Villarreal

Country |
Active in |

Villarreal

Een van de clubs die in relatief korte tijd veel aandacht heeft gekregen in de Spaanse voetbalwereld is Villarreal CF. Dit komt vooral door het feit dat Villarreal CF pas sinds 1998 actief is op het hoogste niveau van Spanje. Sindsdien presteert de club in binnen- en buitenland prima.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Villarreal

Een van de clubs die in relatief korte tijd veel aandacht heeft gekregen in de Spaanse voetbalwereld is Villarreal CF. Dit komt vooral door het feit dat Villarreal CF pas sinds 1998 actief is op het hoogste niveau van Spanje. Sindsdien presteert de club in binnen- en buitenland prima.

Binnen Spanje geldt de club uit Vila-real als subtopper. Omdat de club in vergelijking met reuzen als Real Madrid, Valencia CF en FC Barcelona erg klein is, heeft Villareal CF snel populariteit gewonnen als underdog in de Spaanse competitie.

Villarreal CF historie en achtergrond

Villarreal CF staat bekend om haar felgele tenue. De bijnaam van de club is dan ook “De Gele Onderzeeër”. “De Onderzeeër” slaat met name op de eerdergenoemde underdog rol van een kleine club uit een kleine stad. Er wonen slechts 50.000 inwoners in Villarreal de los Infantes.

De club, opgericht in 1923, acteerde het grootste deel van haar bestaan in de lagere regionen van het Spaanse profvoetbal. In 1987 wist Villareal echter promotie naar de Segunda División af te dwingen. In het begin viel de club hier nog niet op en eindigde het vaak onderin de middenmoot. Het seizoen 1997/1998 was wel bijzonder succesvol voor Villarreal CF. De club eindigde verrassend als vierde, waardoor promotie naar de Primera División volgde.

Hoewel de club in eerste instantie direct weer degradeerde naar het tweede niveau, wist het in het opvolgende seizoen wederom te promoveren. Sindsdien geldt Villareal als subtopper in de La Liga.

Succesjaren van Villarreal CF

In 2000 volgde het eerste succesvolle jaar voor Villareal op het hoogste niveau. In dat seizoen eindigde de club als zevende. Hierna heeft Villarreal CF het de grote topclubs meerdere malen moeilijk gemaakt, met enkele tweede en derde plaatsen tot positief gevolg.

In Europa speelt Villareal veelal een bijrol, maar weet het zo nu en dan de halve finale van de Champions League of Europa League te behalen.

Stadion en fans

Villarreal CF speelt in het Estadio de La Cerámica, het stadion van keramiek. Dit is een verwijzing naar de lokale industrie in Villarreal. Het stadion biedt plek voor ongeveer 25.000 toeschouwers. Dit stadion is al in gebruik sinds 1923. Tot 2017 was de naam van het stadion El Madrigal.

Vanwege het formaat van de club in combinatie met de prestaties, kent Villareal CF een relatief grote fanschare in Spanje die verder reikt dan de directe omgeving van de club. Van oudsher kent de club een grote rivaliteit met CD Castellón, een club uit de regio. Omdat Villareal inmiddels geruime tijd op het hoogste niveau acteert en CD Castellón op het derde niveau, is deze rivaliteit grotendeels bekoeld.

Voor de fans is het duel met Valencia het belangrijkste van het jaar. Valencia, dat in dezelfde provincie ligt, is van een vergelijkbaar niveau, wat de rivaliteit ten goede komt. De derby wordt de Derby de la Comunitat genoemd.