toernooi background image

Bakoe

Bakoe, ook wel Baku genoemd in het Azerbeidzjaans, is één van de twaalf EK 2020 speelsteden. De speelstad ligt in Azerbeidzjan en het voetbalstadion heet Baku Olympisch Stadion. Het Azerbeidzjaans voetbalelftal speelt hier zijn thuiswedstrijden. De stad telt zo’n 2,4 miljoen inwoners en geldt als de belangrijkste havenstad aan de Kaspische Zee. Van alle speelsteden is Bakoe de meest oostelijk gelegen locatie. Het is in Bakoe twee uur later dan in Nederland.

Lokale tijd Bakoe
Lokale tijd Bakoe

Olympisch Stadion: het podium voor het EK 2020 in Azerbeidzjan

Het Olympisch Stadion van Bakoe is in 2015 opgeleverd in het kader van de Europese Spelen 2015 en ligt aan de rand van het meer Boyuk Shor. In het stadion passen 69.870 toeschouwers. Het staat pal in het Olympisch dorp, waar het wordt omringd door andere sporthallen en trainingsfaciliteiten. Ook werden er tegelijk nieuwe hotels, parkeerplaatsen en groenvoorzieningen uit de grond gestampt. Op 29 mei 2019 werd er al een belangrijke wedstrijd gespeeld: de finale van de Europa League. De club Qarabag speelde er in 2017-2018 zijn thuiswedstrijden in de Champions League.

bakoe stadion ek
Datum
Wedstrijd
Aanvang
Zaterdag 12 juni 2021
Wales - Zwitserland
15:00 uur
Woensdag 16 juni 2021
Turkije - Wales
18:00 uur
Zondag 20 juni 2021
Zwitserland - Turkije
18:00 uur
Zaterdag 3 juli 2021
Kwartfinale W40 - W38
18:00 uur

Bakoe is het decor van drie wedstrijden uit poule A, plus één van de vier kwartfinales. Zaterdag 12 juni (15:00 uur) speelt Wales tegen Zwitserland en op woensdag 16 juni (18:00 uur) speelt Turkije tegen Wales. De laatste groepswedstrijd in Bakoe zal gespeeld worden op zondag 20 juni (18:00 uur) tussen Zwitserland en Turkije. De geplande kwartfinale is de derde van de vier wedstrijden. Na zaterdag 3 juli nemen we weer afscheid van Bakoe als gastheer van EK-wedstrijden. Azerbeidzjan heeft zich niet gekwalificeerd voor het EK, noch de play-offs.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen, liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Hoe kom je in Bakoe? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

De tijden van paardenkoetsen zijn inmiddels wel voorbij in Bakoe. Inmiddels is de stad van alle gemakken voorzien wat betreft vervoersmogelijkheden. Zo’n 15 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad bevindt zich het Heydar Aliyev International Airport, dat rond de 1 miljoen passagiers per jaar verwerkt. Tussen Schiphol en Baku zijn er geen directe vluchten, alleen vluchten met een tussenstop.

Binnen de stad kan je gebruikmaken van het treinnetwerk, de metro en zelfs een kabelspoorweg; de Baku Funicular. De plaatselijke variant van de OV-chipkaart heet BakuCard. Reizen met het openbaar vervoer binnen Baku is goedkoop en kost minder dan een euro. Een taxi kost circa 30 eurocent per kilometer. Goed om te weten: voor Azerbeidzjan heb je een visum nodig om het land binnen te komen.

Hieronder hebben we nog een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Bakoe is een van de grootste toeristische trekpleisters in de Kaukasus. Enkele van de grootste internationale hotelketens hebben een vestiging in de stad, zoals Hilton, Four Seasons, JW Marriott, Sheraton en Hyatt. De gebouwen die deze ketens hebben neergezet zijn sprookjesachtig. De prijs per overnachting helpt je overigens snel uit de dromen: Bakoe is op dit vlak zeker niet goedkoop. Four Seasons is het enige hotel in het stadscentrum en bevindt zich binnen de vroegere stadsmuren. Hoge plafonds, trappenhuizen van marmer, kroonluchters aan het plafond: op deze plek kan je baden in luxe. Wil je van het normale leven proeven? Zoek dan een kamer via Airbnb.

Ook in Bakoe gaat de voetbalbond UEFA zijn best doen om de sfeer te verhogen. Zo wordt er een UEFA Festival georganiseerd met als pijlers kunst, cultuur, muziek en natuurlijk voetbal. Het hart van dit gratis festival wordt gevormd door het Football Village. Er worden ook schermen gemonteerd waarop de wedstrijden van het EK 2020 worden vertoond. Wil je zelf een balletje trappen? In het voetbaldorpje worden voetbalveldjes aangelegd. Ook op andere plekken in de stad zal het niet heel lastig zijn een openbare gelegenheid te vinden die de tv aanzet voor het voetbal. Een van de populairste plekjes om te stappen is Fountain Square. Daar kan je in de Ierse pub Finnegan’s of anders in de Phoenix Bar aanschuiven om de voetbalwedstrijden te volgen.

Bijna honderd procent van de bevolking van Azerbeidzjan is moslim. Wel kent het land een scheiding van kerk en staat en religie wordt in vergelijking met andere islamitische landen minder zichtbaar getoond. Concreet: het is toegestaan om te drinken op openbare plekken, homoseksualiteit is niet strafbaar en ook tijdens de Ramadan zijn winkels open. De architectuur is soms futuristisch: check gebouwen als Flame Towers, Azersu en SOFAZ. De winkelcentra concurreren met elkaar om de meest glamoureuze uitstraling. In onder meer in Port Baku, het Park Bulvar en de Ganjlik Mall kan je urenlang verdwalen. In de zomer is het tegen de dertig graden, maar kan soms wel een harde wind de kop opsteken. Vandaar de naam Bakoe, dat in het Perzisch ‘geslagen door de wind’ betekent.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Als je met de trein van Amsterdam naar Bakoe reist, is dat nogal een onderneming: die trip duurt wel 99 uur waarbij je minstens vijf keer moet overstappen. Reis je met het vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets oplopen. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan gelden er minder strenge regels en controles.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?