actueel background image

Espinosa, de Spaanse smaakmaker in Twente

30 okt 2018 | 08:37 0

Als je in 2009 tegen de 17-jarige Javier Espinosa had gezegd dat hij over pakweg 10 jaar in de Keuken Kampioen Divisie zou spelen, had hij je waarschijnlijk uitgelachen. Hij was met Spanje immers net derde geworden op het WK Onder-17 en speelde met sterspelers als Isco, Morata en Sergio Roberto.

In de zomer van 2018 gebeurde het toch, toen Espinosa voor 2 jaar tekende in Enschede. Hoe kan het toch dat zo’n talentvolle Spaanse middenvelder de komende jaren is te bewonderen op de (kunst)grasvelden in Maastricht, Oss en Leeuwarden?

Over Javier Espinosa Gonzalez

Javier Espinosa Gonz·lez werd in 1992 geboren in Tavalera de la Reina, een plaats niet ver van Madrid. Bij de plaatselijke voetbalclub werd al snel duidelijk dat de behendige Espinosa uitzonderlijk goed kon voetballen, waardoor hij in 2006 terecht kwam in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Nadat hij daar alle jeugdteams succesvol had doorlopen, hikte hij vanaf 2011 tegen de eerste selectie aan.

Na 3 jaar werd echter duidelijk dat FC Barcelona B het eindstation was voor Espinosa en dat speelminuten maken voor de hoofdmacht er niet in zat. Hij koos eieren voor zijn geld en vertrok naar Villareal, waar hij zijn debuut maakte in de Primera Division. Door blessureleed kwam Espinosa niet verder dan 6 wedstrijden voor Villareal, waarin hij ÈÈn keer wist te scoren. Hij werd uitgeleend aan Almeria en Elche, die uitkwamen op het tweede niveau in Spanje, en na korte avonturen bij Levante en Granada koos Espinosa ervoor om Spanje te verlaten en zijn voeten te laten spreken in Nederland.

Het talent van Javier

En zijn voeten laten spreken, dat doet hij zeker. Tot nu toe heeft Espinosa bijna alle minuten voor de Tukkers gespeeld en heeft hij een groot aandeel gehad in de overwinningen die FC Twente heeft geboekt. Zijn goede inzicht, splijtende passes en slimme loopacties splijten de verdediging van de tegenstander vaak open en staan garant voor spektakel. Inmiddels staat FC Twente op een gedeelde eerste plaats in de Keuken Kampioen Divisie en ligt de club keurig op koers voor promotie naar het hoogste niveau.

Naast zijn belangrijke aandeel in de competitie is Espinosa tot nu toe ook zeer belangrijk geweest in de KNVB Beker, waar Twente met 0-2 te sterk was voor eredivisionist FC Groningen. Espinosa bekroonde zijn ijzersterke wedstrijd met een doelpunt en was volgens velen de man van de wedstrijd. Hij was zelfs nog dicht bij een tweede treffer, maar zag zijn doelpoging uiteenspatten op de paal. Na deze wedstrijd sprak iedereen vol lof over de kleine Spanjaard en barstte de discussie los of Espinosa niet klaar is voor een niveau hoger.

Espinosa wordt door velen geprezen door zijn snelle en kenmerkende balbehandeling, inzicht en behendigheid. Sommige analytici vinden Espinosa zelfs de beste speler van de Keuken Kampioen Divisie en heel wat mensen twijfelen er nu al aan of Espinosa zijn contract van 2 jaar wel zal volmaken bij FC Twente. Dus als FC Twente weer op een koude vrijdagavond in een bijna leeg stadion van MVV, Almere City of Telstar speelt, let dan gewoon op Espinosa. Dan warm je vanzelf op.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.