Club

Athletic Bilbao

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Spanje
Locatie:
Bilbao

De Spaanse voetbalclub Athletic Club kwam voorheen uit onder de naam ‘Athletic Bilbao’. Op deze pagina kan jij het programma, de statistieken en uitslagen van de club volgen. Check hoe het Athletic Club vergaat in de La Liga en de Copa del Rey.

Programma Athletic Bilbao

Check hier alle wedstrijden van Athletic Bilbao die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Athletic Bilbao in de La Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Athletic Bilbao

Elke wedstrijduitslag van Athletic Bilbao vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Athletic Bilbao selectie

Socials
@athleticclub
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Athletic Club

Athletic Club, ook wel Athletic Bilbao genoemd, is de grootste Spaanse voetbalclub uit Baskenland. Athletic Club is een van de weinige teams die sinds zijn oprichting actief is geweest op het hoogste niveau van Spanje en nooit tussentijds gedegradeerd. Alleen Real Madrid en FC Barcelona kunnen dit ook zeggen. Athletic Club is een trotse club uit Baskenland met een bijzonder beleid: in het elftal mogen alleen maar Basken spelen. Baskenland is officieel een regio in zowel Spanje als Frankrijk, waardoor zo nu en dan ook Fransen bij de club spelen, alsmede buitenlanders met Baskische wortels.

Oprichting Athletic Club

Athletic Club werd opgericht in 1898 en is daarmee een van de oudste clubs van Spanje. De club werd opgericht door een aantal Britse emigranten. In het begin van het Spaanse voetbal was het vooral Athletic Club dat de klok sloeg. De kampioenschappen werden binnengesleept en ook de bekers werden gewonnen. Toen Real Madrid en Barcelona zich ook gingen melden bij de top, werd het voor Athletic Club lastiger. Het was in deze tijd dat Athletic Club zijn naam moest veranderen van de nationalistische dictator Franco.

Athletic Club was niet Spaans genoeg en moest worden veranderd naar Atlético Bilbao. Na het uiteenvallen van de dictatuur werd de naam weer veranderd naar de Baskische variant. In 1912 koost Athletic Club ervoor om de niet-Basken weg te sturen. Sindsdien is er geen speler meer geweest van de club zonder de Baskische etniciteit en is het de enige professionele voetbalclub waar Baskisch de voertaal is.

Successen van de club

Athletic Club is meerdere keren kampioen geweest van Spanje. Dit was vooral in de beginjaren van het Spaanse voetbal, maar ook enkele keren hierna. Te midden van alle Spaanse topclubs heeft Athletic Club zich altijd goed gehouden. De laatste jaren is Athletic Club echter meer een subtopper geworden dan een club die meedoet voor het kampioenschap.

Internationaal gezien wist Athletic Club geen prijzen te winnen, maar er werd wel meerder keren meegedaan aan zowel de Champions League als de Europa League. De club wist twee keer de finale van de UEFA Cup/Europa League te behalen, die in beide gevallen (1977 en 2012) verloren ging. In 1977 was Juventus over twee wedstrijden de sterkte, terwijl in 2012 landgenoot Sevilla met 3-0 te sterk was.

Stadion en de fans van Athletic Bilbao

Tot het jaar 2002 speelde Athletic Club zijn thuiswedstrijden in La Catedral. Dit legendarische stadion was echter sterk verouderd, waar in 2013 het nieuwe stadion werd geopend: San Mamés. Dit stadion biedt plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers. Het stadion is gebouwd op de locatie waar eerdere stadions van de club zich bevonden.

De fans van Athletic Club staan bekend als Baskische nationalisten, hoewel dit niet voor de gehele fanschare geldt. Anders dan bij enkele andere Baskische clubs, is het feit dat Baskische identiteit wel belangrijk is, in en rond de club. De fans van de club identificeren zich op de eerste plaats als Basken en daarna (eventueel) pas als Spanjaarden. Tijdens wedstrijden is de Baskische vlag overal in het stadion zichtbaar. Wedstrijden met andere Baskische ploegen vormen belangrijke derby’s, maar ook de wedstrijd met Real Madrid, de club die wordt gezien als belichaming van Spanje, is belangrijk voor de fans.