actueel background image

Éder: de Portugese held van het EK 2016

03 feb 2020 | 10:37 0

Wij gaan even terug naar 10 juli 2016, want op die dag werd de EK-finale 2016 gespeeld. Het gastland Frankrijk en Portugal stonden tegenover elkaar in de finale. In het Stade de France voor het toeziend oog van meer dan 75.000 toeschouwers won Portugal voor de eerste keer ooit het Europees Kampioenschap voetbal. De winnende treffer viel pas in de 109e minuut en kwam op naam van Éder.

Beslissing valt pas in de verlenging

De EK-finale van 2016 leek al vroegtijdig een totaal andere wending te krijgen. In de 25e minuut moest sterspeler Cristiano Ronaldo geblesseerd het veld in tranen verlaten. Een harde klap, maar de Portugese selectie leek het weinig te deren. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd waren beide landen dichtbij een winnende treffer. Olivier Giroud, André-Pierre Gignac, Nani en Ricardo Quaresma waren dichtbij een doelpunt. Een verlenging moest uiteindelijk de beslissing gaan brengen.

Portugal was in de verlenging vanaf het eerste moment de bovenliggende partij. De ingevallen aanvaller Éder zag zijn inzet in de 103e minuut van de lijn gehaald worden. Een vrije trap van Raphael Guerreiro raakte enkele minuten later de lat. Desondanks kwam Portugal wel tot scoren, want in de 109e minuut was daar opnieuw Éder. De spits schoot van afstand de winnende treffer in de korte hoek. Hij bekroonde zichzelf op dat moment tot held van Portugal.

eder scoort in finale ek 2016 en viert feest met portugal teams

Wie is Éder?

De volledige naam van de voetballer Éder is ‘Éderzito António Macedo Lopes’. De aanvaller werd op 22 december 1987 geboren in Bissau (Guinee-Bissau). De doelpuntenmaker staat momenteel onder contract bij het Russische Lokomotiv Moskou. In 2012 maakte Éder zijn eerste speelminuten in de nationale ploeg van Portugal. De spits staat bekend als een kopspecialist, maar heeft ook veel snelheid.

Éder speelde in de jeugdopleiding van de Portugese club ADC Adémia. In 2006 speelde de aanvaller 23 wedstrijden in het shirt van Oliveria Hospital, waarin hij maar liefst 18 keer wist te scoren. In het seizoen 2007/2008 speelde Éder 41 wedstrijden voor Tourizense en daar scoorde de spits 11 doelpunten. In de zomer van 2008 debuteerde Éder in de Primeira Liga. In het shirt van Académica Coimbra speelde de spits 83 wedstrijden en scoorde hij 12 doelpunten.

In 2012 genoot Éder van een transfervrije status, waardoor hij de clubs voor het uitkiezen had. Uiteindelijk tekende de aanvaller een contract bij Sporting Club Braga. Tussen 2012 en 2015 kwam Éder maar liefst 60 keer in actie voor de Portugese topclub en tekende hij 26 treffers aan. In juli 2015 maakte de aanvaller de overstap naar Swansea City, waar hij een driejarig contract tekende. In de Premier League kwam Éder geen enkele keer tot scoren en hij mocht na één seizoen alweer vertrekken.

In de winterstop van het seizoen 2015/2016 nam Lille OSC de doelpuntenmaker op huurbasis over van de club uit Wales. Een half jaar later nam de Franse club de speler definitief over. In de tweede seizoenshelft van het seizoen 2017/2018 verhuurde Lille OSC de speler aan Lokomotiv Moskou. In 2018 tekende Éder een contract bij de Russische voetbalclub.

eder in actie tijdens wedstrijd lokomotiv juventus

Éder in het Portugese voetbalelftal

In augustus 2012 mocht Éder zijn debuut maken in het Portugese elftal. De spits speelde zijn eerste interland tegen Luxemburg in de kwalificatie voor het WK. Éder maakte ook deel uit van de selectie op het WK 2014 in Brazilië. De spits scoorde zijn eerste treffer voor Portugal op 16 juni 2015 in een oefenduel tegen de Italiaanse selectie. In de zomer 2016 werd Portugal Europees Kampioen, het enige doelpunt in de finale werd gescoord door Éder.

portugees voetbalteam ek 2016 groep

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.