Sevilla

Country |
Active in |

Sevilla

Sevilla Fútbol Club, ofwel Sevilla FC, is de professionele voetbalclub uit Sevilla. De club is opgericht in 1890, wat het een van de oudste clubs van Spanje maakt. Sevilla ligt in Zuid-Spanje en is een van de grotere steden van Spanje. De club komt uit in de Primera División, ook wel bekend als de La Liga.  Sevilla FC is één van de grotere clubs van Spanje, met een mooie prijzenkast. Een aantal grote spelers heeft minuten gemaakt in het shirt van Sevilla FC. De grootste hiervan is ongetwijfeld Diego Maradona, al was het slechts voor een enkel seizoen. Sevilla FCRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Sevilla

Sevilla Fútbol Club, ofwel Sevilla FC, is de professionele voetbalclub uit Sevilla. De club is opgericht in 1890, wat het een van de oudste clubs van Spanje maakt. Sevilla ligt in Zuid-Spanje en is een van de grotere steden van Spanje. De club komt uit in de Primera División, ook wel bekend als de La Liga. 

Sevilla FC is één van de grotere clubs van Spanje, met een mooie prijzenkast. Een aantal grote spelers heeft minuten gemaakt in het shirt van Sevilla FC. De grootste hiervan is ongetwijfeld Diego Maradona, al was het slechts voor een enkel seizoen. Sevilla FC is de meest succesvolle club in de Europa League.

Beginjaren van Sevilla FC

Toen Sevilla FC werd opgericht speelde het alleen in de regionale competities. In 1934/1935 maakte Sevilla FC zijn debuut in de Primera División, de hoogste divisie van Spanje. In dat seizoen werd bovendien de beker gewonnen. In 1946 kwam het grootste succes van Sevilla tot dan toe: het winnen van de landstitel.

Dit kunstje werd niet meer herhaald, waarna in 2000 zelfs een zwarte periode volgde voor Sevilla: het degradeerde naar de Segunda División. De club rechte haar rug, werd kampioen en keerde het volgende seizoen terug op het hoogste niveau. Hierna ontpopte Sevilla zich tot een subtopper in Spanje.

Succesvol in Europa

In de recente jaren geldt Sevilla in Europa als één van de meest succesvolle clubs. In het seizoen 2005/2006 won de club voor het eerst de UEFA Cup na een 4-0 zege op Middlesbrough. In ditzelfde jaar won Sevilla ook de Supercup door met 3-0 te winnen van FC Barcelona. Het team van 2006 werd dat jaar verkozen tot beste voetbalteam ter wereld.

Tot aan het einde van het daaropvolgende seizoen, 2006/07, streed Sevilla mee om het kampioenschap. Helaas werd Sevilla FC geen kampioen, maar het won wel de Copa del Rey. In de finale werd Getafe CF met 1-0 verslagen.

Nadat de UEFA Cup werd omgedoopt tot de Europa League was Sevilla tussen 2014 en 2016 ook nog eens drie maal op rij de sterkste van het toernooi. Door een nieuwe regel stroomde Sevilla na de winst in 2016 door naar de Champions League, waarin het minder succesvol is.

Stadion en fans

De thuisbasis van Sevilla FC is sinds 1958 het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Dit stadion biedt plaats aan meer dan 45.000 toeschouwers en is in 1997 volledig gerenoveerd. Het stadion is twee keer gebruikt voor interlands tijdens een WK, allebei de keren tijdens het WK 1982. Ook is de Europacup 1 finale gehouden in het stadion van Sevilla, in 1986 zegevierde Steaua Boekarest tegen FC Barcelona.

De grote rivaal van Sevilla is stadsgenoot Real Betis. De derby staat bekend als één van de belangrijkste wedstrijden in het Spaanse voetbal met zo nu en dan clashes tussen beide fangroepen. Hoewel Sevilla FC sportief gezien de grotere club is, heeft Real Betis meer fans in en rond de stad.