actueel background image

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Eerste ronde

06 mei 2019 | 14:46 0

10 mei begint de strijd om een plekje in de hoogste divisie van Nederland. In totaal gaan tien teams met elkaar het gevecht aan om twee plekken in de Eredivisie. De overige acht teams zullen volgend seizoen spelen in de Keuken Kampioen Divisie.
Update: RKC Waalwijk en SC Cambuur gaan door naar de volgende ronde

Benieuwd naar de halve finales en finales in de nacompetitie 2019? Klik op de link om te zien welke teams het 19 en 22 mei tegen elkaar gaan opnemen!

Nacompetitie halve finale 2019

Op vrijdag 3 mei werd de 38e en daarmee laatste speelronde in de Keukenkampioen divisie gespeeld. FC Twente bekroonde zich een week eerder al tot kampioen en stelde daarmee de promotie naar de Eredivisie veilig. In de strijd om de plekken voor de play-offs was de laatste speelronde nog beslissend en dermate spannend. Her en der werd er gewisseld van positie op de ranglijst. De volgende acht clubs zullen de play-off wedstrijden gaan spelen t.b.v. promotie naar de Eredivisie: Almere City FC, RKC Waalwijk, NEC, SC Cambuur, Sparta, Go Ahead Eagles, TOP Oss en FC Den Bosch. Wij blikken vooruit op de wedstrijden in de eerste ronde van de play-off wedstrijden, welke gespeeld worden op vrijdag 10 mei en dinsdag 14 mei.

Eerste ronde play-offs promotie/degradatie

In 2014 degradeerde RKC Waalwijk uit de Eredivisie en is sindsdien niet meer teruggekomen. Met de wedstrijden die eraan zitten te komen, kan het de derde keer worden dat trainer Fred Grim met een team via de play-offs promoveert. Niet alleen hij, maar ook de spelers zijn ongekend gemotiveerd.

NEC won in de laatste zes wedstrijden vijf keer en speelde afgelopen vrijdag gelijk tegen MVV. Ze zakten hierdoor een plek op de ranglijst en moeten dus direct in de eerste ronde van de play-offs aan de bak. Na de diverse crisissen dit seizoen, hebben de Nijmegenaren zich terug geknokt en zijn een serieuze kandidaat voor het binnenhalen van de promotie.

SC Cambuur speelt sinds 2016 in de Keukenkampioen Divisie, maar weet dus ook hoe het is om op het hoogste niveau van Nederland uit te komen. Op de tiende plek zijn zij dit seizoen geëindigd, maar maakte wel nog indruk om tegen kampioen Twente in de laatste speelronde een 2-0 achterstand om te buigen in een gelijkspel.

Almere City eindigde in de competitie op plek 7. In de laatste speelronde speelden zij tegen Jong Ajax waar een gelijkspel voldoende had geweest voor de halve finale van de play-offs. Echter werd dit duel met grote cijfers verloren, het werd 8-0 voor Jong-Ajax. De ploeg uit Almere gaat hierdoor met een slecht gevoel de play-offs in, maar weten ook waar ze vandaan komen en hoe ze de laatste maanden hebben gestreden om dit te bereiken.

SC Cambuur – Almere City FC

Eens moest de eerste keer zijn dat Almere City de punten mee terug zou nemen uit Leeuwarden in een competitiewedstrijd. Op 29 maart dit seizoen lukte het de ploeg van Ole Tobiasen om met 0-1 na 90 minuten de wedstrijd te beëindigen. In de tien edities daarvoor was het iedere keer SC Cambuur die de punten in zijn eigen zak mocht steken. De ploeg uit Almere noemt de wedstrijd in Leeuwarden dan ook ‘echt áltijd lastig.’

Doelpunten gegarandeerd in Leeuwarden en Almere

Cambuur en Almere speelden sinds 2005 22 keer in competitieverband tegen elkaar en er werd maar liefst 69 keer in totaal gescoord. Dit is een gemiddelde van iets meer dan drie doelpunten per wedstrijd. Hoewel de uitslagen in het seizoen 17/18 en 18/19 burgerlijk te noemen zijn, is er nog geen enkel duel geweest dat in 0-0 eindigde. De gespeelde wedstrijden vallen qua statistieken ruim in het voordeel van Cambuur met 14 keer winst. Almere won slechts 5 keer en 3 keer eindigde de wedstrijd in 1-1.

Er werd 21 keer door Almere gescoord en Cambuur wist in de 22 wedstrijden 48 keer het net te vinden. Echter staat er ook zwart op wit dat Almere dit seizoen twee keer de punten bemachtigde en drie plekken hoger op de ranglijst is geëindigd in de Keuken Kampioen Divisie. Het laatst noemenswaardige van dit seizoen is dat Almere een doelsaldo van -3 heeft en Cambuur +13. Naar verwachting zullen dit ontzettende spannende wedstrijden worden vol lef en aanval.

[Uitslag SC Cambuur- Almere City: 2 – 2] [Return Almere – Cambuur: 1 – 2][Door naar volgende ronde: SC Cambuur]

NEC – RKC Waalwijk

NEC en RKC Waalwijk kennen elkaar al sinds ’98 uit zowel de Eredivisie als Eerste divisie. Er werden 26 Eredivisie duels afgewerkt en 6 eerste divisie wedstrijden. De club uit Nijmegen mocht 17 keer juichen voor de winst, terwijl RKC Waalwijk dat slechts 8x mocht doen. Het werd 7x gelijk en dat was alleen in de Eredivisie. In de 6 Eerste divisie wedstrijden overwon NEC 5 keer en Waalwijk slechts één keer.

Topscorer van de Eerste divisie

Met Ferdy Druijf heeft NEC een speler met een echt neusje voor de goal. Hij kwam in de winter over van Jong AZ waar hij al 13 doelpunten had gemaakt. Voor NEC maakte hij er nog eens 16 en is hiermee bovenaan de topscorers ranglijst van de Eerste divisie dit seizoen gekomen. Bij RKC zijn het Emil Hansson en Dylan Seys die samen 24 doelpunten, evenredig verdeeld, hebben gescoord voor de club uit Waalwijk.

In de laatste wedstrijd tegen elkaar (22 april 2019) had RKC in de eerste helft een 1-0 voorsprong opgebouwd, maar was het NEC dat in de tweede helft hard op kwam zetten. Druijf kreeg diverse gevaarlijke kansen en scoorde ook één keer. De verdediging van RKC had het niet makkelijk met de beweeglijke spits. De wedstrijden zullen hoogstwaarschijnlijk veel vermaak voor het publiek brengen, maar pas beslist worden in de return.

[Uitslag NEC – RKC: 2 – 0] [Return RKC – NEC: 3-0][Door naar volgende ronde: RKC Waalwijk)

Halve finales play-off promotie/degradatie

De winnaars van de wedstrijden gaan door naar de halve finale en zullen het daar opnemen tegen Excelsior en de Graafschap. De andere wedstrijden die dan gespeeld worden zijn:

Almere City of SC Cambuur is de tegenstander van Excelsior in de halve finale. De Graafschap treft RKC Waalwijk of NEC. De halve finales worden op zondag 19 mei en woensdag 22 mei gespeeld.

Schema Play-offs 2019

Bron afbeelding: KNVB.nl

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.