actueel background image

Wat mag je wel en niet meenemen naar het stadion op het EK 2020?

04 okt 2019 | 14:59 0

Yes! Je hebt kaartjes veroverd voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal op het EK 2020 in de Johan Cruijff ArenA. Haal die oranje-items maar uit de doos op zolder. Maar wacht eens even, mag die toeter die je hebt gekocht wel mee het stadion in? En hoe zit het met het drinken van bier tijdens de voetbalwedstrijd? We vertellen je in dit artikel wat je wel of niet mag meenemen naar het stadion. Zo weet je zeker dat jij goed voorbereid het Nederlands Elftal tijdens het EK 2020 naar die overwinning schreeuwt.

Huisregels Johan Cruijff ArenA

Voordat je een EK-wedstrijd gaat bezoeken, raden we je aan om de huisregels van Ajax en die van de UEFA nog eens goed door te lezen. Ajax heeft voor de veiligheid van alle bezoekers deze huisregels opgesteld. Ben je benieuwd naar deze regels? Check ze dan op de website van Ajax.

Regelgeving in stadions EK 2020

De UEFA heeft, net als Ajax, voor grote toernooien een speciale regelgeving ingevoerd. Deze regels rondom het EK 2020 vind je op de website van UEFA.

Let op! Neem je toch artikelen mee die niet zijn toegestaan? Deze worden ingenomen door de beveiliging en krijg je niet meer terug. Wij raden dus aan om deze artikelen thuis te laten.

Wat je ook wilt weten:

Drinken in flesjes, blikjes en glazen zijn vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan. Deze voorwerpen zou je natuurlijk zomaar eens het veld op kunnen gooien. Dat is absoluut niet de bedoeling! Ook alcoholische dranken zijn verboden om mee te nemen naar de wedstrijd. Voordat je het stadion betreedt, mag je ook niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Dit staat in de huisregels van Ajax en de UEFA.

Het is verboden om etenswaren mee te nemen naar de voetbalwedstrijd. In het stadion zijn er veel eet- en drinkgelegenheden waar je iets lekkers kunt kopen. Mocht je toch speciale producten nodig hebben vanwege een ziekte, dan moet je zorgen dat je een doktersverklaring bij je hebt. We raden je aan om dit vooraf te melden bij medewerkers van de Johan Cruijff ArenA, zodat zij hiervan op de hoogte zijn.

Hoeden, sjaals, helmen, vlaggetjes, doeken en andere sfeerartikelen zijn alleen toegestaan als ze onder je stoel passen. Deze kleding en attributen moeten daarnaast voldoen aan de formaateisen (niet groter dan 25x25x25 cm). Ze mogen bovendien geen commerciële uitingen bevatten. Het dragen van merkkleding waarop het merk duidelijk zichtbaar is, is dus verboden. De materialen mogen de brandveiligheid en ontruiming van tribunes niet in gevaar brengen. Houd er rekening mee dat je er altijd voor zorgt dat je jezelf kunt identificeren. De kleding of sfeerattributen mogen deze identificatie niet in de weg zitten. Je bent niet alleen op deze wereld. Houd dus een beetje rekening met je bovenburen. Die hoge hoed is voor jou heel leuk, maar moet het zicht van je bovenbuurman- of vrouw niet belemmeren.

oranje fans man met beker op tribune

Zolang de brandveiligheid en de ontruiming van het stadion niet belemmerd wordt, mag je bepaalde kleinere spandoeken en vlaggen (maximaal 2 meter bij 1,5 meter) meenemen. De teksten en uitingen op deze doeken mogen niet kwetsend, discriminerend, racistisch of commercieel zijn. Dit wordt van tevoren beoordeeld door de aanwezige beveiligers of stewards. Daarnaast mag je sfeerartikelen en tickets niet verkopen aan mede-supporters in of rondom het stadion. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van om en nabij de € 300 euro.

Regels voor spandoeken, banners en vlaggen

  • Doeken en banners groter dan 2 meter bij 1,5 meter zijn niet toegestaan.
  • Vlaggen en stokjes moeten flexibel zijn en mogen maximaal 1 meter lang zijn en een maximale omtrek hebben van 1 centimeter.

Het afsteken van fakkels of vuurwerk in het stadion is ten strengste verboden. Vanuit de KNVB en de UEFA krijgt de supporter van het betreffende land en het land zelf een fikse boete als dit wel gebeurt. Mocht je vuurwerk afsteken, dan krijg je een stadionverbod van 18 maanden en kun je rekenen op een boete van minstens € 450 euro.

Sinds 2008 geldt er in de Johan Cruijff ArenA een algemeen rookverbod. Ook e-smokers mogen hun rookwaar niet meenemen naar de wedstrijd. Hiermee stimuleert Ajax een rookvrije omgeving. Dit geldt niet alleen voor voetbalwedstrijden, maar voor alle andere sportevenementen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.