toernooi background image

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg – de tweede grootste stad van Rusland – is tijdens één van de twaalf speelsteden tijdens het Europees kampioenschap 2020. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is het Krestovskistadion, het thuisstadion van Zenit. Het stadion werd gebouwd voor het Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland en droeg toen nog de naam Stadion Sint-Petersburg. Sint-Petersburg ligt in het noordwesten van Rusland en telt rond de 5,4 miljoen inwoners.

Lokale tijd Sint-Petersburg
Lokale tijd Sint-Petersburg

Krestovskistadion: het podium voor het EK 2020 in Rusland

Het Krestovskistadion ligt op het eiland Krestovski en werd geopend in april 2017. Ruim op tijd voor het WK 2018, alhoewel het de bedoeling was dat het al in 2008 klaar zou zijn. De capaciteit is 66.881 plekken. Het dak kan worden geopend en gesloten en er zijn 560 plekken voor minder valide mensen, waaronder 266 plekken voor rolstoelgebruikers. Het stadion is gebouwd op de plek waar eerst het Kirov Stadium stond, dat in 2006 is afgebroken. Het wordt het derde grote toernooi dat zich deels in het Krestovkistadion afspeelt: de Confederations Cup 2017 en het WK 2018 deden de ‘Gazprom Arena’ ook al aan.

stadion sint petersburg rusland

Het Krestovskistadion is het decor voor drie groepswedstrijden in poule B en één kwartfinale. Zaterdag 12 juni (21:00 uur) komt België op bezoek in Sint-Petersburg. En op woensdag 16 juni (15:00 uur) spelen de Russen tegen Finland. Maandag 21 juni (21:00 uur) sluiten België en Finland de groepsfase af in de Russische stad. Vrijdag 2 juli 2020 is de laatste dag waarop dit Europees kampioenschap zich ook in Rusland afspeelt.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaliter is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Ditmaal moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Zaterdag 12 juni 2021
België - Rusland
21:00 uur
Woensdag 16 juni 2021
Finland - Rusland
15:00 uur
Maandag 21 juni 2021
Finland - België
21:00 uur
Vrijdag 2 juli 2021
Kwartfinale W41 - W42
18:00 uur

Hoe kom je in Sint-Petersburg? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Het grootste vliegveld in de nabijheid van Sint-Petersburg is Pulkovo International Airport, 23 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Het is qua passagiers de derde grootste luchthaven van Rusland. De buslijnen 39, 39E en K39 rijden tussen Pulkovo airport en het centrale metrostation Moskovskaya. Binnen de stad is een groot netwerk van bussen, trams en trolleybussen aanwezig. Wil je het echt op zijn Russisch doen, houd dan een matroesjka vast. Dat is een taxibusje die vaste routes rijdt, maar waarbij de chauffeur gerust een beetje wil uitwijken als dat nodig is. Een enkeltje OV kost minder dan één euro. Blijf je een tijdje in de stad, koop dan de voordelige Podorozhnik Card. Een taxi kost circa 0,30 euro per kilometer.

Moskou is de hoofdstad van Rusland, maar Sint-Petersburg wordt gezien als de culturele hoofdstad. Dat trekt de nodige toeristen en binnenlandse reizigers aan. Geen wonder dat er in de stad zoveel hotels te vinden zijn: 685 stuks, waaronder vestigingen van grote ketens als Park Inn, Crowne Plaza, Marriott, Hilton, Radisson Blu en Ibis. Park Inn is de marktleider en heeft in de stad beschikking over 2.495 hotelkamers. De prijzen liggen stukken lager dan in het westen van Europa, al kan dat tijdens Euro 2020 veranderen. Wil je vlakbij het centrum verblijven, dan zijn Mushroom, Asmera en Landorff goede opties. Ga je via Airbnb op zoek naar een stekje, controleer dan wel of de verhuurders Engels spreken.

Vergeleken met het achterland van Rusland is Sint-Petersburg vooruitstrevend en dat geldt ook voor zaken als amusement, vrijetijdsbesteding en popcultuur. Op en rond de straat Dumskaja en Rubinstein gaat het zeker lukken om clubs en cafés te vinden die de wedstrijden van het EK 2020 vertonen. Of ga naar een sportsbar, dan zit je zeker goed. Enkele opties zijn Streed Food Bar No. 1, dat aan de rivier Neva ligt, Tower Pub die altijd open is, Bruxeless dat zoals de naam aangeeft Belgisch bier tapt of Bar 17 als je ook van ijshockey houdt. De UEFA zal op een nog nader te bepalen locatie een Fan Zone opzetten.

Het grootste museum van de stad is Hermitage Museum, dat gelijk ook het tweede grootste kunstmuseum ter wereld is. Het Russian Museum focust op het hele land, het Saint Petersburg Museum of History beperkt zich tot de stad. En dan zijn er nog dik 200 andere musea, 80 theaters, 62 bioscopen, 100 jaarlijkse festivals en 45 galerijen. Het grootste park is Sosnovka en een park op het eiland waar het Krestovskistadion is gebouwd, is Maritime Victory Park. Een makkelijke plek om te eten is Marketplace, een soort buffetrestaurant waar je van ontbijt tot nachtelijke snack terecht kan. De temperatuur is in de zomer gemiddeld 20 graden Celsius.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Reis je met het vliegtuig? Boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets over de kop gaan. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje.  Dan zit je minder aan strenge regels en controles vast.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?