actueel background image

Hoe zat het ook alweer met de Nations League en het EK?

02 sep 2019 | 12:54 0

Begin september staat Oranje weer aan de start van een reeks interlands. Ditmaal ten behoeve van de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020. Waar Nederland de Nations League voor speelde, was lange tijd niet duidelijk. Wat kon er, met het oog op het EK, bereikt worden met het winnen van de Nations League? Dat en meer leggen we je in dit artikel uit.

De vergissing die iedereen maakte

Win de Nations League en je kwalificeert je automatisch voor het EK. Tenminste, dat is wat iedereen dacht. Het nieuwe landentoernooi was vooraf alles behalve duidelijk voor de voetbalfan. Er ontstonden nog meer vragen onder de fans, toen bekend werd dat de winnaar van de Nations League zich niet kwalificeert voor het EK2020. Noch Portugal, noch Nederland heeft zich dankzij de Nations League al geplaatst voor het Europees Kampioenschap. Zij hebben wel een alternatieve route voor zichzelf gecreëerd door als groepswinnaar te eindigen. Daarover vertellen we je snel meer.

Hoe werkt de Nations League

Er zijn 55 deelnemende EU-landen verdeeld over vier poules (A-B-C-D). Sterke landen zitten in poule A en de minst sterke landen zitten in poule D. Binnen de poules zijn er groepen van drie of vier landen. Deze landen nemen het in een uit en thuiswedstrijd tegen elkaar op. In poule A bevinden zich twaalf landen die ieder kans maken op een plek in de finale. Om de finale te bereiken, moet je als groepswinnaar eindigen en vervolgens de halve finale winnen. Na de groepsfase volgt dus een knock-out fase die afgesloten wordt met een finale.

Finale Nations League

Nederland wist Engeland te verslaan in de halve finale en Portugal deed hetzelfde tegen Zwitserland. Op 9 juni 2019 stonden Portugal en Nederland tegenover elkaar in de finale van de allereerste Nations League. De finale werd gespeeld in Estádio do Dragão in Porto, Portugal. In de 60e minuut viel het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was Gonçalo Guedes die de Portugezen op voorsprong zette, welke niet meer uit handen werd gegeven. Portugal won de finale van de Nations League.

Nations League Christiano Ronaldo

Wat win je als je de Nations League wint?

Na de onduidelijkheden over de relatie van de Nations League met het EK, kwam natuurlijk ook snel de vraag wat je dan als winnaar krijgt. Allereerst zou de nationale bond zeer blij worden. Naast €4,5 miljoen prijzengeld als finalist zou er ook nog eens €6 miljoen op de rekening worden bijgeschreven als de finale werd gewonnen. Iets waar de KNVB vast en zeker zeer tevreden mee zou zijn geweest. Verder leveren de goede resultaten ook punten op voor de FIFA-wereldranglijst.

Onderstaand filmpje van de UEFA maakt ook een hoop duidelijk:

Promotie en degradatie

Landen in de poules B, C en D strijden voor promotie en tegen degradatie. Groepswinnaars gaan in het volgende Nations League seizoen een poule omhoog. De laagst geklasseerde landen per groep degraderen naar een zwakkere poule, dit geldt ook voor poule A. Op onze Nations League pagina kun je hier uitgebreid over verder lezen.

Nederland op weg naar het EK via de Nations League?

Nee, ja, soort van. Geen enkele wedstrijdwinst zou recht geven op een rechtstreekse kwalificatie voor het EK. Als groepswinnaar eindigen is wel belangrijk. Deze positie geeft namelijk recht op een plekje in de play-offs voor het EK. Alle groepswinnaars uit alle poules kunnen in maart 2020 deelnemen aan de play-offs. Van deze mogelijkheid kan gebruik gemaakt worden als zij zich nog niet via de kwalificatiewedstrijden hebben geplaatst voor het EK.
Dit betekent dat als Nederland zich niet plaatst in de reguliere kwalificatie, dat er een herkansing is in de play-offs. Het liefst eindigt Nederland natuurlijk als groepswinnaar tijdens de kwalificatie en plaatst het zich daarmee direct voor het EK2020.

Play-offs EK 2020

De play-offs zijn een extra mogelijkheid tot het kwalificeren voor het EK 2020. Nations League groepswinnaars (16 landen) nemen het tegen elkaar op in vier groepen. Uiteindelijk zijn er vier landen die de laatste plekken innemen op het Europees Kampioenschap Voetbal.
Wanneer de kwalificatiewedstrijden zijn gespeeld, wordt er meteen geloot voor de play-offs. Dit zal eind november zijn. Kortom, mocht Nederland het EK niet direct halen, dan is er via de play-offs nog een herkansing mogelijk.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.