Nationaal elftal

Ierland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Ierland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Wat is de stand van Ierland in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen Iers elftal

Iedere uitslag van Ierland check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

The Boys in Green

Pas in 1988 maakte Ierland zijn debuut op een groot toernooi, de Olympische Spelen daargelaten. Ook opvallend is dat de Ieren zo vaak in de play-offs van het kwalificatietraject betrokken raken. Hier is het verhaal van The Boys in Green.

De eerste interland van Ierland in 1924

De politieke, sociale en religieuze conflicten binnen Ierland hadden ook hun weerslag op de ontwikkeling van het Ierse voetbal. Al in 1880 werd de Irish Football Association (IFA) opgericht, die tegenwoordig de belangen van Noord-Ierland behartigt. De Football Association of Ireland (voor het huidige Ierland) bestaat sinds 1921.

Tussen 1882 en 1924 bestond er één Iers nationaal elftal onder auspiciën van de IFA, al werd in 1920 het land opgedeeld in Noord-Ierland en de Vrijstaat Ierland. Laatstgenoemde nam deel aan de Olympische Spelen van 1924. In de kwartfinale was Nederland te sterk. De Vrijstaat trachtte zich te plaatsen voor het WK 1934 maar redde het niet tegen België en Nederland.

De scheiding van Ierland

Ondertussen was er een onwerkbare situatie ontstaan: beide bonden claimden heel Ierland te representeren en vonden dat ze dus ook spelers uit zowel het noorden als zuiden mochten selecteren. Het werd wel erg bont toen eind jaren 40 vier spelers voor beide bonden kwalificatieduels voor het WK 1950 gingen spelen. FIFA greep in en beval dat voortaan twee namen werden gebruikt: Republiek Ierland en Noord-Ierland.

Eindelijk kwam er wat rust in de tent, al vertaalde zich dat niet direct in betere prestaties. In 1966 mocht Ierland ruiken aan het WK, maar de play-offs werden verloren van Spanje. In 1986 werd Jack Charlton aangesteld als bondscoach, hij zag het als zijn primaire taak om een herkenbare tactiek in de selectie te slijpen. Hij hield het zo simpel mogelijk en droeg zijn verdedigers op om altijd de bal naar voren te poeieren.

De beste periode van Ierland

Het directe, fysieke spel met een nadruk op spelhervattingen wierp zijn vruchten af. De beste periode uit het Ierse voetbal brak aan: het EK 1988 werd als groepswinnaar bereikt. In de groepsfase kwam het een punt tekort om Nederland uit de tweede ronde te houden. Op het WK 1990 werd met drie gelijke spelen (ook tegen Nederland) de groepsfase overleefd, waarna Roemenië na strafschoppen werd geklopt. Later winnaar Italië versperde de weg naar de halve finale. Op het WK 1994 kwam Ierland het Nederlands Elftal weer tegen. In de tweede ronde won Oranje met 2-0.

Het tijdperk-Charlton kwam in 1996 – na het mislopen van het EK – ten einde. Zijn opvolgers schopten het tot de tweede ronde van het WK 2002, groepsfase van Euro 2012 en tweede ronde van Euro 2016.

De bekendste spelers van Ierland

Robbie Keane is met 134 keer de meest opgeroepen speler van het Ierse team.  De speler van onder meer Tottenham Hotspur en Leeds is met 68 treffers de topscorer aller tijden van Ierland. Op clubniveau was Damien Duff een van de grootste Ierse toppers. Hij speelde tussen 2003 en 2006 bij Chelsea en werd tweemaal kampioen van Engeland. Een van de steunpilaren van het team in de jaren 90 is Niall Quinn (Arsenal).

Ierland op de FIFA-ranking

Op de allereerste FIFA-ranking ooit, in december 1992, stond Ierland zesde. Vijf jaar later sloot het land het jaar af als 56e terwijl in 2004 de top tien in zicht was. Die golfbewegingen bleven optreden, resulterend in een gemiddelde sinds 1993 van plek 32.