actueel background image

Alle topscorers op het Europees Kampioenschap voetbal

13 jan 2020 | 13:35 0

Sinds 1960 spelen de beste Europese landen op het EK-voetbal. Los van de EK-titel strijden de voetballers ook voor individuele prijzen. Een voetballer kan uitgeroepen tot speler van het toernooi, zowel algemeen als op een bepaalde positie. Er is echter maar één prijs waar de spitsen aanspraak op willen maken en dat is de felbegeerde topscorerstitel. Door de jaren heen kende het toernooi diverse topscorers, waaronder diverse iconen. Bekijk hieronder alle topscorers op het Europees Kampioenschap voetbal:

1960: Heutte, Ivanov, Ponedelnik, Galić, Jerković

In 1960 werd er voor de eerste keer in de historie een EK-voetbal gespeeld. Er waren slechts vier deelnemende landen, waardoor er alleen twee halve finales, een troostfinale en een finale werden gespeeld. De titel ging naar de Sovjet-Unie, maar een viertal spelers wonnen de topscorerstitel. De Fransman François Heutte scoorde tweemaal. Datzelfde deed een tweetal uit de Sovjet Unie, namelijk Valentin Ivanov en Viktor Ponedelnik. Daarnaast kwamen de Joegoslaven Milan Galić en Dražan Jerković ook twee keer tot scoren.

1964: Ferenc Bene, Dezső Novák, Jesús María Pereda

Het EK 1964 kende ook slechts vier deelnemers en dus ook vier wedstrijden. Er waren tien spelers die tot scoren kwamen tijdens het eindtoernooi, maar een drietal scoorde tweemaal. De Hongaren Ferenc Bene en Dezső Novák hadden een belangrijk aandeel in de derde plaats van het land. De Spanjaard Jesús María Pereda kwam ook tot twee treffers en werd met zijn land Europees Kampioen.

1968: Dragan Džajić

Het EK 1968 bestond uit vier deelnemende landen, maar ditmaal was er slechts één topscorer. De Joegoslaviër Dragan Džajić scoorde twee doelpunten en kroonde zichzelf tot topscorer. Het was uiteindelijk een troostprijs voor de spits, aangezien de EK-titel naar de Italiaanse ploeg ging. Er werden in 1968 twee finales gespeeld, aangezien de eerste in een gelijkspel eindigde. In de tweede finale won Italië met 2-0.

1972: Gerd Müller

De Duitser Gerd Müller scoorde als eerste topscorer ooit op een EK meer dan twee doelpunten. De aanvaller kwam uit voor West-Duitsland en won het toernooi. De Duitser scoorde tweemaal in de halve tegen België (2-1) en tekende twee treffers aan in de finale tegen de Sovjet-Unie (3-0). Gerd Müller maakte zichzelf dan ook onsterfelijk in Duitsland tijdens het EK 1972 in België.

gerd muller duits elftal

1976: Dieter Müller

Het EK 1976 bleek een prooi voor Tsjecho-Slowakije. De topscorer van het eindtoernooi kwam wederom uit West-Duitsland. De Duitser Dieter Müller kwam vier keer tot scoren. In de halve finale tegen Joegoslavië was de aanvaller driemaal trefzeker, waaronder twee doelpunten in de verlenging. In de finale scoorde Dieter Müller wederom, maar dat duel ging na strafschoppen verloren.

1980: Klaus Allofs

De prijs voor de topscorer op het EK 1980 ging naar Klaus Allofs. De West-Duitser scoorde drie keer en dat was voldoende voor de individuele prijs. De aanvaller scoorde een hattrick tegen Nederland in de halve finale, waardoor West-Duitsland met 3-2 won. In de finale scoorde Allofs niet, maar West-Duitsland won wel het EK 1980.

1984: Michel Platini

In 1984 ging de topscorerstitel niet naar een West-Duitser, ditmaal was de Fransman Michel Platini de topscorer. Frankrijk speelde op het EK 1984 maar liefst vijf wedstrijden en Platini kwam negen keer tot scoren. In de groepsfase won Frankrijk dankzij een hattrick van Platini van Joegoslavië. In de halve finale was Platini de grote man tegen Portugal dankzij een heel laat en beslissend doelpunt. In de finale tegen Spanje scoorde Platini wederom en won zijn land met 2-0.

