Competitie

Europa League 2018/2019

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

In het seizoen 2018/2019 streden er weer 56 clubs in het hoofdtoernooi van de Europa League. Na diverse voorrondes met in totaal 190 deelnemende clubs werden de groepsfases afgewerkt. De finale werd gespeeld in het Olympisch Stadion van Bakoe in Azerbeidzjan. De Europa League is na de Champions League het grootste Europese voetbaltoernooi. Het was voor het tiende opeenvolgende seizoen dat het bekertoernooi onder de naam ‘Europa League’ werd afgewerkt. In het seizoen 2017/2018 bleek Atlético Madrid het sterkste, maar in het seizoen 2018/2019 ging de beker naar het Engelse Chelsea FC .

Europa League 2018/2019 stand

Europa League 2018/2019 uitslagen

Er werden in totaal 205 wedstrijden gespeeld in de Europa League 2018/2019. In deze duels werden er maar liefst 565 doelpunten gescoord, wat het gemiddelde brengt op 2,76 treffers per duel. Bij de 205 wedstrijden waren meer dan 5,1 miljoen bezoekers aanwezig, een gemiddelde van 25.100 toeschouwers per duel.

Chelsea wint de Europa League

Chelsea FC had zich via de Premier League direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Bij de loting behoorde de club tot de beste ploegen, oftewel ‘pot 1’. In Groep L moest Chelsea spelen tegen BATE Borisov, MOL Vidi en PAOK Saloniki. De Engelse topclub wist vijf van de zes duels te winnen, het speelde in de laatste speelronde alleen gelijk op bezoek bij MOL Vidi (2-2). Hierdoor ging de ploeg als nummer één door naar de knock-outfase.

In februari 2019 moest Chelsea in de zestiende finales spelen tegen het Zweedse Malmö FF. In het uitduel werd er gelijk met 1-2 gewonnen en ook in Engeland bleek Chelsea met 3-0 te sterk. Spits Olivier Giroud kwam in beide wedstrijden tot scoren. In de achtste finales wist Chelsea het beste uit zich te halen. Er werd bij Dynamo Kiev met 0-3 gewonnen en in eigen huis werden de Oekraïners zelfs met 5-0 verslagen.

In de kwartfinale stond er een tweeluik tegen Slavia Praag op het programma. In Tsjechië won Chelsea met 0-1, maar in eigen huis werd het een waar doelpuntenspektakel. Na 27 minuten stond er al een stand van 4-1 op het scorebord. In de tweede helft kwam Slavia Praag nog angstvallig dichtbij, maar de thuisploeg won uiteindelijk toch nog met 4-3. In de halve werd er over twee duels gewonnen van Eintracht Frankfurt, al moesten strafschoppen wel de beslissing brengen. Zowel in Engeland als in Duitsland eindigde het duel in 1-1.

De finale in Bakoe ging tussen de Engelse grootmachten Chelsea FC en Arsenal FC. Na een doelpuntloze eerste helft vielen er toch nog vijf treffers in de tweede speelhelft. Giroud opende de score in de 49e minuut, waarna Pedro in de 60e minuut de 2-0 erin schoot. Vijf minuten later besliste Eden Hazard de wedstrijd met het derde doelpunt. In de 69e minuut kwam Arsenal nog wat dichterbij, maar dankzij een tweede treffer van de Belgische topspeler Hazard won Chelsea met 4-1.

Topscorers

Een drietal spelers kwamen acht keer tot scoren in het Europa League seizoen 2018/2019. Aanvallers Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal FC), Moanes Dabour (Red Bull Salzburg) en Wissam Ben Yedder (Sevilla FC) wisten acht keer het net te vinden. Overigens had Ben Yedder hier slechts 621 speelminuten voor nodig, ruim 200 minuten minder dan de andere twee spitsen. Eintracht Frankfurt-spits Luka Jovic scoorde tien doelpunten in het Europese toernooi en had hier 953 minuten voor nodig. De Fransman Olivier Giroud (Arsenal) werd topscorer met elf treffers in 1124 minuten.

Assists

Een tweetal spelers kwamen tot vijf assists in de Europa League, namelijk topscorer Giroud en Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg). Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt) kwam tot zes assists in 1126 minuten. Zowel Willian (Chelsea FC) en Igor Stasevích (BATE Borisov) kwamen tot zeven assists. Al had laatstgenoemde daar minder minuten voor nodig, namelijk 704 speelminuten.

Nederlandse clubs stellen teleur

De Nederlandse clubs wisten geen enkele rol te spelen in het Europa League seizoen 2018/2019. In de tweede voorronde van het Europese toernooi werd AZ verrassend uitgeschakeld door het Kazachse Kairat Almaty. Na een 2-0 nederlaag in Kazachstan, won AZ in eigen huis nog wel met 2-1. Vitesse wist de tweede voorronde wel te overleven, het speelde met 2-2 gelijk bij FC Vitorul Constanța om vervolgens thuis met 3-1 te zegevieren. Vitesse ging uiteindelijk onderuit in de derde voorronde, er werd zowel uit als thuis met 1-0 verloren van FC Basel. Feyenoord wel ook uitgeschakeld in de derde voorronde. De Rotterdammers verloren op bezoek bij AS Trenčín met 4-0 en kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel.