toernooi background image

Boekarest

Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is de Arena Națională, waar het Roemeense voetbalelftal zijn thuiswedstrijden speelt. De stad telt meer dan 2 miljoen inwoners en centraal in het zuiden van Roemenië. Het is er ten opzichte van Nederland een uur later.

Lokale tijd Boekarest
Lokale tijd Boekarest

Arena Națională: het podium voor het EK 2020 in Roemenië

In september 2011 werd voor het eerst tegen een voetbal geschopt in de Arena Națională. Het kwam in de plaats van het Stadionul Național. Er passen 55.634 toeschouwers in het stadion, waarvan 3.600 tot de categorie ‘vip’ behoren. Niet alleen zijn er 360 toiletten, ook kan het dak worden in- en uitgeschoven. Die operatie duurt een kwartier. Om het gebouw heen zijn er ruim 2.000 parkeerplekken. De grootste wedstrijd die er tot nu toe plaatsvond, was de finale van de Europa League in 2012. Vlak voor de deur is er een halte van een trolleybus. Het stadion is zo’n 5 kilometer verwijderd van het stadshart.

boekarest stadion

Het Arena Națională in Boekarest krijgt drie wedstrijden van poule C toegewezen. Ook komt er één duel in de tweede ronde, namelijk die tussen de winnaar van poule F tegen een nummer drie van poule A, B of C. Die wedstrijd is op maandag 28 juni 2021. Roemenië heeft zich niet direct geplaatst voor het EK, waardoor Nederland alle drie de groepsduels in Amsterdam speelt. Zondag 13 juni (18:00 uur) speelt Oostenrijk tegen de winnaar van de play-offs in Boekarest. Vervolgens komt op 17 juni (15:00 uur) Oekraïne uit tegen de winnaar van League D. Maandag 21 juni (18:00 uur) speelt Oekraïne tegen Oostenrijk in de Roemeense stad

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen, liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Zondag 13 juni 2021
Oostenrijk - Play-off winner D
18:00 uur
Donderdag 17 juni 2021
Oekraïne - Play-off Winner D
15:00 uur
Maandag 21 juni 2021
Oekraïne - Oostenrijk
18:00 uur
Maandag 28 juni 2021
Achtste finale 1F - 3A/B/C
21:00 uur

Hoe kom je in Boekarest? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

De Roemeense hoofdstad heeft twee vliegvelden. Het Henri Coandă International Airport ligt 16 kilometer ten noorden van het stadscentrum. Het is de drukste luchthaven van het land en het bedient circa 13 miljoen passagiers per jaar. Dichterbij (8 km vanaf het centrum) ligt het Aurel Vlaicu International Airport, gespecialiseerd in vip- en zakelijke vluchten. Op het gebied van openbaar vervoer zijn er veel opties: bus, trein, tram, trolleybussen en zelfs lightrail, een hybride van tram en trein. Natuurlijk kan je ook een taxi staande houden of een minibusje delen, de zogeheten microbuze. Voor het OV heb je een pas nodig: de Activ of Multiplu kaart. Een enkeltje kost nog geen euro. Een taxi kost zo’n 40 eurocent per kilometer.

De Roemeense hoofdstad telt een kleine 200 hotels. Een deel daarvan is een filiaal van een internationale keten, zoals Ramada, Radisson Blu, Ibis, JW Marriott, Hilton, Mercure en Sheraton. Ramada is de grootste aanbieder en beschikt in Boekarest over maar liefst 910 hotelkamers. Phoenicia Hotels volgt met ruim 600 kamers. Sommige hotels hebben markante en ontzagwekkende gebouwen neer laten zetten, zoals het Rin Grand Hotel en het InterContinental Bucharest. In het laatstgenoemde hotel is elke hotelkamer zo ontworpen dat vanuit het raam een prachtig stadspanorama zichtbaar is. Wil je een appartement of neem je genoegen met een kamer? Kijk dan rond op Airbnb.

De voetbalbond UEFA zal Boekarest niet overslaan en slaat ook daar zijn kampen op om de feestsfeer op te krikken. UEFA Festival Bucharest behelst onder meer het Football Village dat gedurende Euro 2020 gratis toegankelijk is. Muziek, shows, voetbalveldjes, eten: alles is aanwezig voor een vermakelijke dag. En niet onbelangrijk, schermen met daarop alle wedstrijden van het EK. Vooral als de Roemenen meedoen aan de eindronde zal de Fan Zone volgepakt zijn met tienduizenden schreeuwende supporters. Wil je een iets gemoedelijkere omgeving? Zoek dan een sportsbar op, bijvoorbeeld Halftime Pub, Champions Sports Bar of inFusion Bistro. Een van de populairste uitgaanslocaties is het gebied Lipscani.

Heb je interesse in de geschiedenis van Roemenië, overweeg dan een bezoek aan het Museum of the Romanian Peasant of Dimitrie Gusti National Village Museum (in de open lucht). Het stadscentrum kent talrijke markante eeuwenoude gebouwen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het National Museum of Art of Romania en wie graag in de natuur vertoeft, heeft de keus uit onder meer Nichita Stănescu Park en King Michael I Park. Misschien heb je geluk en vindt er in de Romexpo Dome een ander topsportevenement plaats. De Roemeense keuken bevat een duizelingwekkende hoeveelheid soepen en de nodige vleesgerechten, zoals frigărui, de Roemeense variant van kebab. In de zomer is het er tegen de 30 graden Celsius.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Reizen van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: dit duurt ruim 99 uur, waarbij je vijf keer moet overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets  snel stijgen. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan reis je gemakkelijk van land naar land zonder aan regels te zijn verbonden.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?