Athletic Bilbao

Country |
Active in |

Athletic Bilbao

Athletic Club, ook wel Athletic Bilbao genoemd, is de grootste Spaanse voetbalclub uit Baskenland. Athletic Club is een van de weinige teams die sinds zijn oprichting actief is geweest op het hoogste niveau van Spanje en nooit tussentijds gedegradeerd. Alleen Real Madrid en FC Barcelona kunnen dit ook zeggen. Athletic Club is een trotse club uit Baskenland met een bijzonder beleid: er mogen alleen maar Basken spelen in het elftal. Baskenland is officieel een regio in zowel Spanje als Frankrijk, waardoor zo nu en dan ook Fransen bij de club spelen, alsmede buitenlanders met Baskische wortels. Oprichting Athletic Club AthleticRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Athletic Bilbao

Athletic Club, ook wel Athletic Bilbao genoemd, is de grootste Spaanse voetbalclub uit Baskenland. Athletic Club is een van de weinige teams die sinds zijn oprichting actief is geweest op het hoogste niveau van Spanje en nooit tussentijds gedegradeerd.

Alleen Real Madrid en FC Barcelona kunnen dit ook zeggen. Athletic Club is een trotse club uit Baskenland met een bijzonder beleid: er mogen alleen maar Basken spelen in het elftal. Baskenland is officieel een regio in zowel Spanje als Frankrijk, waardoor zo nu en dan ook Fransen bij de club spelen, alsmede buitenlanders met Baskische wortels.

Oprichting Athletic Club

Athletic Club is een van de oudste clubs van Spanje. De club werd in 1898 opgericht door een aantal Britse emigranten. In het begin van het Spaanse voetbal was het vooral Athletic Club dat de klok sloeg. De kampioenschappen werden binnengesleept en ook de bekers werden gewonnen.

Toen Real Madrid en Barcelona zich ook gingen melden bij de top, werd het voor Athletic Club lastiger. Het was in deze tijd dat Athletic Club zijn naam moest veranderen van de nationalistische dictator Franco. Athletic Club was niet Spaans genoeg en moest worden veranderd naar Atlético Bilbao.

Na het uiteenvallen van de dictatuur werd de naam weer veranderd naar de Baskische variant. In 1912 koost Athletic Club ervoor om de niet-Basken weg te sturen. Sindsdien is er geen speler meer geweest van de club zonder de Baskische etniciteit en is het de enige professionele voetbalclub waar Baskisch de voertaal is.

Successen van de club

Athletic Club is meerdere keren kampioen geweest van Spanje. Dit was vooral in de beginjaren van het Spaanse voetbal, maar ook enkele keren hierna. Te midden van alle Spaanse topclubs heeft Athletic Club zich altijd goed gehouden. De laatste jaren is Athletic Club echter meer een subtopper geworden dan een club die meedoet voor het kampioenschap.

Internationaal gezien wist Athletic Club geen prijzen te winnen, maar wel werd er meerdere keren meegedaan aan zowel de Champions League als de Europa League. De club wist twee keer de finale van de UEFA Cup/Europa League te behalen, die in beide gevallen (1977 en 2012) verloren ging. In 1977 was Juventus over twee wedstrijden de sterkte, terwijl in 2012 landgenoot Sevilla met 3-0 te sterk was.

Het stadion en de fans van Athletic Bilbao

Tot het jaar 2002 speelde Athletic Club zijn thuiswedstrijden in La Catedral. Dit legendarische stadion was echter sterk verouderd, waarne in 2013 het nieuwe stadion werd geopend: San Mamés. Dit stadion biedt plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers. Het stadion is gebouwd op de locatie waar eerdere stadions van de club zich bevonden.

De fans van Athletic Club staan bekend als Baskische nationalisten, hoewel dit niet voor de gehele fanschare geldt. Anders dan bij enkele andere Baskische clubs, is dat Baskische identiteit echter wel belangrijk in en rond de club. De fans van de club identificeren zich op de eerste plaats als Basken en daarna (eventueel) pas als Spanjaarden. Tijdens wedstrijden is de Baskische vlag overal in het stadion zichtbaar.

Wedstrijden met andere Baskische ploegen vormen belangrijke derby’s, maar ook de wedstrijd met Real Madrid, de club die wordt gezien als belichaming van Spanje, is belangrijk voor de fans.

Alleen Basken bij Athletic Club

Het unieke aan Athletic Club is dat er sinds 1912 bijna alleen maar Basken voor de club hebben gespeeld. In de beginjaren speelden er voornamelijke Britten voor de club, logischerwijs omdat het de Britten waren die de club oprichtte.

In 1911 diende Real Sociedad een klacht in tegen de club. Dit kwam omdat zij vonden dat er teveel buitenlanders in de selectie zaten.

Athletic Club speelt tegenwoordig met een selectie die louter bestaat uit Basken. Niet geheel onverdienstelijk zo blijkt de afgelopen jaren. Elk seizoen krijgt Athletic het voor elkaar een goed elftal op de been te brengen. Reden dat de club achterblijft bij de grotere Spaanse club is volgens de kenners dat er niet wordt geïnvesteerd in spelers die niet Baskisch zijn.