Nationaal elftal

Engeland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Engeland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Wat is de stand van Engeland in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen Lions Engeland

Iedere uitslag van Engeland check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Socials
@england
Posts
Volgers
Volgend

Engeland: de bakermat van het voetbal en het oudste nationale elftal

Eentje moet de eerste zijn en in het geval van voetbal gaat die eer naar Engeland: The Football Association was in 1863 ’s werelds eerste voetbalbond. Ook was het Engelse nationale elftal betrokken bij de eerste officiële interland ooit door het in 1872 op te nemen tegen Schotland.

Voetbal komt thuis in Engeland in 1966

Toch groeide Engeland niet uit tot een grootmacht in het Europese en mondiale voetbal. De ‘three lions’ zijn dikwijls van de partij en winnen meestal wel een paar rondjes, maar kunnen zelden aan de hoofdprijs ruiken. Behalve in 1966, toen in eigen land het wereldkampioenschap werd gewonnen. De kreet ‘football is coming home’ kon sindsdien alleen in ironische zin worden gebruikt, als nostalgische kreet van weemoed en hoop.

In die prille jaren van voetbal als georganiseerde sport waren er amper regionale of nationale competities, laat staan internationale. Groot-Brittannië pionierde ook op dat gebied. In 1883 begon het British Home Championship, een toernooi tussen de landen in het Verenigd Koninkrijk. Engeland zou tot het toernooi honderd jaar later werd opgeven liefst 54 titels opeisen.

Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen maakte Engeland zijn voorsprong op voetbalgebied ten gelde. Een Engels team won de eerste editie in 1900 – al was dat met het clubteam Upton Park FC – toen voetbal slechts een demonstratiesport was.  In 1904 en 1908 volgden er volwaardige eindzeges. In recentere decennia ligt deelname van ‘Team GB’ aan het Olympische voetbaltoernooi lastig, want de landen binnen Groot-Brittannië zijn afzonderlijk lid van de wereld voetbalbond FIFA, waardoor GB niet als land kan voldoen aan de kwalificatie-eisen.

In 1950 pas het eerste WK

De Britse bond FA had in de jaren 30 een ander issue met de FIFA, namelijk over de speelgerechtigdheid van profspelers. Het duurde tot 1950 voordat Engeland zijn eerste WK speelde. De eerste vier mondiale eindrondes eindigden in respectievelijk de groepsfase, kwartfinale, groepsfase en weer kwartfinale.

Wereldkampioen op Wembley

Niemand twijfelt over het bestaan van thuisvoordeel in het voetbal en de invloed daarvan was vroeger nog groter dan tegenwoordig. Engeland maakte daar in 1966 maximaal gebruik van door op het WK in eigen land zonder tegengoal zijn groep te winnen. Pas in de halve finale tegen Portugal (2-1) kreeg het land de eerste tegentreffer. In de finale ging West-Duitsland voor de bijl: 4-2, met twee goals in de verlenging van Geoff Hurst. De 3-2 was controversieel, want het is niet goed te zien of de bal wel over de lijn kwam.

De Three Lions krijgen een net-niet-status

Over het Engelse voetbal wordt vaak beweerd dat het, zeker tot aan de eeuwwisseling, ontbreekt aan tactisch benul en technische verfijning. Kick and rush,  zo wordt het getypeerd: geef de bal een loei naar voren en ren er als een blind paar achteraan. Komt het Engelse team tegenover meer ontwikkelde landen te staan, dan worden de beperkingen daarvan blootgelegd.

Toch hoeft het Engelse elftal niet zo streng beoordeeld te worden. Anno 2019 staat Engeland op de eeuwige WK-ranglijst (waarop simpelweg alle punten bij elkaar zijn opgeteld) op plek zes en op de eeuwige EK-ranglijst zevende. Na de triomf in 1966 deed Engeland tot en met 2018 aan tien WK’s mee en zesmaal werd minstens de kwartfinale behaald. Op het EK zijn plek drie in 1968 en de halve finale in 1996 de beste prestaties.

Doordat de Engelse competitie – de Premier League – vanaf de jaren 90 een stormachtige ontwikkeling meemaakte, veranderde ook de speelwijze van het nationale team. Buitenlandse spelers en trainers introduceerden andere manieren van voorbereiden, nieuwe tactische concepten, gezondere leefstijlen. Die invloeden waren wel broodnodig, want zeer weinig Engelse spelers zijn te porren voor een buitenlands avontuur. Het team dat in 2018 vierde werd op het WK te Rusland was jong, technisch vaardig en beheerste het moderne positiespel.

De bekendste spelers van Engeland

Peter Shilton heeft momenteel het record van meeste interlands in handen (125). Hij stond op twee EK’s en drie WK’s onder de lat. Wayne Rooney mocht zich na zijn afscheid van het Engelse elftal in 2018 de topscorer aller tijden noemen met 53 treffers. Maar de grootste superster die het Engelse voetbal ooit voortbracht is David Beckham, de pretty boy die bij Manchester United doorbrak en een nieuwe standaard neerzette wat betreft in hoeveel reclamecampagnes een sporter kan opduiken.

Rooney was niet de enige topschutter in Engelse dienst. In de jaren 80 was Gary Lineker een gevreesde ‘target man’, in de jaren 90 kon Alan Shearer menigmaal zijn simpele manier van juichen tonen: een gestrekte arm. Michael Owen maakte in 1998 een van de mooiste WK-goals ooit en op het WK 2018 werd Harry Kane de toernooitopscorer.

Engeland op de FIFA-ranking

Engeland is vaak terug te vinden in de top tien van de FIFA-ranking, die in 1993 werd gelanceerd. De beste klassering aan het einde van het jaar was in 2019: vierde.

Vrouwenvoetbal in Engeland

Net als bij de heren speelde het vrouwenelftal van Engeland zijn eerste interland tegen Schotland. Dat was in 1972, waarna het nog twintig jaar duurde voordat de eerste bal ging rollen in de Engelse vrouwencompetitie. The Lionesses hebben al diverse fraaie resultaten geboekt, zoals tweede op het EK in 1984 en 2009 en derde op het WK in 2015.