toernooi background image

Kopenhagen

Kopenhagen – de hoofdstad van Denemarken – is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is het Parken Stadium, de thuisbasis van FC Copenhagen en het Deense nationale elftal. Kopenhagen ligt in het noordoosten van het land en heeft tegen de 800.000 inwoners. De tijd is identiek aan die in Nederland.

Lokale tijd Kopenhagen
Lokale tijd Kopenhagen

Parken Stadium: het podium voor het EK 2020 in Denemarken

Het Parken Stadium, of het Telia Parken zoals het vanwege de huidige sponsor heet, is geopend in 1992. In 2001 en 2009 volgden verbouwingen om het stadion aan de moderne eisen te laten voldoen. De capaciteit is ruim 35.000 plekken. Het bouwwerk kwam in de plek van het vorige nationale stadion, het Københavns Idrætspark. Sinds 2014 is gratis wifi op hoge snelheid beschikbaar, welke verzorgd wordt door de provider Telia. In 2000 was Parken Stadium de locatie van de finale van de Europa League. Het stadion bevindt zich op vier kilometer van het centrum. Kom je met de bus of trein? Stap dan uit bij halte Østerport, daarna is het een kwartier lopen.

stadion parken kopenhagen

In de Deense hoofdstad worden drie groepsduels in poule B gespeeld en ook een wedstrijd in de tweede ronde. Denemarken behoort tot de 24 deelnemers van het Europees kampioenschap voetbal en wordt dus ook in poule B geplaatst. Zaterdag 12 juni (18:00 uur) speelt Denemarken tegen Finland en op donderdag 17 juni (18:00 uur) staat het thuisland tegenover België. De laatste groepswedstrijd zal plaatsvinden op maandag 21 juni (21:00 uur) en dan neemt Denemarken het op tegen Rusland.  Na maandag 28 juni verlaat het voetbalcircus Kopenhagen.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Zaterdag 12 juni 2020
Denemarken - Finland
18:00 uur
Donderdag 17 juni 2020
Denemarken - België
18:00 uur
Maandag 21 juni 2020
Rusland - Denemarken
21:00 uur
Maandag 21 juni 2020
Achtste finale 2D - 2E
18:00 uur

Hoe kom je in Kopenhagen? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

De hoofdstad van Denemarken beschikt over de grootste luchthaven van Scandinavië: Copenhagen Airport. Het vliegveld heeft directe trein- en metroverbindingen met het stadscentrum. Tijdens het spitsuur is het niet aan te raden om met een auto door Kopenhagen te rijden. Openbaar vervoer brengt je sneller op de plek waar je wilt zijn. De netwerken heten Copenhagen S-Train en Copenhagen Metro. Daarnaast is het een fietsvriendelijke stad. Er zijn meer fietsen dan inwoners. Tel je alle fietspaden in Kopenhagen bij elkaar op, dan kom je uit op 400 kilometer. Met een City Pass kan je overdag onbeperkt reizen via het OV. De pas kost 21 euro. Een taxi kost ongeveer 2 euro per kilometer.

In de eerste decennia van deze eeuw is de totale capaciteit van de hotels in Kopenhagen flink gegroeid. Een zeer opvallend hotel is Hotel d’Angleterre, dat al sinds 1755 bestaat. Het was destijds een van de eerste luxehotels ter wereld. De eerste wolkenkrabber in Kopenhagen betrof ook een hotel, het in 1960 geopende Radisson Collection Hotel. Ook de grote ketens hebben een stekje in de Deense hoofdstad, waaronder Marriott, Crowne Plaza, Best Western en First Hotels. Qua capaciteit de grootste van de stad is Arp-hansen Hotel Group met liefst 2.955 hotelkamers. Scandic volgt met 1.545 kamers. Hotel Reye zit op loopafstand van Parken Stadium.

Denen zijn dol op restaurants en bars. Zet je het aantal horecagelegenheden af tegen het aantal inwoners, dan steekt Kopenhagen er wereldwijd qua aantallen met kop en schouders bovenuit. Het nachtleven gaat door tot in de kleine uurtjes. Je hoeft alleen maar naar de Deense biertraditie te kijken om te beseffen dat ze ook van een drankje houden. De populairste plekken om uit te gaan, zijn Istedgade plus Enghave Plads in Vesterbro, Sankt Hans Torv in Nørrebro en Frederiksberg. Daar zullen ongetwijfeld ook de nodige tv’s en schermen worden aangeboden om Euro 2020 op te bekijken. De UEFA zal zijn Football Village optuigen bij Ofelia Beach.

Ooit was Kopenhagen wellicht een wat suffig Scandinavisch slaapstadje, maar na flinke miljoeneninvesteringen is het omgetoverd tot een cultureel paradijs. Het Nationaal Museum is het grootste archeologische museum van het land, de National Gallery heeft werk van talloze beroemde schilders (ook Rembrandt) en Ny Carlsberg Glyptote bevat Griekse en Romeinse sculpturen. Vega is een gerespecteerde concertzaal waar grote muzikanten neerstrijken, maar als je liever de underground-scene induikt, is Ungdomshuset een must. Twee grote amusementsparken zijn Tivoli en Dyrehavsbakken. Het populairste park is Rosenborg Castle Gardens en Copenhagen Zoo is een van de oudste dierentuinen in Europa. In de zomer is het rond de 18 graden Celsius in de stad.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Een treinreis van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: die trip duurt zeker 99 uur. Je moet dan ook nog eens vijf keer overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets stijgen. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan hoef je geen rekening te houden met strenge regels en controles.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?