Nationaal elftal

Zwitserland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Zwitserland zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Op welke plaats staat Zwitserland in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen Zwitserse elftal

Elke uitslag van Zwitserland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Van de late jaren 60 tot begin medio jaren 90 leek Zwitserland niet te bestaan als voetbalnatie. ‘Nati’ (het nationale team) was op geen enkele eindronde present. Sindsdien haakt Zwitserland redelijk voortvarend aan.

De eerste interland van Zwitserland in 1905

Zwitserland behoort tot het selecte groepje dat al voor de eeuwwisseling een nationale voetbalbond oprichtte. In 1895 zag de Schweizerischer Fussballverband het levenslicht. In 1904 volgde aansluiting bij de mondiale bond FIFA als een der oprichtende leden en het jaar daarop was de tijd rijp voor de eerste formele interland, in Parijs tegen Frankrijk.

In 1924 waren de Zwitsers present op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. In Parijs stoomde het land door naar de eindstrijd, om daar met 3-0 onderuit te gaan tegen Uruguay. Vier jaar later, in Amsterdam, ging het direct in de eerste ronde mis.

WK avonturen

Tussen 1934 en 1966 zou Zwitserland alleen het WK van 1958 missen en op die zes eindronden werd driemaal de kwartfinale bereikt. De wederopstanding liet tot in de jaren negentig op zich wachten, onder leiding van de Engelse bondscoach Roy Hodgson. Hij loodste Zwitserland naar het WK 1994 in de Verenigde Staten, waar Spanje in de achtste finale in de weg stond.

Vanaf dat moment was het ongeveer fifty-fifty verdeeld wat betreft wel of niet kwalificeren voor een eindronde. Ook op het WK 2006, WK 2014, EK 2016 en WK 2018 was de tweede ronde het eindstation. Op de eerste editie van de Nations League werd Zwitserland verrassend de winnaar van Divisie 1, Groep 2, waarna het mocht deelnemen aan de play-offs. Daarin werd het vierde.

De Zwitsers hadden allicht meer verwacht van Euro 2018, dat ze in samenwerking met Oostenrijk organiseerden. In een groep met Portugal, Turkije en Tsjechië eindigde het co-gastland onderaan. Na dat EK nam Jakob “Köbi” Kuhn afscheid. Hij is tot nu toe de Zwitserse bondscoach met het hoogste aantal interlands op zijn cv.

De bekendste spelers van Zwitserland

Heinz Hermann is de meest gecapte speler van Nati, al speelde hij nooit bij Europese topclubs. Nationaal topscorer Alexander Frei deed dat wel, te weten bij Borussia Dortmund. Dat was ook de club van Stéphane Chapuisat, in de jaren 90 een van de eerste echte Zwitserse voetbalsterren. Een van zijn opvolgers is Xherdan Shaqiri, een gespierd, geblokt mannetje met een voortreffelijke techniek. Hij kwam uit voor onder meer Bayern Munchen en Liverpool. Johann Vogel maakte zich rond de eeuwwisseling geliefd bij PSV. Het heftigste prijskaartje hangt aan Granit Xhaka. Arsenal betaalde in 2016 45 miljoen euro voor de middenvelder.

Zwitserland op de FIFA-ranking

In 1994 eindigde Zwitserland op plek vier van de FIFA-ranking, maar gaandeweg dat decennium zakte het flink weg. Rond 2008 kwam er een langdurig herstel en finishten de Zwitsers het jaar diverse keren in de top tien.

Vrouwenvoetbal in Zwitserland

Het Zwitserse vrouwenteam speelde in 1972 zijn eerste interland, maar had daarna de nodige tijd nodig om aan te klampen bij de top. La Nati debuteerde in 2015 op het wereldkampioenschap (tweede ronde) en in 2017 op het Europees kampioenschap (groepsfase).