Club

Athletic Bilbao

Land:
Spanje
Opgericht:
1898
Coach:
Gaizka Garitano Aguirre
Locatie:
Bilbao
Stadion:
San Mamés Barria
Veld:
Gras
Capaciteit:
53.289

De Spaanse voetbalclub Athletic Club kwam voorheen uit onder de naam ‘Athletic Bilbao’. Op deze pagina kan jij het programma, de statistieken en uitslagen van de club volgen. Check hoe het Athletic Club vergaat in de La Liga en de Copa del Rey.

Programma Athletic Bilbao

Check hier alle wedstrijden van Athletic Bilbao die op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Uitslag Athletic Bilbao

Elke wedstrijduitslag van Athletic Bilbao vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Athletic Bilbao in de La Liga. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Athletic Bilbao actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Athletic Bilbao

Athletic Bilbao selectie

Socials
@athleticclub
Posts
Volgers
Volgend

Athletic Club, ook wel Athletic Bilbao genoemd, is de grootste Spaanse voetbalclub uit Baskenland. Athletic Club is een van de weinige teams die sinds zijn oprichting actief is geweest op het hoogste niveau van Spanje en nooit tussentijds gedegradeerd.

Alleen Real Madrid en FC Barcelona kunnen dit ook zeggen. Athletic Club is een trotse club uit Baskenland met een bijzonder beleid: er mogen alleen maar Basken spelen in het elftal. Baskenland is officieel een regio in zowel Spanje als Frankrijk, waardoor zo nu en dan ook Fransen bij de club spelen, alsmede buitenlanders met Baskische wortels.

Oprichting Athletic Club

Athletic Club is een van de oudste clubs van Spanje. De club werd in 1898 opgericht door een aantal Britse emigranten. In het begin van het Spaanse voetbal was het vooral Athletic Club dat de klok sloeg. De kampioenschappen werden binnengesleept en ook de bekers werden gewonnen.

Toen Real Madrid en Barcelona zich ook gingen melden bij de top, werd het voor Athletic Club lastiger. Het was in deze tijd dat Athletic Club zijn naam moest veranderen van de nationalistische dictator Franco. Athletic Club was niet Spaans genoeg en moest worden veranderd naar Atlético Bilbao.

Na het uiteenvallen van de dictatuur werd de naam weer veranderd naar de Baskische variant. In 1912 koost Athletic Club ervoor om de niet-Basken weg te sturen. Sindsdien is er geen speler meer geweest van de club zonder de Baskische etniciteit en is het de enige professionele voetbalclub waar Baskisch de voertaal is.

Successen van de club

Athletic Club is meerdere keren kampioen geweest van Spanje. Dit was vooral in de beginjaren van het Spaanse voetbal, maar ook enkele keren hierna. Te midden van alle Spaanse topclubs heeft Athletic Club zich altijd goed gehouden. De laatste jaren is Athletic Club echter meer een subtopper geworden dan een club die meedoet voor het kampioenschap.

Internationaal gezien wist Athletic Club geen prijzen te winnen, maar wel werd er meerdere keren meegedaan aan zowel de Champions League als de Europa League. De club wist twee keer de finale van de UEFA Cup/Europa League te behalen, die in beide gevallen (1977 en 2012) verloren ging. In 1977 was Juventus over twee wedstrijden de sterkte, terwijl in 2012 landgenoot Sevilla met 3-0 te sterk was.

Het stadion en de fans van Athletic Bilbao

Tot het jaar 2002 speelde Athletic Club zijn thuiswedstrijden in La Catedral. Dit legendarische stadion was echter sterk verouderd, waarne in 2013 het nieuwe stadion werd geopend: San Mamés. Dit stadion biedt plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers. Het stadion is gebouwd op de locatie waar eerdere stadions van de club zich bevonden.

De fans van Athletic Club staan bekend als Baskische nationalisten, hoewel dit niet voor de gehele fanschare geldt. Anders dan bij enkele andere Baskische clubs, is dat Baskische identiteit echter wel belangrijk in en rond de club. De fans van de club identificeren zich op de eerste plaats als Basken en daarna (eventueel) pas als Spanjaarden. Tijdens wedstrijden is de Baskische vlag overal in het stadion zichtbaar.

Wedstrijden met andere Baskische ploegen vormen belangrijke derby’s, maar ook de wedstrijd met Real Madrid, de club die wordt gezien als belichaming van Spanje, is belangrijk voor de fans.

Alleen Basken bij Athletic Club

Het unieke aan Athletic Club is dat er sinds 1912 bijna alleen maar Basken voor de club hebben gespeeld. In de beginjaren speelden er voornamelijke Britten voor de club, logischerwijs omdat het de Britten waren die de club oprichtte.

In 1911 diende Real Sociedad een klacht in tegen de club. Dit kwam omdat zij vonden dat er teveel buitenlanders in de selectie zaten.

Athletic Club speelt tegenwoordig met een selectie die louter bestaat uit Basken. Niet geheel onverdienstelijk zo blijkt de afgelopen jaren. Elk seizoen krijgt Athletic het voor elkaar een goed elftal op de been te brengen. Reden dat de club achterblijft bij de grotere Spaanse club is volgens de kenners dat er niet wordt geïnvesteerd in spelers die niet Baskisch zijn.