actueel background image

De nummer zeven ontvangt de nummer vijf in de Galgenwaard

10 mei 2022 | 14:48 0

De competitie nadert haar einde en met nog twee speelronden op het programma zijn nog niet alle beslissingen gevallen. Dat geldt zeker voor de clubs onderaan de ranglijst, maar ook voor de clubs die nog zicht hebben op Europees voetbal. Dat maakt het duel FC Utrecht – AZ ook interessant. De thuisclub kan nog een betere uitgangspositie verwerven voor de nacompetitie, terwijl AZ nog altijd zicht heeft op een plek in de Europese kwalificaties voor de Conference League.

Vooruitblik

FC Utrecht is bezig aan een wisselvallig seizoen in de Eredivisie, maar heeft met dank aan een serie van negen thuiswedstrijden zonder nederlaag al een plekje verworven voor de nacompetitie. Mocht het Vitesse nog achterhalen, zou dat belangrijk voordeel kunnen opleveren voor het toetje van de competitie. Beide ploegen weten immers nu al dat ze in die toegift ook aan elkaar gekoppeld zullen worden. AZ kan zich verzekeren van Europees voetbal als het FC Twente nog weet te achterhalen en weet zich daarbij gesteund door een beter doelsaldo. Ook de Alkmaarders weten zich zeker van een plaats in de play offs, maar weten nog niet wie daarin de opponent is. De verwachting is dat beide ploegen in die wetenschap zeker voor de volle winst zullen gaan.

FC Utrecht vooral thuis succesvol

FC Utrecht is bezig aan een seizoen dat voortvarend begon en waarin het lang uitzicht had op een zeker Europees ticket. Vooral thuis was de ploeg een lastig te nemen horde. Er werd in competitieverband slechts drie keer verloren. De ploeg is voor de doelpunten met name afhankelijk van het trio Anastasios Douvikas, Henk Veerman en clubtopscorer Bart Ramselaar. Laatstgenoemde ontbrak echter de laatste wedstrijden al vanwege een ernstige knieblessure, waardoor zijn seizoen reeds ten einde is.

AZ morste uit al veel punten

Ook AZ moest het voor de puntenwinst vooral hebben van de thuiswedstrijden, want uit gingen zes duels verloren en zeker recent zijn de prestaties buitenshuis niet om over naar huis te schrijven. De laatste drie duels (steeds tegen degradatiekandidaten) leverden slechts twee punten op, waardoor het zicht op bijvoorbeeld Feyenoord steeds verder vertroebelde. Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis zijn de voornaamste doelpuntenmakers.

Statistieken

– FC Utrecht won slechts één van de laatste zes thuisduels
– De grootste thuisnederlaag van FC Utrecht tegen AZ was de 1-7 van 1984
– FC Utrecht won in 44 thuiswedstrijden 21 eredivisieduels van AZ
– Van de laatste tien thuisduels won FC Utrecht er slechts drie
– AZ won de thuiswedstrijd met 5-1 mede door twee goals van Dani de Wit
– AZ heeft in uitduels dit seizoen een doelsaldo van 26-22
– AZ kan dit seizoen niet meer lager eindigen dan de vijfde plek
– In 2017 won AZ nog in de finale van play offs van FC Utrecht
– Al met al een topwedstrijd voor spelers om te wedden

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
17-10-2021
AZ - FC Utrecht
5 - 1
27-01-2021
AZ - FC Utrecht
0 - 1
27-12-2020
FC Utrecht - AZ
2 - 2
23-11-2019
FC Utrecht - AZ
0 - 3
19-01-2019
AZ - FC Utrecht
3 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.