1988: Marco van Basten

Nederland won het EK 1988 en dat was grotendeels te danken aan Marco van Basten. De iconische spits scoorde vijf doelpunten, waaronder een drietal treffers in de groepsfase. In de halve finale tegen West-Duitsland kwam de aanvaller tot scoren, waardoor Nederland met 2-1 won. In de finale versloeg Oranje het sterke Joegoslavië met 0-2 en ook in dat duel was Van Basten één van de doelpuntenmakers.

EK 1988 team

1992: Larsen, Riedle, Bergkamp, Brolin

Het EK 1992 kende met Denemarken een verrassende winnaar. Nederland werd in de halve finale na strafschoppen uitgeschakeld door de Denen en ook Duitsland moest er in de finale aan geloven. Het toernooi kende ook vier topscorers. De Deen Henrik Larsen, de Duitser Karl-Heinz Riedle, de Zweed Tomas Brolin en onze eigen Dennis Bergkamp scoorde drie doelpunten.

1996: Alan Shearer

Het EK 1996 werd door Duitsland gewonnen, maar het was de Engelsman Alan Shearer die er met de topscorerstitel vandoor ging. Shearer kwam in alle wedstrijden van Engeland tot scoren. Het Engelse sprookje kwam in de halve finale ten einde, de ploeg verloor van de uiteindelijke winnaar Duitsland. Shearer kwam vijfmaal tot scoren op het EK 1996.

2000: Patrick Kluivert en Savo Milošević

Het EK 2000 werd georganiseerd in Nederland en België. De Belgen werden al snel uit het toernooi geknikkerd, terwijl het Nederlands elftal doorstoomde naar de halve finale. Dit was grotendeels te danken aan de doelpunten van Patrick Kluivert. De Nederlandse spits scoorde vijf doelpunten, waaronder een hattrick in de kwartfinale. Naast Kluivert kwam ook Savo Milošević vijfmaal tot scoren.

2004: Milan Baroš

Het EK 2004 was één van de meest opmerkelijke eindtoernooien. Dit kwam vooral omdat Griekenland tegen alle verwachtingen in de EK-titel won. De topscorer van het toernooi was Milan Baroš. De Tsjechische spits wist vijf keer het net te vinden. Baroš was ook verantwoordelijk voor de winst op Nederland (2-3).

2008: David Villa

David Villa is één van de beste Spaanse spitsen aller tijden en dat liet hij op het EK 2008 zien. De aanvaller kwam vijf keer tot scoren op het toernooi. In het eerste groepsduel scoorde de spits al vier keer en in het tweede groepsduel kwam Villa ook éénmaal tot scoren.

david villa spaanse elftal

2012: Mandžukić, Dzagoev, Gómez, Torres, Ronaldo, Balotelli

Het EK 2012 kende zes topscorers en zij kwamen allemaal drie keer tot scoren. Het bleek een apart toernooi waarin de spitsen niet met scherp schoten. De Kroaat Mario Mandžukić en de Rus Alan Dzagoev vlogen er in de groepsfase al uit. De Duitser Mario Gómez scoorde alleen in de groepsfase, waarin tweemaal tegen Nederland. Cristiano Ronaldo kwam voor Portugal ook driemaal tot scoren, waarvan twee doelpunten tegen de Oranje Leeuwen. De Italiaan Mario Balotelli scoorde twee keer in de halve finale en één keer in de groepsfase. De titel ging naar het Spaanse elftal, mede door drie doelpunten van de spits Fernando Torres.

2016: Antoine Griezmann

Het EK 2016 kende maar liefst 24 deelnemende landen. De EK-titel werd in een spannende finale gewonnen door Portugal. Het gastland Frankrijk ging onderuit in de finale, ondanks het feit dat Antoine Griezmann met zes doelpunten de topscorer van het eindtoernooi werd. De spits van FC Barcelona scoorde in de groepsfase slechts één doelpunt. Hij maakte dat goed door in de achtste finale, kwartfinale en de halve finale tot scoren te komen. In de finale scoorde Frankrijk niet en won Portugal na een zinderende verlenging met 1-0.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.