 juni 2021
Play-off winner B – Spanje(E)
18:00 uur
Zondag 27 juni 2021
Achtste finale (1B – 3A/D/E/F)
21:00 uur

Hoe kom je in Bilbao? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Het lag niet voor de hand om Bilbao aan te wijzen als Spaanse speelstad. Madrid of Barcelona leken de grootste kandidaten. De trots van Baskenland is eenvoudig te bereiken via het nabijgelegen vliegveld Bilbao Airport, dat in 2018 zo’n 5,4 miljoen passagiers bediende. Het spoornet verbindt Bilbao met de rest van Spanje, inclusief directe verbindingen naar Madrid en Barcelona.

Binnen de stad kom je overal waar je heen wil met het metro- en tramnetwerk. Lukt het daar toch niet mee, dan vult het busnetwerk de gaatjes in. Ook is er een ferry naar het Engelse Portsmouth. De plaatselijke versie van de OV-chipkaart heet Barik card. Een enkeltje kost 1,30 euro voor de bus en 1,60 euro voor de metro. Een taxi kost rond de 1 euro per kilometer.

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Onmiskenbaar is Bilbao een stad in opkomst en dat brengt interesse van de grotere hotelketens met zich mee. Zo kan je in het noorden van Spanje vestigingen vinden van bijvoorbeeld Carlton, Barceló Hotels & Resorts, Meliá Hotels, Occidental Hotels en Hoteles Silken. Het hotel van Barceló is de grootste van de stad en telt 350 kamers.Wil je in het centrum overnachten, dan zijn Blue Bilbao, Old Town Apartment of Casual Serantes geschikt voor je. Of wil je vanuit het raam het stadion (bijna) kunnen zien? Het Hotel Hesperia Zubialde bevindt zich op een steenworp afstand. Wil je in een min of meer normaal huis vertoeven? Speur dan op Airbnb.

Het helpt voor de voetbalsfeer in een stad enorm als er een team is gehuisvest dat op een hoog niveau speelt. Bilbao beschikt met achtvoudig landskampioen Athletic over een club die garandeert dat in deze stad voetbal altijd een hot topic is. Het zal dus eenvoudig zijn om een terras of sportsbar te vinden waar grote schermen zijn opgehangen om de EK-partijen te volgen. Als je bijvoorbeeld Building Kirol & Bar aan de Alameda de Urquijo betreedt, of anders Ados aan de Poza Lizentziatuaren, waar er altijd een pincho (snack) voor je klaarstaat.

Tot de jaren 90 was Bilbao een industriestad, met alle nare kwalen van dien. Die zijn inmiddels aangepakt. Nu is Bilbao een modern ogende stad met prima infrastructuur en meer dan genoeg vermaak voor toeristen. Een van de blikvangers is een dependance van het Guggenheim Museum. Alleen al het gebouw zelf is een kunststukje. Verschillende gebieden, zoals Abandoibarra en Zorrozaurre, zijn stevig opgeknapt. Het barst van de parken en heuvels en bergen die je via een kabeltrein kunt bezoeken. Naast het Guggenheim beschikt Bilbao over andere gerenommeerde musea. Een van de bekende hotspots is het Arriaga Theater, waar je van zang, dans en theater kunt genieten. Wil je even tot rust komen? Breng dan een bezoekje aan de Santiago Cathedral. In de zomer is het ongeveer 24 gaden Celsius in Bilbao, niet te koud of te warm dus.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Per trein van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: die reis neemt ruim 99 uur in beslag en je moet minimaal vijf keer overstappen. Reis je per vliegtuig? Boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets  enorm oplopen. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan zit je aan minder strenge regels en controles vast.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?