actueel background image

Hoe vaak mogen spelers wisselen tijdens een wedstrijd?

25 sep 2019 | 14:23 0

De spelers op het veld moeten het voor hun land doen, maar ook de bondscoach heeft tijdens de wedstrijd nog mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de wedstrijd. Soms loopt het niet zoals gewenst, misschien heeft een speler zijn dag niet of slaat de vermoeidheid toe. In dat geval kan de trainer ervoor kiezen om voetballers te wisselen. Maar hoe werkt dat precies en welke regels gelden er rondom het wisselen van spelers tijdens het EK 2020?

Hoe vaak mag je wisselen bij het voetbal tijdens het EK?

– Reguliere speeltijd: 3 wissels per team
– Extra tijd: 1 wissel per team

Lange tijd was het voor landen mogelijk om drie keer per wedstrijd te wisselen. De bondscoaches maakte hier dan ook dankbaar gebruik van, maar het was ook vooral een tactisch spelletje. Een verlenging kon roet in het eten gooien. Spelers kregen kramp en de trainer kon in de beslissende verlenging niet meer wisselen. Of een doelman kreeg rood en er moest een veldspeler op doel. Dit is verleden tijd, want nu kunnen landen maximaal vier keer wisselen mocht er extra speeltijd aan te pas moeten komen. Het is je vast niet onbekend dat een gewisselde speler niet meer terug het veld in mag.

speler wissel tijdens wedstrijd

Hoe vaak mag je spelers wisselen bij een verlenging?

Het wisselen van spelers in de verlenging van een wedstrijd kon vroeger alleen als de trainer nog een wissel over had. Het zuinig omgaan met het totale aantal van drie wissels was dan ook noodzakelijk. Sinds het WK 2018 in Rusland krijgen de landen een extra wisselmogelijkheid als de wedstrijd verlengd wordt. De eerste keer dat er een vierde wissel op een eindtoernooi aan te pas kwam was dan ook in 2018. Op 1 juli 2018 bracht het gastland Aleksandr Erohkin in het veld, de Rus is de eerste vierde wissel in de geschiedenis van het professionele voetbal.

Hoeveel wisselspelers mogen er maximaal op de bank zitten?

De algemene regel binnen het betaalde voetbal is dat er bij een land zeven wisselspelers op de bank mogen plaatsnemen. In het seizoen 2018/2019 werd er een verandering doorgevoerd hierin. In de finale van de Champions League, Europa League en de Supercup mochten er twaalf spelers plaatsnemen op de bank. Mogelijk zal deze nieuwe regel ook worden doorgevoerd gedurende het EK 2020.

Hoeveel reservespelers mag een team maximaal meenemen?

Alle landen die deelnemen aan het EK 2020 mogen 23 spelers meenemen naar het eindtoernooi. Het gaat dan om elf basisspelers en twaalf reservespelers. Mogelijk mogen alle twaalf de reservespelers dan ook plaatsnemen op de bank tijdens het EK 2020. Dit zal de bondscoach meer mogelijkheden geven om in te grijpen tijdens een wedstrijd. De selectie moet enkele weken voor de start van het toernooi definitief zijn doorgegeven aan de UEFA. Daarna mogen er geen wijzigingen meer worden gedaan, mits daar een goede reden voor is. Een zware blessure zou een reden kunnen zijn.

Gelden er nieuwe spelregels rondom het wisselen van spelers dit EK?

Alle landen mogen tijdens de wedstrijden op het EK driemaal wisselen in de reguliere speeltijd. Wanneer er een verlenging aan te pas moet komen, krijgen de landen nog één extra wissel. Deze nieuwe spelregel was al van kracht op het WK 2018 en zal ook gedurende het EK 2020 gelden.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.