actueel background image

AZ en de route naar de Europa League

12 mrt 2019 | 09:16 0

Door een pijnlijke nederlaag bij Willem II (na strafschoppen) zal het Europese ticket niet worden gewonnen in de KNVB Beker, maar er zijn nog volop kansen. AZ staat momenteel op de vierde plaats in de Eredivisie, de achterstand op Feyenoord is slechts drie punten. Bekijk hieronder op welke manieren AZ zichzelf dit seizoen alsnog kan belonen:

De strijd om de derde plaats

Er zijn dit seizoen nog tien wedstrijden te spelen in de Eredivisie en de derde plaats is nog altijd binnen handbereik. Feyenoord lijkt de enige concurrent voor deze plek. De derde plaats geeft recht op deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. Mocht Ajax de beker winnen en AZ eindigt op de derde plaats, dan zal het instromen in de derde voorronde.

Echter zal het nog een moeilijk karwei worden om de Rotterdammers in te halen, dit heeft alles te maken met het speelschema. Wel staan beide ploegen op 20 april nog tegenover elkaar in de Kuip.

Resterende tegenstanders Feyenoord:

Resterende tegenstanders AZ:

Vierde plaats

De vierde plaats kan ook een direct ticket opleveren voor de Europa League, maar dan zal Ajax de finale om de KNVB Beker moeten winnen. Mochten de Amsterdammers erin slagen om Willem II te verslaan, dan zullen alle Europa League tickets één plaats opschuiven. De nummer vier mag dan meedoen aan de tweede voorronde van het toernooi, er komen geen play-offs aan te pas. Wint Willem II de beker, dan zal de vierde plaats recht geven op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

De voorsprong van AZ op de eerste achtervolger Vitesse is vier punten, maar ook deze twee clubs spelen dit seizoen nog tegen elkaar. De voorsprong van de Alkmaarse ploeg op FC Utrecht is zeven punten en op Heracles Almelo acht punten. Mocht AZ de vierde plaats veiligstellen, dan zou zondag 5 mei een belangrijke dag kunnen worden.

Play-offs

AZ zal in het slechtste geval naast een ticket voor de play-offs grijpen, maar die kans lijkt zeer minimaal. De nummers vier tot en met zeven plaatsen zich voor de play-offs, waarin één ticket voor de eerste voorronde van de Europa League klaarligt. Mocht Ajax de beker winnen, dan plaatsen de nummers vijf tot en met acht zich voor de play-offs. FC Groningen staat momenteel op de achtste plaats en kent een achterstand van twaalf punten op AZ.

In de play-offs strijden allereerst de nummer 4 (of 5) en nummer 7 (of 8) tegen elkaar in de halve finale, dat zullen ook de nummer 5 (of 6) en nummer 6 (of 7) doen. De ploegen spelen zowel thuis als uit, bij een gelijkspel kunnen uit gescoorde doelpunten het verschil maken. De winnaars staan vervolgens tweemaal tegenover elkaar in de finale.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.